Pajūryje – Panevėžio J. Miltinio dramos teatro gastrolės

Pajūryje – Panevėžio J. Miltinio dramos teatro gastrolės

Rugpjūčio 18-23 dienomis pajūrio gyventojai ir svečiai kviečiami į Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro spektaklius. Vieną vakarą Palangoje ir du vakarus Klaipėdoje žiūrovams bus parodyti trys publikos ypatingai pamėgti ir gausiausiai lankomi šio teatro darbai.

„Vasara, o ypač vasara pajūryje yra metas, kai daugeliui nesinori apsikrauti sudėtingomis visuomeninėmis ar politinėmis temomis, – apie gastroles sako teatro J. Miltinio dramos teatro meno vadovas Andrius Jevsejevas, – todėl siūlome spektaklius, kuriuose linksmai, su šypsena ir tuo pat metu labai jautriai mėginama kelti visada svarbius bendražmogiškus klausimus.“

,,Giminės, arba kam zrazų pakartot“ pagal D. Statkevičienės pjesę

Rugpjūčio 18 d. 19 val. (šeštadienis), Palangos senoji gimnazija

„Parodyti giminę – baisiau nei pirmą kartą nusirengti,“ – sako vienas spektaklio veikėjų. Ir tam tikra prasme, jis yra visiškai teisus. Juk daugelis iš mūsų mieliau pasileistų laukais nuogi, nei dar kartą atsidurtų situacijoje, kai reikia parodyti save vien iš geriausios pusės. O vis dėlto tokiose situacijose mes atsiduriame – per Kalėdas, per krikštynas, per jubiliejus, pirmąsyk susitikę su savo antrosios pusės gimine, važiuodami į dešimtis metų nematytų pusbrolių ir pusseserių vestuves.

Jaunos lietuvių dramaturgės Dovilės Statkevičienės ir režisieriaus Aliaus Veverskio spektaklyje visas žmogiškųjų santykių tragikomizmas liejasi tarsi iš gausybės rago. Kūrėjų komanda šiuolaikine teatro kalba mąsto apie žmones ir jų nekasdieniškai kasdieniškas istorijas: apie vaikų ir tėvų konfliktus, apie dvi viena nuo kitos nutolusias kartas, kurioms vis sunkiau pavyksta susišnekėti, apie pabirusią šeimą ir pabirusią šalį, apie vertybinius ir pasaulėžiūrų skirtumus, gyvenimo kasdienybės absurdiškumą ir šiandienos visuomenę apėmusį vienatvės jausmą.

D. Statkevičienės pjesė, pagal kurią sukurtas spektaklis, 2016 m. laimėjo Alytaus miesto teatro organizuotą II-ąjį respublikinį dramaturgų konkursą, o režisieriaus A. Veverskio sukurtas būsimojo spektaklio eskizas tapo Lietuvos Muzikos ir teatro akademijos rengiamo konkurso „Balkono okupacija“ laureatu. „Giminės, arba kam zrazų pakartot“ yra vienas naujausių Panevėžio J. Miltinio teatro pastatymų.

„Moterims ir jų vyrams“ pagal W. Russello pjesę

Rugpjūčio 22 d. 18.30 val. (trečiadienis), Klaipėdos dramos teatra

Nuotrauka. Akimirka iš spektaklio „Moterims ir jų vyrams“

Spektaklio aktorė ir režisierė – talentinga viduriniosios kartos teatro aktorė Ligita Kondrotaitė. Pasirinkusi pasaulyje žinomą ir daugiau nei 30 metų įvairiose pasaulio scenose vaidinamą Willy Russello pjesę „Širlė Valentain“ ji sukūrė monospektaklį, kuriame šviesiai ir subtiliai pasakojama šiandieninės moters džiaugsmų ir nusivylimų istorija, W. Russello tekstais svarstoma apie šiandien egzistuojančius moterų stereotipus, joms keliamų lūkesčių ir tikrovės neatitikimus bei iš to kylančią kartais linksmų, o kartais ir liūdnų nesusipratimų virtinę.

Scenos veiksmas dažnai atpažįstamas kiekvienam, nors daugelis nenorėtume atsidurti tokioje situacijoje. Spektaklio herojė Širlė, svarstydama kas nutiko su jos jaunyste ir jausdamasi užstrigusi kasdienybės rutinoje, daug laiko praleidžia viena. Ji tokia vieniška, kad ruošdama vakarienę savo emociškai nutolusiam vyrui, ji kalbasi su... siena. Vieną dieną Širlės geriausia draugė pakviečia ją kartu vykti į Graikiją. Širlė susipakuoja lagaminus, palieka vyrui raštelį ir išvyksta dviejų savaičių atostogoms. Čia jos laukia įvairūs, ne tik malonūs, netikėtumai.

„Moterims ir jų vyrams“ – dviejų dalių lyrinė komedija, išspaudžianti ašaras ir priverčianti juoktis. Spektaklis jau trejus metus ypač mėgstamas ir vertinamas Panevėžio publikos.

„Prancūziškos skyrybos“ pagal M. Camoletti pjesę

Rugpjūčio 23 d. 18.30 val. (ketvirtadienis), Klaipėdos dramos teatras

Nuotrauka. Akimirka iš spektaklio „Prancūziškos skyrybos“

„Komedija yra puikiausia forma kalbėti apie labai rimtus dalykus. Tik per humorą mes galime priimti tai, ko nenorime pripažinti, bet tenka, – teigia spektaklio režisierius Dainius Kazlauskas. – Italų kilmės prancūzo Marco Camoletti pjesė „Prancūziškos skyrybos“ yra tikra, gryna komedija. Nuotaikinga, rafinuota, lengva ir žaisminga. Žiūrovams ji bus gera pramoga, nes lengvai suprantama, neturinti jokių paslėptų prasmių.“

Spektaklyje - gyvenimiška situacija, kurią pranzūzai vadina „La Comedie“. Vyras ir žmona stovi ant skyrybų slenksčio, butas padalytas į dvi zonas, o kirsti jas skiriančios raudonos linijos nevalia. Pora dažniausiai barasi, arba kalbasi tik per liokajų. Viską dar labiau apsunkina jo širdies dama ir jos širdies draugas. Rutina tapo meilės žudiku. Ar abi pusės nori skirtis? Atsakymas bus.

„Iš esmės, komedijos žanras yra sunkus. Ne kiekvienas gali suvaidinti komediją,“ – mano D. Kazlauskas. Šiame spektaklyje jis vaidmenis patikėjo šauniam būriui vidurinės ir jaunosios kartos Panevėžio J. Miltinio dramos teatro artistų: Andriui Povilauskui, Laimučiui Sėdžiui, Astai Preidytei, Gabrielei Malinauskaitei, Donatui Kalkauskui, Vitai Šiaučiūnaitei, Emiliui Pavilioniui.

Bilietus į Panevėžio J. Miltinio dramos teatro gastrolinius spektaklius platina BILIETAI.LT.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder