Gintaro įlankoje vėl liepsnos nendrinės skulptūros

Gintaro įlankoje vėl liepsnos nendrinės skulptūros

Nendrinės skulptūros – jau daugiau nei 15 metų neatsiejama Kuršių nerijos tradicija ir vietinės kultūros dalis. Visą vasarą Lietuvos ir Latvijos menininkų kurti kūriniai puošė Gintaro įlanką, o jau netrukus, Rudens lygiadienio metu, suliepsnos sukurdamos jaukią ir prasmingą šventę, šiemet skirtą paminėti Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį.

Šių metų simpoziumo tema „Virsmas“ skirta įprasminti pokyčių metą Lietuvos pusiasalyje – tarpukario laikotarpį. Kuršių nerija pirmą kartą į Lietuvos jurisdikciją pateko 1923 m. Taip po truputį XX amžiuje keliautojus iš Vokietijos papildė lietuviai. Pusiasalis tapo ne tik žvejų kaimelių prieglobsčiu, bet ir turistų lankomu kampeliu. Tad kūrėjai ir buvo pakviesti ieškoti baltų simbolikos sąsajų su tarpukario Kuršių nerija.

Rugsėjo 22 d., Rudens lygiadienio bei Baltų vienybės dienos metu, penkios įspūdingos nendrinės skulptūros, apsigyvenusios Kuršių mariose, atgis ir kvies stebėti savo liepsnų šokį, kurį palydės bei papildys Aistės Smilgevičiūtės ir grupės „Skylė“ muzikinė-mitologinė drama „Dūšelės“. Tai – pasakojimas apie sielų kelionę tarp dviejų pasaulių: gyvųjų ir mirusiųjų. Pasirodymą įkvėpė senovės lietuvių gyvybės ir anapusinio pasaulio samprata, laidojimo papročiai ir viso to atspindys liaudies dainose, pasakose bei mitologijoje.

Žmonės kviečiami atvykti rugsėjo 22 d. 19.30 val. į Gintaro įlanką Juodkrantėje. Šiais metais ugnis apsigyvens šiose skulptūrose: Povilo Šorio „Vėlelės spiečiasi“, Andriaus Sirtauto „Saga“, Kazio Venclovos „Valtininkai“, Zigmundo Vilnio „Gėlės metinėms“, Agnesės Rudzites-Kirillovos „Derliaus laivas“.

Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba, Neringos savivaldybė. Projekto partneriai: Liudviko Rėzos kultūros centras, „Kuršių kiemas“, „Smiltynės perkėla“, Nidos kultūros ir informacijos centras „Agila“.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder