Klaipėdiečiai vakarą praleido su lietuvišku kinu

Klaipėdiečiai vakarą praleido su lietuvišku kinu

Kino klubas 8 1/2 šią vasarą palydėjo su lietuvišku filmu „Vaikai iš „Amerikos" viešbučio", kuris gražina į netolimą prieštaringą mūsų praeitį. Organizatorių tikinimu, šis filmas yra aktualus net ir šiomis dienomis, kadangi atspindi netoliese, kaimyninėje šalyje, vykstančius įvykius - kovą už laisvę.

„Mes matome, kad už laisvę reikia visada kovoti ir šiandien tiek mes, vyresnioji karta, tiek jaunimas, turime suprasti, jog laisvė nėra duotybė. Ją galima labai greitai prarasti, tad mes turime apie tai galvoti ir visada būti pasiruošę. Baltarusijos įvykiai rodo, kad už laisvę reikia kovoti ir todėl manau, kad šis filmas tikrai šiandien pakankamai aktualiai suskambės", - sakė Kino klubo "8 1/2" prezidentas Kęstutis Meškys.

 

Į filmo peržiūrą po atviru dangumi susirinko ne viena dešimtis klaipėdiečių. Kino klubo „8 1/2" projekto vadovo Alfredo Pumpulio tikinimu, visada yra malonu išeiti iš kino salės, įkvėpti gryno oro ir saulei leidžiantis pasimėgauti geru kinu.

Vakar klaipėdiečiams buvo pristatyta dar viena rež. Raimundo Banionio kino juosta, sukurta istoriniais Lietuvai 1990-aisiais, skirta jaunystės, laisvės troškimo ir meilės temai. Filmas persunktas jaunimo vedlio – Vytauto Kernagio - dvasia ir ritmais.

 

„Buvome užsibrėžę kino klubo projekte kiekvieną savaitę rodyti lietuvišką kiną, kadangi tokiu būdu mes norėjome pažymėti Lietuvos 30 metų Nepriklausomybės.  Šis filmas labai siejasi su nepriklausomybės tema, kadangi kalba eina apie jaunimą, apie sovietinių laikų jaunimą, kuris gyveno visai kitokiomis sąlygomis, bet tas laisvės troškimas yra amžinas", - sakė K. Meškys.

Filmas grąžina į sovietinius laikus, kai kiekviena jauno žmogaus svajonė galėjo baigtis milicijos skyriuje. Patys nekalčiausi dalykai – meilė muzikai ir vakaruose populiarių grupių įrašų klausymas ar rūbų bei šukuosenų madų vaikymasis buvo suvokiami kaip protestas prieš politinę sistemą. 1972 metai, Kaunas. Maža paauglių grupelė slapčia klausosi Liuksemburgo radijo, svajoja. Visi jie gyvena tame pačiame name, kuris anksčiau buvo viešbutis, vardu „Amerika“. Jų nekalta veikla susidomi KGB. Saugumo agentai slapčia perskaito vaikų laiškus, siųstus į Liuksemburgo radiją. Kartu su milicija jie išdrasko paauglių sambūrį.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder