Klaipėdoje - lietuvių ir bulgarų muzikinė akistata

Klaipėdoje - lietuvių ir bulgarų muzikinė akistata

Lietuva ir Bulgarija yra ne tik toje pačioje klimato bei laiko juostoje: rugpjūčio 20 d., pirmadienį, 21 val. „Kurpiuose“ (Kurpių g. 1A, Klaipėda) Memelio džiazo klubas kviečia į susitikimą su komanda „LIBU project“, kurioje liaudies melodijų bei džiazo nuspalvintus veiklos vaisius raško dviejų šalių muzikantai, Balkanų energiją ir Baltijos lyrizmą sudėję į darnią muzikinę visumą.

Geografinį nuotolį padėjo įveikti džiazas: „LIBU project“ idėja pradėta vystyti prieš keletą metų Nyderlanduose, muzikinių kolaboracijų lopšiu tapusioje Princo Klauso konservatorijoje. Vėliau, turo Bulgarijoje metu, buvę kurso draugai – bulgaras Stefanas Goranovas ir lietuvis Pranas Kentra – susipažino su kontrabosininku Dimitaru Karamfilovu.

Trijulė eksperimentuodama atliko keletą bulgarų liaudies dainų. Elektrinių gitarų trio skambesys, sudėtiniai metrai ir liaudiški motyvai, sumaišyti su modernia džiazo harmonija, netikėtai derėjo tarpusavyje. Įkvėpti džiuginančio rezultato, muzikantai tęsė bendradarbiavimą ir su vokaliste Marija Aliukaite parengė neįprastą bulgarų liaudies, lietuviškų dainų bei originalių kompozicijų programą.

Iš meniškos šeimos kilusi M. Aliukaitė 14-a metų dainavo garsiajame Artūro Noviko džiazo ansamblyje „Jazz Island“, koncertavo Montreux džiazo festivalyje Šveicarijoje, festivaliuose Vokietijoje, Suomijoje, Prancūzijoje bei Baltijos šalyse. Dainavimo ir improvizacijos mokėsi Paryžiuje pas Michelle‘ės Hendricks mokinę Gretchen Amussen, Lietuvoje – pas Vaidą Urmilevičių.

Gitaristas P. Kentra studijavo Princo Klauso konservatorijoje Olandijoje bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Būdamas įvairių projektų narys, surengė koncertų Vokietijoje, Liuksemburge, Šveicarijoje, Bulgarijoje, Slovėnijoje, Baltijos šalyse. Yra grojęs su daugeliu Vilniaus džiazmenų, dalyvavęs tarptautiniuose festivaliuose Olandijoje, tarp jų – Hagos džiazo festivalyje su PCC bigbendu.

D. Karamfilovas – vienas iš ryškiausių jaunosios kartos Bulgarijos kontrabosininkų. Stara Zagora mieste gimusio ir augusio Dimitaro tėvai, pastebėję vaiko muzikalumą, keturmečiui padovanojo  pirmąjį 1/8 dydžio smuiką. Šeimai persikrausčius į Sofiją, jis tęsė mokslus ir susidomėjo džiazo muzika. Įgijęs boso gitaros bakalauro diplomą, vėliau baigė kompozicijos bei kontraboso studijas. D. Karamfilovas yra dalyvavęs visuose Bulgarijos džiazo festivaliuose su žymiausiais šalies džiazo muzikantais ir šiuo metu yra bene dažniausiai kviečiamas groti kontrabosininkas Sofijoje.

Stefanas Goranovas mušamaisiais pradėjo groti paauglystėje. Be džiazo muzikos, jis grojo vienoje iš populiariausių Bulgarijos punk/new wave grupių „AS”, įrašė du albumus su novatoriška metalo grupe „Vortex“, puikiai įvertinta kritikų bei klausytojų. Be kita ko, jis grojo daugybėje „Sleepwalkingz Crew”, populiariausios bulgarų breiko grupės, šou. Šiuo metu S. Goranovas studijuoja Princo Klauso konservatorijos mušamųjų klasėje, yra „Space Cadillac” džiazo trio narys.

Koncerto pradžia – 21 val., įėjimo kaina – 15 Lt.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder