Komiksų autorė įkvėpimo semiasi sapnuose

Komiksų autorė įkvėpimo semiasi sapnuose

Klaipėdoje, galerijoje „Si:said“, – komiksų paroda. Pasak autorės Viktorijos Dambrauskaitės, tai – kelionė po siurrealistinius pasaulius, kuriuose gyvename sapnuodami.

Komiksais autorė pasakoja vientisą istoriją – mergaitė užmiega, sapne sutinka vėžlį. Šis veda ją per nerealius pasaulius ryto link. Sakoma, kad sapnai prieš pat rytą – patys ryškiausi, gal todėl šioje vietoje personažai iš popieriaus išlenda į trimatę erdvę –tampa nuveltais iš vilnos, o paskui vėl grįžta į popierinį pasaulį.

„Man labai patinka sapnai, ir aš labai daug sapnuoju. Tie vaizdiniai būna labai keisti – aš pradėjau juos užsirašinėti, nes iš jų galima pasisemti labai daug medžiagos kūrybai“, – apie įkvėpimo šaltinį pasakoja V. Dambrauskaitė.

Dailininkė sako, kad komikso žanras jai labai priimtinas – vienu piešiniu beveik niekada neapsiribojanti – lyg savaime randasi dar vienas kitas, ir susidėlioja visa istorija. Lietuvoje, pasak autorės, šiuo žanru rimčiau domėtis pradėta tik prieš keletą metų, gal todėl dar daug kas mano, kad jis tinkamas tik vaikiškoms istorijoms pasakoti.

„Galbūt amerikietiški komiksai apie herojus sudarė tokį įspūdį. Iš tiesų tai – labai platus žanras – yra grafinės novelės, atskirai leidžiamos vien tik komiksų knygos ir istorijos būna vertos literatūros meno žanro“, – apie lietuvių dar iki galo neištirtą sritį sako V. Dambrauskaitė.

Tai – pirmoji autorės personalinė paroda. „Si:said“ erdvėje, kurioje ji eksponuojama, debiutų bus ir daugiau, nes gruodį galerija paskelbė debiutų mėnesiu.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder