Kaip skamba „Dainos be žodžių“?

Kaip skamba „Dainos be žodžių“?

Dainose esame įpratę girdėti žodžius, o kaip skamba dainos be žodžių? Šį muzikos fenomeną tyrinėja kūrybingojo saksofonininko Arvydo Kazlausko inicijuota programa, kurią jis Lietuvos uostamiestyje atliks su orkestro Sinfonietta Rīga styginių kvartetu. Gegužės 23 dieną, ketvirtadienį, 18.30 val. Klaipėdos koncertų salėje kviečiame į koncertą „Dainos be žodžių“, kuriame išgirsime Felixo Mendelssohno, Gustavo Holsto, Maurice‘o Ravelio, Janio Ivanovo ir kitų kūrėjų kompozicijas.

Rygoje gyvenantis lietuvių saksofonininkas Arvydas Kazlauskas yra tikras kūrybinių idėjų variklis, nuolat inspiruojantis naujų kūrinių ir meninių programų atsiradimą. Jis dažnai keliauja ir tiesia muzikinius tiltus tarp abiejų valstybių. Latvijoje įsikūręs saksofonininkas užaugo Vilniuje, tačiau aukštojo mokslo siekė Latvijos J. Vytuolo muzikos akademijoje. Daugelio tarptautinių konkursų laureatas yra grojęs solo su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru, Latvijos nacionaliniu simfoniniu orkestru, kameriniu orkestru „Sinfonia Concertante“, orkestru „Sinfonietta Rīga“, Lietuvos kariuomenės garbės sargybos orkestru ir pučiamųjų orkestru „Rīga“. Kaip solistas ar įvairių ansamblių narys yra koncertavęs Lenkijoje, Jungtinėje Karalystėje, Vokietijoje, Izraelyje, Airijoje, Olandijoje, Italijoje ir kitur. A. Kazlauskas yra ir saksofono pedagogas, koncertuoja kaip solistas ir įvairių kamerinės bei elektroninės/eksperimentinės muzikos ansamblių narys.

A. Kazlausko meistriškai valdomas saksofonas jau ne kartą skambėjo Klaipėdos koncertų salėje, čia jis pristato savo įdomiausius sumanymus. Šįkart Arvydas uostamiestin atvyksta su orkestro Sinfonietta Rīga styginių kvartetu. Šiuo metu jame muzikuoja Kristiāna Šīrante (I smuikas), Agnese Kanniņa-Liepiņa (II smuikas), Artūrs Gailis (altas) ir Kārlis Klotiņš (violončelė). Nors ir Sinfonietta Rīga styginių kvartetas į savo repertuarą įtraukia kūrinius iš beveik visų muzikos laikotarpių ir epochų, ansamblis patogiausiai jaučiasi šiuolaikinėje muzikoje, svarbią vietą kvarteto repertuare užima latvių autorių kūryba. Kolektyvas dažnai dalyvauja projektuose, kurie peržengia akademinės muzikos rėmus. 2007 metais Sinfonietta Rīga styginių kvartetas buvo nominuotas Didžiajam muzikos apdovanojimui kategorijoje „Metų debiutas“. Kvartetas yra koncertavęs ne tik gimtojoje Latvijoje, bet ir Lenkijoje, Austrijoje, Estijoje, Portugalijoje.

Programoje „Dainos be žodžių“ atlikėjai nusprendė giliau patyrinėti dainos žanrą, ypatingą dėmesį skirdami būtent dainos be žodžių fenomenui muzikoje, nes tokio pavadinimo kūrinių randame daugelio kompozitorių kūryboje. Koncerte jie atliks Felixo Mendelssohno bei Gustavo Holsto taip pavadintas kompozicijas. Taip pat programoje bus dainoms be žodžių žanro prasme artimos vokalizės: skambės klausytojams gerai pažįstama Moriso Ravelio „Vokalizė habaneros formoje“ bei latvių muzikos klasiko Janio Ivanovo chorinių vokalizių aranžuotės.

Antrojoje koncerto pusėje pasinersime į modernesnę muziką – kabareto atmosferą sukurs Kurto Weillio melodijos, paišdykauti kvies ritmiškai žaismingos Chicko Corea‘os miniatiūros iš ciklo „Vaikų dainos“, apie nebylios moters meilę ir iššūkius bylos žymaus šiandienos britų autoriaus Michaelo Nymano muzika iš kino filmo „Fortepijonas“. Savotišku vakaro desertu taps funk energijos pripildyta parafrazė populiaraus atlikėjo Prince dainos tema.

Kviečiame į koncertą, kuriame dainuos instrumentai!

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder