Etnokultūros centre - atvelykio šventė

Etnokultūros centre - atvelykio šventė

2014 m. balandžio 27 d., sekmadienį, 14.00 val. Klaipėdos etnokultūros centro kiemuose (Daržų g. 10) vyks spalvinga ir džiugi Atvelykio šventė vaikams ir jaunimui. Ypatingoje Atvelykio programoje netrūks Velykinių pramogų, kurios Jūsų šeimos sekmadienį numargins neįprastomis spalvomis.

Velykų laikotarpis baigiasi Atvelykio švente, prabėgus savaitei po šv. Velykų. Žemaičiai šią šventę pavadina ir „Velykikėmis“ ir „Mažosiomis Velykėlėmis“, Vidurio ir Šiaurės Lietuvos gyventojai – Vaikų Velykomis, o dzūkai – Pravadais (slav. – palydėtuvės). Atvelykis – šventė vaikams ir jaunimui, kuomet iš naujo virdavo kiaušinius, juos dažydavo arba išsaugotus Velykų margučius atiduodavo vaikams. Jie kiaušinukus daužaudavo, ridendavo ir rungtyniaudavo kieno margutis stipresnis. Per Velykėles netrūko žaidimų ir didelio velykinio džiaugsmo – supimosi. Per Atvelykį būtina pasisupti, kad būtumėte sveiki, laimingi visus metus, o sūpynių kiemeliuose – tikrai netrūks.

Į Atvelykį atėjusias šeimas, vaikus ir jaunimą Meno kieme pasitiks būrys amatininkų džiuginančių medžio drožiniais. Tautodailininkas, medžio drožėjas Raimundas Puškorius padės pasidirbinti medinius laivelius, kuriuos išplukdysite su didžiausiu Atvelykio noru. Smagiam, pavasariškam vėjui pučiant išsidrošite seniai vaikų mėgstamus vėjo malūnėlius, kokie skirtingi jie gali būti parodys medžio meistrai Egidijus Joneckis ir Sigitas Juknevičius. O jei vėjo nebus, tai jį sukursite su ūžėm. Koks tai senovinis žaislas – šventės metu sužinosite apie jį ir galėsite pasigaminti. Naujus ir skambius skudučio garsus padės atrasti drožėjas Mantvydas Vilys, kuris kvies į instrumentų gamybos kūrybinį veiksmą. Į šventę entuziastingai įsijungs ir ikimokyklinio ugdymo įstaigos „Vaikystės sodas“ pedagogės, kurios demonstruos kaip įtraukti šeimos mažuosius į žaidimus su mediniais žaislais. Šventės organizatoriai ragina iš naujo atrasti medžio dirbinius, žaislus ir naudoti juos šeimos pramogose ir ne tik.

Visais laikais per Atvelykį svarbiausi buvo ir išliko ― margučiai, jų ridenimas, žaidimai su jais simbolizuoja žemės pabudimą po žiemos meto, judėjimą pirmyn. Šventės metu galėsite ir nusimarginti kiaušinius, ir dalyvauti ridenimo varžytuvėse. „Mįslių kampe“ visų gudručių lauks Klaipėdos pagrindinės „Vitės“ mokyklos teatro būrelio moksleiviai, kurių užduotys bus smagus iššūkis kiekvienam apsilankiusiam šiame šventės kampe. Greitakojai išbandys jėgas vaikščiodami su kojūkais, o patys akyliausi ir ausyliausi išbandys visas Atvelykio veiklas bei smagius judriuosius žaidimus.

Džiugią ir pavasarišką nuotaiką kurs Klaipėdos miesto savivaldybės etnokultūros centro kolektyvai: „Kuršiukai“, „Alkiukai“, „Vorusnėlė“, o taip pat svečiai iš Klaipėdos Sendvario pagrindinės mokyklos vaikų folkloro ansamblis „Pupos“, „Slengių mokyklos-daugiafunkcio centro vaikų kolektyvas“. Tradicines slavų pavasario dainas dainuos Klaipėdos Pajūrio pagrindinės mokyklos vaikų folkloro kolektyvas „Vėčiora“. Visus kviesime ne tik dainuoti, bet ir šokti, jungtis į ratelius.

Maloniai kviečiame į margą tradicinę Atvelykio šventę!

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder