Juodkrantėje sudegintos nendrinės skulptūros

Juodkrantėje sudegintos nendrinės skulptūros

Šiltą, tylų ir ramų rudens lygiadienio vakarą staiga pakilęs žvarbus vėjas ir nukritusi oro tenmperatūra neišblaškė romantiškai nusiteikusių žmonių, gausiai susirinkusių į Gintaro įlanką Juodkrantėje stebėti, kaip dega nendrinės skulptūros.

Sekmadienį čia paminėtos net trys svarbios datos - rudens lygiadienis, Baltų vienybės diena ir Europos kultūros paveldo diena.

Jau tradicija tapo, kad svarbiausias šios datos akcentas Juodkrantėje - nendrinių skulptūrų deginimo aktas. Kiekvieną vasarą Gintaro įlanką puošia vis kitos menininkų sukurtos skulptūros.

Šiais metais kurorto lankytojai džiaugėsi lietuvių ir latvių kūriniais, kuriuos jungė „Baltų ženklų“ tema. Tai Aušros Jasiukevičiūtės „Aušros medis“, Redos Uogintienės „Bitininkas Gintas su Perkūno ženklu“, Povilo Šorio „Pasaulio medžio šlamėjimas“ ir svečių iš Latvijos sukurtos skulptūros Agnesės Rudzitės Kirillovos „Kuršių galia“ ir Zigmundo Vilnio „Sagė“.

Šventės metu nendrinės skulptūros buvo įspūdingai apšviestos įvairiomis spalvomis, o galiausiai atgijo Rudens lygiadienio liepsnose.

UGNIES misterija užbaigia visą vasarą trukusią nendrinių skulptūrų ekspoziciją.

Šviesų ir ugnies reginį palydėjo grupės „Undan“ baltiškojo folkloro muzikinės interpretacijos, pamario krašto folkloro ansamblių „Giedružė“ ir „Aušrinė“ pasirodymas.

Ugnies misteriją papildė nedidelis laužas, į kurį susirinkusieji žėrė gintaro dulkes ir galvojo norus, o vėliau šildėsi sužvarbusias rankas.

Išsupti savo svajones kvietė ir efektingos šviesos supynės, kurias Gintaro įlankoje pakabino menininkas Linas Kutavičius ("Lightforms").

Jaukumo ir šilumos renginiui suteikė juodkrantiškių bendruomenės iškeptos bandelės ir karšta arbata, kuriomis renginio dalyviai vaišinosi už aukas.

LINKĖJIMAI ir norai kartu su gintaro dulkėmis skriejo į laužo liepsnas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder