Koliažinė opera „Mažvydas“

Koliažinė opera „Mažvydas“

Kovo 27 d. 19 val. Žvejų rūmuose

Mažvydas – dramatiškas, gilus, sukūręs pirmą lietuvišką knygą, toks, kokį jį savo dramoje pamatė Justinas Marcinkevičius, atgyja naujame muzikiniame spektaklyje – koliažinėje operoje „Mažvydas“. Specialiai Nepriklausomybės atkūrimo 30-mečiui susiburia išskirtinė kūrybinė grupė ir žiūrovų įvertinti aktoriai bei atlikėjai. Režisieriaus Kęstučio Jakšto režisuojamame spektaklyje pagrindinį vaidmenį atliks Vladas Bagdonas. Mažvydo sūnų Kasparą įkūnys Mantas Jankavičius, mylimąją – dainininkė, „Lietuvos balso“ nugalėtoja Monika Marija, posūnį Kristupą – Rokas Laureckis, Mažvydo žmonos Benignos vaidmenį pakaitomis atliks operos žvaigždės Jovita Vaškevičiūtė ir Joana Gedmintaitė, o ateityje Vladą Bagdoną keis ir Giedrius Arbačiauskas. Kitus koliažinės operos veikėjus įkūnys projekto sumanytojo – valstybinio ansamblio „Lietuva“ atlikėjai.

Projektą globoja J. E. Prezidentas Valdas Adamkus. Premjera įvyks Vilniuje kovo 11-ąją, švenčiant Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 30-metį, kartu minint Justino Marcinkevičiaus 90-ąsias gimimo metines.

„Man ir daugybei mano lemties žmonių, kurie pusę amžiaus priverstinai gyveno toli nuo Lietuvos, tiek M. Mažvydo, tiek Just. Marcinkevičiaus vardai buvo liudijimas, kad tėvynė nėra nutautinta, kad joje pulsuoja istorinė atmintis, kad mūsų tautinės šaknys – gyvos, ir iš jų anksčiau ar vėliau iškils laisvės daigai“, – teigia Prezidentas Valdas Adamkus, tikintis, jog tokie projektai – šviesus ir labai prasmingas darbas visuomenei.

Unikalus muzikinis spektaklis, jungiantis istoriją ir poeziją, realius faktus ir kūrybos laisvę, pasakoja apie pirmosios lietuviškos knygos – „Katekizmo“ – gimimą, jos autorių Martyną Mažvydą, jo dramatišką ir sudėtingą gyvenimą, apie lietuvybės sklaidos sąlygas, iššūkius ir realybę XVI amžiuje, didelių politinių ir religinių permainų fone.

„Tai įkvepia patriotiškumo ir tikėjimo, kad ir vieno žmogaus padaryti darbai nulemia visos tautos egzistencinę ateitį. Šis pasakojimas atskleis, kokį lietuviškos raštijos palikimą šiandien turime, kaip jo pagrindu vystosi mūsų kalba ir išsaugo trapų mažos tautos identitetą. Projektas išskirtinis tuo, kad gimsta žanriškai visiškai naujas kūrinys, jis bus atliekamas netradicine maniera. Mūsų tautoje yra personalijų ir kūrėjų, kurie verti pasaulinės auditorijos dėmesio“, – teigia Kęstutis Stasys Jakštas. Koliažinės operos režisierius gavo „Sidabrinės gervės“ apdovanojimą, sukūrė nemažai vaidmenų kino ir teatro scenose bei režisavo miuziklą „Velnio nuotaka“.

Kiekviena valstybė, kiekviena tauta įprasmina savo pirmosios knygos nacionaline kalba gimimą kaip pamatinį egzistencijos ženklą. Kiekviena lietuvių karta grįžo, grįžta ir grįš prie Mažvydo „Katekizmo“ tekstų ir kontekstų, savaip juos suprasdama, reflektuodama, bet niekada nekvestionuodama mūsų pirmosios knygos vertės.

Visi suvokia, kad be šios datos ir šio kultūros įvykio visa Lietuvos istorija būtų kitokia. Vėlesnis priešinimasis nutautinimui, su kiekviena naujai užaugusia karta besikartojantys sukilimai, knygnešystės fenomenas, pagaliau – politinis valstybės atgimimas ir 1918 m., ir 1990 m. – viskas yra tiesioginė tąsa proceso, kurį pradėjo Martynas Mažvydas.

Ši „Lietuvos“ ansamblio premjera – vienas iš bandymų prisiliesti prie klasikos, atveriant ją ir paverčiant sava, suprantama ir artima kuo didesniam žiūrovų ratui. Koliažinis žanras klasikinės operos pagrindu vienija įvairius muzikos stilius, todėl operoje „Mažvydas“ susijungs tautinių ir simfoninio orkestro styginių instrumentų, varinių pučiamųjų ir elektroninės muzikos skambesys, kino filmams būdinga muzika ir populiariosios muzikos stilius.

Operai scenarijų ir libretą kuria Arnas Ališauskas, Just. Marcinkevičiaus poezijos rinktinės „Viešpatie, nejaugi neprašvis?“ sudarytojas, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto premijos laureatas. Spektaklio kompozitorius – Jonas Jurkūnas, pelnęs Lietuvos kompozitorių sąjungos apdovanojimą, kuriantis kino filmams, spektakliams, populiariosios ir elektroninės muzikos gerbėjams. J. Jurkūnas sukūrė muziką kino filmui „Emilija iš Laisvės alėjos“.

Įspūdingą operos scenografiją kuria Auksinio scenos kryžiaus ir Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Gintaras Makarevičius, dirbantis su tokiais režisieriais, kaip Oskaras Koršunovas, Gintaras Varnas, Jonas Vaitkus, Éric‘as Lacascade’as. Kostiumų dailininkė – ženklo „2ru2ra” įkūrėja, Anželikos Cholinos teatro šokio spektaklio „Idiotas“ ir miuziklo „Mindaugas“ kostiumų kūrėja Olga Filatova-Kontrimienė.

Naujienas sekite valstybinio ansamblio „Lietuva“ socialinių tinklų Facebook ir Instagram paskyrose, taip pat oficialioje svetainėje www.ansamblis-lietuva.lt 

 

DALYVAUJA:

Solistai:

Mažvydas – Vladas Bagdonas, Giedrius Arbačiauskas

Mažvydo mylimoji Marija – Monika Marija

Mažvydo sūnus Kasparas – Mantas Jankavičius

Mažvydo posūnis Kristupas – Rokas Laureckis

Mažvydo antroji žmona Benigna – Jovita Vaškevičiūtė ir Joana Gedmintaitė pakaitomis

 

Atlikėjai: Valstybinis ansamblis „Lietuva“, simfoninio orkestro atlikėjai

 

KŪRYBINĖ GRUPĖ:

Režisierius – Kęstutis Stasys Jakštas

Libreto ir scenarijaus autorius – Arnas Ališauskas

Kompozitorius – Jonas Jurkūnas

Scenografas – Gintaras Makarevičius

Kostiumų dailininkė – Olga Filatova-Kontrimienė

Choreografė – Aušra Krasauskaitė

Projekcijų dailininkas – Rimas Sakalauskas

Šviesų dailininkas – Audrius Jankauskas

 

Bilietai čia: https://www.bilietai.lt/lit/renginiai/teatras/klaipeda-mazvydas-304848/

Daugiau informacijos: www.ansamblis-lietuva.lt

 

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder