Paskutinis metų vakaras su muzika ir žvaigždėmis

Paskutinis metų vakaras su muzika ir žvaigždėmis

Paskutinį metų vakarą kviečiame praleisti su muzika, pažvelgti į žvaigždes ir paleisti svajones į visatą baigiamajame festivalio „Salve Musica“ koncerte. Gruodžio 31 dieną, antradienį, 18.30 valandą Klaipėdos koncertų salėje šventinę nuotaiką kurs Klaipėdos kamerinis orkestras ir su juo koncertuosiančios dvi žavios damos. Tai savo kerinčiu balsu ir išgryninta vokaline technika klausytojus užburianti Viktorija Miškūnaitė (sopranas) ir besąlygišką meilę muzikai išpažįstanti, smuiką meistriškai valdanti Justina Auškelytė.

Spinduliuojanti vaidmenų žiežirbomis V. Miškūnaitė ryški tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Lietuvos nacionalinio operos ir baleto scenoje ji debiutavo prieš septynerius metus, o po keleto metų tapo šio teatro soliste. Per trumpą laiką dainininkė pelnė du „Auksinius scenos kryžius“ bei Metų operos solistės titulą. Pernai vasarą ji sulaukė itin didelės sėkmės atlikdama pagrindinį vaidmenį Insbruko (Austrija) senosios muzikos festivalyje pastatytoje Giuseppe’s Saverio Mercadante’s operoje „Apleistoji Didonė“. Režisierius Jürgenas Flimmas po premjeros sakė: „Ji – ne žvaigždė. Ji – spinduliuojantis deimantas, kuriuo gali džiaugtis iš arti.“ Šiemet LNOBT V. Miškūnaitė meistriškai įkūnijo rūsčiąją princesę Turandot to paties pavadinimo Giacomo Puccini operoje, režisuotoje garsiojo Roberto Wilsono.

Viename interviu V. Miškūnaitė teigė: „Kaskart išvykdama iš Lietuvos ir dainuodama užsienio scenose suprantu atsakomybę, kad atstovauju ne tik sau, bet ir savo kraštui. Tai labai įpareigoja. Norėčiau, kad žmonės suprastų, jog neužtenka skambiai pasakyti „myliu Tėvynę širdyje“, bet ir stengtis dėl jos, kad pasaulis sužinotų, kokie protingi ir talentingi žmonės yra lietuviai. Mes turime kuo didžiuotis.“

Jaunosios kartos smuikininkė Justina Auškelytė yra pelniusi aukščiausius apdovanojimus įvairiuose tarptautiniuose konkursuose Latvijoje, Čekijoje, Rumunijoje ir Lietuvoje. Ji įgijo muzikos magistro laipsnį prestižinėje Niujorko Juilliardo mokykloje. Smuikininkė koncertuoja didžiosiose Lietuvos scenose su pripažintais Lietuvos orkestrais bei kameriniais ansambliais. Šiuo metu ji gyvena Malmės mieste (Švedija), groja didžiausiose scenose visame pasaulyje, vykdo unikalų projektą „Violinist on bike” („Smuikininkė ant dviračio“).

„Esu atvira įdomiems projektams ir nuolatos ieškau naujų muzikinių idėjų ir būdų, kaip originaliai pristatyti klasikinę muziką klausytojui. Tad vieną dieną gimė „Smuikininkė ant dviračio“, – viename interviu teigia atlikėja. Ji nepabūgo ne tik sėsti ant dviračio su brangiai kainuojančiu instrumentu ant nugaros, bet ir koncertinių salių scenas iškeisti į miesto gatves, parkus, pajūrį, bibliotekas, mokyklas, privačių namų erdves tam, kad jose gyvai suskambėtų klasikinė smuiko muzika.

J. Auškelytė yra sakiusi: „Didžiausias apdovanojimas ir įkvėpimas aplanko tuomet, kai jauti, kaip suvirpa klausytojų širdys ir kad jie kartu su tavimi išgyvena didįjį muzikos stebuklą“.

Klaipėdos kamerinis orkestras, skaičiuojantis 27-uosius veiklos metus, muzikos kritikų laikomas vienu dinamiškiausių tarp profesionalių Lietuvos kamerinių orkestrų. Kartu su kiekviena nauja programa jis toliau plečia repertuarą ir scenos partnerių ratą. Šioje naujametinėje programoje pirmąkart susijungs ir tobula garsų harmonija išsilies J. Auškelytės ir klaipėdiečių kolektyvo atliekami kūriniai. Su V. Miškūnaite orkestras jau kartu koncertavo praėjusią vasarą ir turi ambicingus kūrybinius planus ateinančiam rudeniui.

Koncertą ves aktorius Darius Meškauskas, savo talentu žavintis tiek Klaipėdos dramos teatro publiką, tiek Lietuvos nacionalinio dramos teatro ar Oskaro Koršunovo / Vilniaus miesto teatro gerbėjus. Nacionalinės kultūros ir meno premijos, „Auksinio scenos kryžiaus“ ir kitų svarių apdovanojimų laureatas dažnai juda iš uostamiesčio į sostinę, iš šalies į šalį. Klaipėdoje gyvenantį vilnietį aktorių jau ne kartą matėme teatrališkuose Klaipėdos koncertų salės projektuose. Tiek kilniojo scenos riterio, tiek profesionalumu ir grožiu kerinčių solisčių, tiek stulbinančiais meniniais iššūkiais garsėjančio Klaipėdos kamerinio orkestro dalyvavimas šventiniam vakarui duos aukštą tonaciją.

Tikimės, kad iš nuostabiausių klasikos perlų suverta koncerto programa viltingai palydės Jus į 2020-uosius metus! Ačiū, kad esate kartu su amžinai gyva klasikine muzika! Tegu ji Naujaisiais lydi Jus laimės keliais!

 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder