Klaipėdoje atidengtas motociklininkų laisvės simbolis

Klaipėdoje atidengtas motociklininkų laisvės simbolis

Šeštadienį Uosto gatvėje griaudėjant motociklų varikliams atidengtas paminklas, skirtas pirmajam Lietuvoje automobilių – motoračių klubui „M.S.C. Memelland“ ir keliautojui Antanui Poškai atminti. Penkerius metus brandinta idėja ir ruoštas paminklas savaitgalį papuošė Sukilėlių, Pilies bei Daržų gatvių sankryžą.

Į istorinio paminklo atidarymą susibūrė ne tik miesto gyventojai, bet ir antikvarinės auto-moto technikos entuziastai, motociklininkų klubų nariai iš visos Lietuvos.

Atidengimo ceremonijoje žodį tarė ne tik projekto idėjininkas Aurimas Mockus, tačiau ir A. Poškos anūkė Irena Ališauskinė: „Aurimo didžiausia svajonė buvo įamžinti pirmąjį Lietuvos automobilių ir motoračių klubą. Mano didžiausia svajonė – įamžinti keliautojo antropologo, mano senelio, A. Poškos atminimą. Aurimo Mockaus dėka šios dvi svajonės tapo įgyvendintos.“

„Motociklas yra laisvė, o Klaipėdos miestas – laisvės simbolis“, – sveikindama žodį tarė Klaipėdos miesto vicemerė Judita Simonavičiūtė.

Paminklo autoriai – skulptorius Arūnas Sakalauskas bei architektai Vladas Balsys ir Vaidotas Dapkevičius. Liejimui panaudojo net virš 600 kg tonų bronzos, o paminklo pjedestalui – 30 tonų akmens.

Projekto autorius A. Mockus teigė, jog tokio paminklo idėja kilo iš jo gero bičiulio, režisieriaus, istoriko ir žurnalisto Rimo Bružo išleistos knygos „Biker story LT“ užrašytų istorinių faktų. Vienas iš jų, jog Memelyje egzistavo pirmasis Lietuvoje žinomas automobilių ir motoračių klubas. Jis buvo įsikūręs būtent toje vietoje, kurioje nuo šiol miestą puoš paminklas. Anot A. Mockaus, tiksli vieta buvo surasta vietinio istoriko Dainiaus Elerto pagalba, kuris atsižvelgdamas į senuosius ir naujuosius žemėlapius padėjo nustatyti tikslią vietą.

Projekto idėjininkas teigia, jog keliautojas Antanas Poška pasirinktas ne atsitiktinai. Autoriaus akimis, ši asmenybė nuveikusi daugiausiai, tačiau, yra primiršta istorijos. „Jis – didžiausių kelionių sumanytojas. 1928 m. A. Poška motociklu apvažiavęs Baltijos jūrą, o 1929 m. kartu su keliautoju Matu Šalčiumi iškeliavę į Indiją.“ – teigė A. Mockus.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder