Į Kulautuvą buvo Karalius atėjęs

Į Kulautuvą buvo Karalius atėjęs

Liepos 13 d. bardų festivalio „Akacijų alėja“ himno žodžiais apie atėjusį Karalių ir lig debesų pražydusį akacijos medįKulautuvos pušų amfiteatre prasidėjo trylikta dainuojamosios poezijos šventė. Jos laukę ištikimieji svečiai lietui gaivinant gamtąmėgavosi ore tvyrančiu festivalio dalyvių nuoširdumu.

„Apie „Akacijų alėją“ ir jos reikšmę labai daug pasako šis didelis būrysklausytojų – visi čia atvyko neišsigandę lietaus. Ir net jam stipriai pilant iš dangaus, jie ištikimai klausosi dainuojamosios poezijos – nebėga, nesiskirsto“, – sakė festivalio prodiuseris Virgis Stakėnas.

Susirinkusiesiems linkėdamas pripildyti savo sielas poezijos, muzikos ir gamtos eliksyru, Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas džiaugėsi ilgamete festivalio tradicija. „Jauki ir kartu jaudinanti bardų šventė jau tryliktą kartą mus sukvietė į akacijomis kvepiančią Kulautuvą. Šiemet atlikėjų patogumui pastatėme didesnę, modernesnę sceną, parke įrengėme šviestuvus, pasirūpinome, kad akustinį komfortą jaustų net toliausiuose pušų amfiteatro vietose įsitaisę klausytojai“, – sakė V. Makūnas.

Nuo jaunųjų bardų iki puikiai žinomų vardų

Prieš prasidedant festivaliui, šalia Kulautuvos kultūros centro vyko tradicinė apeiga – visi festivalio dalyviai laistė senojoje festivalio vietoje pasodintą poezijos ir muzikos simbolį –akacijos medelį,sukalbėjo maldelę (maldaakacijai – viena šių metų festivalio naujovių). Po bendros nuotraukos vienas po kito į sceną lipopublikai gerai pažįstami veidai, svečiai iš Jungtinių Amerikos Valstijų, jaunieji bardai.

Kaip ir kasmet festivalį pradėjo šalies jaunimo dainuojamosios poezijos konkursų laureatai: grupės „Ora“ ir „Baltos varnos“,MatasKAUNIETIS ir DangirasPETRAITIS,Miglėir Gediminas IVAŠKEVIČIAI. Antroje festivalio dalyje – Didžiajame koncerte – publikai širdį atvėrė teatro ir kino aktorius, režisierius, bardų ikonaKostas SMORIGINAS, dainų autorius ir atlikėjas, vienas iš Lietuvos dainuojamosios poezijos signatarų Virgis STAKĖNAS, po ilgesnės pertraukos į sceną grįžęskantri muzikos Lietuvoje pradininkas, dainininkas, kompozitorius, poetaslegendinisVytautas BABRAVIČIUS-SIMAS. Šie žinomi meistrai ne tik lipo į sceną, bet ir dovanojo ilgai ir atsakingai rinktus daiktus praėjusiais metais gimusiam bardų festivalio „Akacijų alėja“ muzikinės šlovės muziejui.

Daug ovacijų sulaukė dainininkė, 2011 m. Eurovizijos dainų konkurso Lietuvos atstovė, įvairių projektų dalyvė ir kūrėja Evelina SAŠENKO, aktorius, filmų garsintojas,žinomas televizijos personažas, dainų autorius ir atlikėjas Giedrius ARBAČIAUSKAS, jaunas kūrėjas, subtiliai derinantis akustinį ir elektroninį skambesius bei išskirtinį vokalą,M.A.M.A. ir T.Ė.T.Ė. apdovanojimų laureatas, lietuviškai uždainavęsMarkas PALUBENKA, aktorius, režisierius, vienas iš „Keistuolių teatro“ įkūrėjų,garsusis „Kalėdų senelis“, dainų autorius ir atlikėjas Sigutis JAČĖNAS, gerai žinomas viduriniosios kartos bardas,grupės „Arbata“ lyderis Andrius ZALIESKA-ZALA.

Festivalio svečiu tapo staigmena klausytojams – dainų kūrėja ir atlikėja Jūratė MILIAUSKAITĖ, pasirodė ir jauniausi festivalio draugai – žmonių su negalia dainuojamosios poezijos festivalio „Obelų žydėjimas“ atstovai –atlikėjas Erlandas PARFIONOVAS ir RimgaudasBRAŽAS.

Specialiai festivaliui – unikalus albumas

Nors festivalis nėra tarptautinis, tačiau kartais jį praturtina vienas kitas svečias „iš kitur“. Taigi šiais metais „Akacijų“ auditorija išvydo ir klausėsi svečių iš plieno miestu vadinamo Pitsburgo (JAV) – MikeyDeLuca ir Iggy. „Jaučiuosi tiesiog puikiai. Taip gera matyti, kad žmonės visiškai neišsigando lietaus! O ir publika tokia įdomi: nuo pačių mažiausių iki senolių – tiesiog visas spektras“, – sakė muzikantas-multinstrumentalistas, muzikos įrašų prodiuseris ir atlikėjasIggy. Antrą kartą atvykęs į festivalį (tik šįsyk jau kaip dalyvis), „Akacijų alėją“ jis pavadino puikiu meno įvykiu.

Specialiai „Akacijų alėjos“ festivaliui MikeyDeLuca ir Iggyišleido unikalų, riboto tiražo (tik 150 egz.) albumą. Kiekvienas kompaktinis diskas buvonumeruotas ir papuoštas atlikėjų autografais. Kompaktiniai diskai, kaip ir kitų atlikėjų įrašai, pirmasis kompaktinių diskų serijos „Po Akacijos ženklu“ kompaktinis diskas (Virgis Stakėnas. Folkabilly. Koncertas)bei „Akacijų alėjos“ laikraščiai, raginantys aukoti Paštuvos ir Kulautuvos bažnyčių atstatymo fondui, buvo parduodami „Akacijų krautuvėlėje“.

Suteikė ambasadoriaus titulą

Išklausius visus dalyvius, festivalio prodiuseriui V. Stakėnui buvo įteiktas unikalus apdovanojimas – ambasadoriaus titulas, garbės ženklas – akacijų šakelė. Pradėjus festivalį „Akacijų alėjos“ himnu, juo festivalis ir baigėsi. „Kiekvienas festivalis turi savo unikalias spalvas. Šiųmetis skiriasi nuo praėjusių metų festivalio, praėjusių metų – kitoks nei prieš tai buvusieji. Kai kurie atlikėjai publikai netikėti, pasiilgti, atėję iš gretimų žanrų. Tai – tarsi mozaika, kurioje vienas kitą papildo. Smagu matyti, kad klausytojas tai vertina“, – sakė V. Stakėnas. Anot jo, festivalyje ne tik publikai svarbų vaidmenį atlieka dalyviai, bet ir dalyviams – publika: „Tai – tarsi akumuliatorius, vieni kitus pakrauna“.

Dar nesibaigus tryliktam festivaliui, „Akacijų alėjos“ prodiuseris paatviravo, kad jau sukasi mintys apie keturioliktą...

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder