Penktadienio vakarą - išskirtiniai renginiai Smiltynėje

Penktadienio vakarą - išskirtiniai renginiai Smiltynėje

Šį penktadienį, vakare, Smiltynėje vyks du nuostabūs renginiai. Iš karantino režimo išėjęs Lietuvos jūrų muziejus kviečia lankytojus į nemokamą Muziejų nakties renginį, dedikuotą kriauklėms. Jo programoje - šokio teatro "Judesio erdvė" spektaklis "Gyvenimas kriauklėje yra kitoks" ir konceptualios parodos "Nuo Veneros iki sraigto. Kelionė kriauklės labirintu" pristatymas. Šiam renginiui pasibaigus, pavakaroti Smiltynėje kviečia "Gongų Vibe'as". Koncertiniame harmonizuojančios muzikos seanse širdis atvers Jan Maksimovič saksofono melodijos ir Lino Švirino improvizacijos gongais ir kitais neįprastais muzikos instrumentais.

Muziejų naktis, minima gegužės 18 d., šiemet dėl karantino buvo atšaukta, o jos renginiai perkelti. Lietuvos jūrų muziejus pirmasis šalyje po karantino kviečia sutikti naktį muziejuje. Lankytojams rekomenduojama keltis į renginį 18 val. pėsčiųjų keltu iš Senosios perkėlos. Nuo 18.30 val. muziejus bus atidarytas nemokamam lankymui.

Muziejaus kieme žiūrovai išvyks šokio teatro "Judesio erdvė" spektaklį, po jo taip pat kieme įvyks parodos "Nuo Veneros iki sraigto. Kelionė kriauklės labirintu" pristatymas. Tik tada renginio dalyviai bus įleidžiami į Lietuvos jūrų muziejaus ekspozicijų erdves.

KONCERTAS. Linas Švirinas ir saksofonininkas Jan Maksimovič koncertu "Gongų Vibe'as" atidarys koncertinį sezoną Smiltynėje. Asmeninio albumo nuotr.

Pasak Lietuvos jūrų muziejaus Kultūros komunikacijos ir rinkodaros skyriaus vedėjos Ninos Puteikienės, šiais metais muziejus pasirinko šūkį "Gyvybei rūpestį" ir ypač daug dėmesio skiria gamtos, ekologijos problemoms. "Dėl žmogaus veiklos pažeidžiama pasaulinio vandenyno ekosistema ir nyksta daugybė kriauklių rūšių. Parodoje pasakojamos įdomios kriauklių vardų ar jų gamtinės prigimties istorijos, atskleidžiama, kokią įtaką kriauklė ir jos šeimininkai - moliuskai - turėjo menui, medicinai, inžinerijai ar architektūrai", - sakė N. Puteikienė ir pažymėjo, jog Lietuvos jūrų muziejus garsėja viena didžiausių Europoje ekspozicine kriauklių kolekcija. Muziejaus rinkiniuose yra per 23 000 egzempliorių kriauklių iš įvairių pasaulio vietų, tarp jų daug retų, endeminių rūšių. Visai neseniai Lietuvos jūrų muziejus išleido įspūdingą šią kolekciją pristatantį katalogą.

Planuojama, kad renginys Lietuvos jūrų muziejuje baigsis apie 20.30 val., o po 21 val. į aikštelę prie Smiltynės lankytojų centro (Smiltynės g. 11) klausytojus kvies koncertas "Gongų Vibe'as". Šis renginys paskelbs koncertinio sezono atidarymą Smiltynėje.

"Vasaros sezoną pradėsime koncertiniu pasirodymu. Tad jame bus daugiau atlikėjų, daugiau muzikos garsų, specialus, gamtos grožį išryškinantis apšvietimas. Būtent dėl jo koncertas toks vėlyvas", - sakė renginio organizatorius, studijos "Grock" įkūrėjas ir vadovas L. Švirinas. Pašnekovas intrigavo, kad šiame muzikiniame projekte skambės ne tik saksofonas, gongai, elektroniniai istrumentai, bet bus ir muzikinių netikėtumų.

L. Švirino vedami harmonizuojančios muzikos seansai jau tapo vasaros tradicija Smiltynėje. Šią vasarą, anot atlikėjo, suplanuoti penki muzikiniai vakarai antradieniais: birželio 30 d., liepos 7, 21 d. ir rugpjūčio 11, 25 d.

"Šiais metais harmonizuojančios muzikos seansai persikels šiek tiek į kitą vietą - į šiek tiek toliau esančią, uždaresnę, privatesnę miško aikštelę. Joje anksčiau veikė Miško darželis. Šioje aikštelėje ne tik grosime su gongais, bet ir kursime muzikos instrumentus, kurie skambėtų pasitelkus vėją ar prisilietus žmogui. Norime sukurti unikalią skambančią erdvę. Kol kas tai yra tik idėja, dar neturime plano, tad labai kviečiame atsiliepti visus, kas nori ir gali prisijungti prie šios iniciatyvos", - sakė L. Švirinas.

Lietuvos jūrų muziejaus fonduose labiausiai blizganti kriauklė - "Juodoji jūrų auselė" (Haliotis cracherodii). Auselėse randami vertingiausi pasaulio perlai: žalsvi, gelsvi ar net melsvi. Deja, dėl didelės paklausos joms gresia išnykimas. Daugiau apie šias ir kitas jūrų moliuskų kriaukles galima sužinoti naujausiame Lietuvos jūrų muziejaus leidinyje - kataloge "Lietuvos jūrų muziejaus rinkiniai prabyla. Kriauklės"

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder