Kviečia į mitologinių dainų koncertą „Mėnesio svodba“

Kviečia į mitologinių dainų koncertą „Mėnesio svodba“

Įpusėjus gruodžiui, vis labiau įsisiūbuojant gyvenimo tempą negailestingai greitinančiai žiemos švenčių karštinei, Vilniaus universiteto folkloro ansamblis „Ratilio“ (vad. M. Ričkutė ir K. Aponavičiūtė) ir Klaipėdos etnokultūros centras kviečia ieškoti advento ramybės ir kelti akis virš kasdienybės. Gruodžio 13 d. 17.00 val. LMTA Klaipėdos fakulteto Koncertų salėje (K. Donelaičio g. 4) vyksiančio mitologinių dainų koncerto „Mėnesio svodba“ klausytojai žvelgs į dangaus skliautą per mitologinį objektyvą, skambant dainoms ir sutartinėms, kuriose gyvas senasis žvilgsnis į pasaulį, o jame mėnuo – tėvelis, saulė – motulė, žvaigždės – seselės...

„Mėnesio svodba“ – naujausia folkloro ansamblio „Ratilio“ programa. Joje ieškoma mitologinio mąstymo šaknų, išryškinamos dangaus ir žmogaus gyvenimo paralelės. Dainose veikia dangiškoji pora – Saulė ir Mėnuo, – įkūnijanti visatos dualumą ir harmoniją. Prieš klausytojo akis atsiveria dangaus gyvenimo ciklas nuo Saulės patekėjimo ir kelionės per skliautą iki pat sutemų, kai naktiniame danguje sužimba Mėnuo ir žvaigždės.

Koncerte „Mėnesio svodba“ liesis archajiški sutartinių sąskambiai, įvairių regionų mitologinės liaudies dainos, kurias papildys subtilios meditatyvios instrumentuotės. Atlikimo tradiciją tęsiančio, bet ir eksperimentuoti nebijančio ansamblio programoje taip pat nuskambės svarbiausius tradicinės muzikos principus išlaikiusi autorinė muzika/dainos.

Po koncerto ratiliokai kvies klausytojus dar neskubėti namo, pabūti kartu ir padainuoti Kalėdų laikotarpio liaudies dainų.

Vilniaus universiteto folkloro ansamblis „Ratilio“ – tai seniausias Lietuvoje folkloro kolektyvas, puoselėjantis autentišką liaudies kultūrą ir ieškantis naujų tradicijos raiškos formų. Šis jaunatviškas, veržlus ir energingas ansamblis ne kartą lankėsi Klaipėdoje – čia ratiliokai pasisėmė gražiausių folkloro festivalių įspūdžių. Todėl artėjančio koncerto repeticijos kupinos nuoširdaus darbo, nekantraus laukimo ir meilės Klaipėdos krašto gyventojams ir svečiams.

Renginys nemokamas.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder