Mažieji klaipėdiečiai mokysis pamilti operą vaidindami, šokdami ir dainuodami

Mažieji klaipėdiečiai mokysis pamilti operą vaidindami, šokdami ir dainuodami

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro edukacinis projektas „Statykime operą“ maždaug 150 pajūrio krašto vaikų suteiks unikalią galimybę kartu su teatro profesionalais vaidinti, šokti ir dainuoti Žvejų rūmų scenoje.

„Statykime operą“ – tai meninės studijos projektas, kurio metu pedagogų ir operos profesionalų padedami mažieji ruošis lietuvių liaudies pasakų motyvais kompozitorės Rasos Dikčienės sukurtų vaikiškų operėlių „Muzikantas, velnias ir perkūnas“ bei „Kabakšt kabaldakšt“ pristatymui teatro scenoje.

„Į operėlių pastatymą bus įtraukta apie 150 vaikų – mažieji artistai jose ir dainuos, ir vaidins, ir šoks. Parengiamajame etape vaikai ir jų mokytojai bus supažindinti su operos žanro formos ir muzikinės kalbos ypatumais, struktūra, sudėtinėmis dalimis bei dalyvaus operėlių rengimo procese. Mokytojai su vaikais dirbs konsultuojami teatro specialistų“, – pasakoja Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro edukacijos koordinatorė Daiva Diržienė.

„Operėlės – pakankamai retas žanras nūdienos muzikiniuose teatruose. Jomis sieksime paneigti išankstinį vaikų nusistatymą, esą opera – nuobodi ir neįdomi. Tuo pačiu projektas „Statykime operą“ praplės vaikų akiratį bei supažindins juos su įvairiomis muzikinio teatro formomis. Operėlės taps intriguojančiu iššūkiu tiek kūrėjams, tiek teatrui, tiek patiems vaikams“, – žada Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovo pavaduotoja menui Audronė Juozauskaitė.

R. Dikčienės operėlių „Muzikantas, velnias ir perkūnas“ bei „Kabakšt kabaldakšt“ pastatymai apjungs operos žanro tradiciją ir modernias, šiuolaikiškai personažus vaizduojančias lietuviškų pasakų interpretacijas. Scenovaizdyje pasakoms būdinga XX a. pradžios lietuvių aplinka ir gyvensena nebus atkuriama preciziškai, tačiau interaktyvaus teatro elementai ir muzika su atpažįstamais liaudies dainų motyvais turėtų patikti tiek mažiesiems artistams, tiek jų žiūrovams. Nors operėlėse veikia ne tik žmonės, bet ir gyvūnai, jiems priskiriami bruožai – gudrumas, klastingumas, draugiškumas – akivaizdžiai žmogiški.

„Vaikai, stebėdami veikėjų elgesį, atpažins realiame gyvenime už teatro durų besiskleidžiančius žmonių santykius ir ras atitikmenis, kurie padės išpažinti jų pačių jausmus bei emocijas. Kompozitorės R. Dikčienės sukurtose operėlėse persipina skirtingų laikmečių muzikinės variacijos bei dėmesį prikaustančios melodijos“, – pasakoja D. Diržienė, akcentuodama, kad šios melodijos leis žiūrovams įsiminti ne tik vizualų įspūdį, bet ir skambėjusias dainas.

Projekto kulminacijos Klaipėdoje laukiama lapkričio mėnesį, kai R. Dikčienės operėlės „Muzikantas, velnias ir perkūnas“ bei „Kabakšt kabaldakšt“ žiūrovams bus pristatytos Žvejų rūmų scenoje.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder