Klaipėdoje - "marginelė Marginella adamkusi"

Klaipėdoje - "marginelė Marginella adamkusi"

Lietuvos jūrų muziejuje penktadienį atidaryta ypatinga paroda "Lietuviškai skambančios kriauklės", kviečianti pamatyti kriaukles, pavadintas iškilių Lietuvos asmenybių vardais.

Tokios išskirtinės Lietuvai kriauklės yra penkios, pavadintos Valdo Adamkaus (marginelė Marginella adamkusi), Vytauto Landsbergio (afrikinukė Afer lansbergisi), Aloyzo Každailio (Chryseofusus kazdailisi) ir Henriko Danilos (marginelė Marginella henrikasi, mureksas Haustellum danilai) vardais. Visos kriauklės yra nedidelės - nesiekia nė dviejų centimetrų, randamos egzotinėse pusiaujo jūrose.

Tai, kad turime tokias kriaukles - legendinio kriauklių kolekcininko Henriko Danilos nuopelnas. H. Danila - klaipėdietis konchiologas, bene žymiausias kriauklių kolekcininkas Rytų Europoje, atradęs net keliolika naujų rūšių. Daugiau nei per tris dešimtmečius kolekcininkas sukaupė vertingą kelių tūkstančių kriauklių iš visų pasaulio kampelių kolekciją

Naują kriauklų rūšį atradęs, ištyręs ir aprašęs asmuo turi teisę atrastai kriauklei suteikti vardą, tačiau aprašyti ir įtraukti į sistematiką turi teisę tik mokslininkai. H. Danila yra nustatęs bent dešimtį naujų kriauklių rūšių, tačiau oficialiai pavadinimus joms suteikdavo mokslininkai malakologai. Dvi kriauklės pavadintos ir paties kolekcininko vardu: Danilos mureksas (Vokesimurex danilai) ir Henriko marginelė (Marginella henrikasi).

Každailio verpstė pavadinta Aloyzo Každailio - Lietuvos jūrų muziejaus įkūrėjo ir ilgamečio vadovo garbei. Jis visą savo gyvenimą paskyręs tam, kad Lietuvos jūrų muziejuje kiekvienas turėtų galimybę pažinti paslaptingą vandenų pasaulį. Každailio verpsčių randama prie Pietų Amerikos žemyno, Ramiojo Vandenyno, Čilės ir Peru pakrantėse. Gyvena giliai, beveik 280 m gylyje. Išskirta kaip rūšis buvo tik 2000 metais.

Mokslininkai, užrašydami H. Danilos pasiūlytus kriauklių pavadinimus, neišvengė ir klaidų. Nors Landsbergio afrikinukė Afer lansbergisi pavadinta žinomo Lietuvos politiko garbei, tačiau lotyniškame pavadinime trūksta raidės "d". Ši kriauklė buvo išskirta kaip atskira rūšis 1995 metais.

Lietuvos jūrų muziejuje eksponuojamos kriauklės lietuviškais vardais, pristatomi asmenys, kurių vardai joms suteikti, vaizdo rėmeliuose rodomi interviu su jais.

Paroda "Lietuviškai skambančios kriauklės" yra vienas iš Jūros šventės Klaipėdoje renginių.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder