Lukas Geniušas ir LVSO kviečia į „Simfoninės muzikos puotą“

Lukas Geniušas ir LVSO kviečia į „Simfoninės muzikos puotą“

Vasariškam festivaliui „Klaipėdos muzikos pavasaris“ įsibėgėjus kviečiame į „Simfoninės muzikos puotą“! Joje sutiksite Lietuvos valstybinį simfoninį orkestrą, jo meno vadovą ir vyriausiąjį dirigentą Gintarą Rinkevičių. Kartu jie muzikuos su Lietuvoje ir užsienyje gerai žinomu pianistu Luku Geniušu. Liepos 23 d. 18.30 val. Klaipėdos koncertų salėje skambės praėjusio amžiaus muzikos genijų Sergejaus Rachmaninovo ir Dmitrijaus Šostakovičiaus kūryba.

„Toks mano likimas – gimti šeimoje, kurios 80 procentų kelių kartų narių yra muzikantai. Sunku buvo priešintis tokiam lemties balsui.“ – sako L. Geniušas, paklaustas, kodėl pasirinko muziko kelią. Geniušų pavardė Lietuvoje asocijuojasi su aukšta muzikos atlikimo kokybe, tai patvirtina ir sėkminga L. Geniušo karjera. Sukaupti svarbūs laimėjimai F. Chopino (2010) ir P. Čaikovskio (2015) tarptautiniuose konkursuose įtraukė pianistą į nesibaigiančias koncertines keliones po visą pasaulį. L. Geniušą kritikai ypač vertina kaip siekiantį itin aukštų muzikinių tikslų. „Kol jo bendraamžiai daro viską, kad sužavėtų visus aplinkui, L. Geniušas ėmėsi kur kas rimtesnės misijos: tokio atlikimo stiliaus paieškos, kuris būtų visiškai modernus ir atlieptų laikmečio dvasią“, – po jo koncerto rašė Rusijos dienraštis. Šių laikų muzikos naujovių nevengiančiam muzikui tradicija yra labai svarbi, jis dažniausiai girdimas atliekant būtent laiko patikrintą kūrybą ir savęs novatoriumi nelaiko.

Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, vadovaujamas savo įkūrėjo Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Gintaro Rinkevičiaus, neseniai paminėjo 30-ąsias veiklos metines. Milijoną veiklų suderinantis, vietoje nenustygstantis orkestro vadovas puikiai atspindi ir paties orkestro veidą: pilnas jaunatviškų idėjų, neriantis į įvairias muzikines avantiūras, neapsiribojantis klasikiniu repertuaru.

Orkestro veikla prasidėjo Sąjūdžio metais ir klostėsi lygiagrečiai su atkurtos nepriklausomybės istorija. Ne veltui pradžioje kolektyvas vadinosi Jaunimo simfoniniu orkestru. Jauna valstybė, jauni orkestrantai, jaunas dirigentas ir didelės ateities viltys. Nors po 3 metų jam buvo suteiktas solidus Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro vardas, kolektyvas iki dabar tęsia jaunatviškas tradicijas. Šalies simfoninių orkestrų kontekste jis išsiskiria savo universalumu ir produktyvumu. Planuose ir repertuare rastume klasikinės, šiuolaikinės viso pasaulio autorių muzikos, operos pastatymų ir net bendradarbiavimo su populiariosios muzikos atstovais.

Dviejų dalių koncerte – du įspūdingi muzikos kūriniai. Orkestras ir pianistas skambins Sergejaus Rachmaninovo Trečiąjį koncertą fortepijonui ir orkestrui. Tai ne tik vienas didžiausių ir sudėtingiausių kompozitoriaus kūrinių, bet ir jo paties mėgstamiausias iš visų keturių koncertų fortepijonui.

Antrojoje koncerto dalyje LVSO atliks Dmitrijaus Šostakovičiaus Ketvirtąją simfoniją. Ši simfonija tapo savotišku kompozitoriaus pasipriešinimo sovietinei valdžiai įrankiu. Savo gyvenimo pabaigoje D. Šostakovičius sakė: „Valdžia darė viską, kad priverstų mane atgailauti ir išpirkti savo nuodėmę. Bet aš atsisakiau. Tada buvau jaunas ir fiziškai stiprus. Užuot atgailavęs, sukūriau savo Ketvirtąją simfoniją.“

Daugiau informacijos: https://www.koncertusale.lt/Renginys/Simfonines-muzikos-puota2

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder