Baltiški ženklai ir dronai

Baltiški ženklai ir dronai

Šeštadienį Menininkų kiemelyje pristačiusi 20 modelių drabužių kolekciją "Jūra. Baltai" dizainerė Sonata Žiži paliko vietos žiūrovų interpretacijoms "Jūra ir b?ltai" arba "Jūra baltai".

Dizainerės karjerą pradėjusi nuo "Gelmių būtybės", drabužių kolekcijos "Po vandeniu", šįkart S. Žiži tas būtybes teatralizuotu šokiu balčių pavidalu iš vandenų karalijos tarsi išviliojo į krantą.

Eglės, Jūratės, Birutės legendų atšvaitai

O čia jau žiūrovo fantazija, ką kas įžvelgs - Eglės, besižvalgančios Žilvino, atplaukiančio balta jūros banga, Kastyčio, paspendusio tinklus Jūratei, ar vaidilutės Birutės legendų atskardžius. Stebėdamas reginį, tarsi pamiršti domėtis, iš kokių medžiagų ir kaip sukonstruoti drabužiai. O juose ir šios dienos madų atšvaitai, ir baltų išlikusių ženklų derinys. Ir negali atsistebėti, kaip talentingas žmogus per nepilnus du mėnesius, kol Menininkų kiemelyje veikė Sonatos Žiži dirbtuvės, suspėjo tiek sukurti. Ir dar - pati vąšeliu numegzti suknelę finaliniam modelio pasirodymui.

Medžiagos

Tema nulėmė ir audinių pasirinkimą - iki šiol menininkė niekada nedirbo nei su linu, nei su drobele. Šie paprasti audiniai buvo papildyti aplikacijomis, nėriniais. Jūros temą atspindi ir kolekcijos koloritas - vandens mėlis persipynęs su kranto spalvomis. Kuriant kolekciją, Sonatai Žiži labai svarbi buvo ir balta spalva: "Mano jūra - balta tarsi bangų purslai. Balti ir nėriniai, raštai."

MĖLYNA. Kolekcijoje būta ir jūros mėlynų atspalvių.

Šnabždesiai

Reginį stebėjusi publika šnabždėjosi, kaip įtempto ir intensyvaus kūrybinio periodo metu kiemelį ir dirbtuves aplankę kruizinių laivų keleiviai, dažniausiai Europos šalių gyventojai, maldavo sukneles parduoti. Nes jie, skirtingai nuo daugelio mūsų, labai vertina liną, medvilnę ir dievina rankų darbą. Tačiau dalimi finansuota iš miesto Savivaldybės fondo, dizainerė, susitelkusi galutiniam rezultatui, pasiūlymais nesusigundė.

Komanda

Nuolatinis dizainerės S. Žiži projektų įgyvendinimo talkininkas - įvairių renginių prodiuseris, apšvietėjas ir karkasų tampytojas viename asmenyje Henrikas Žižys šį kartą videoprojekcijas patikėjo sūnui Mantvydui. Su jaunąja karta atėjo ir dronas, pasirodęs dar per išskirtinio balso vokalistės Ingajos prisistatymą. Skraidė jis filmuodamas reginį ir pradedant kolekcijos rodymą. Bet, įstrigęs fachverkuose, nutilęs, bet neužgesęs kiurksojo ant stogo, tarsi primindamas, kad vis dėlto gyvename ne baltų gentyje, o sparčiai besikeičiančių technologijų amžiuje. Reiktų paminėti, kad videoprojekcija ypač buvo įspūdinga, pristatant vąšeliu megztą modelį.

Dizainerė džiaugėsi, kad, kuriant kolekciją, talkininkavo daug talentingų žmonių: dizainerė Violeta Jusionienė sukūrė papuošalus, specialiai renginiui iš Kauno atvažiavo kirpėja - stilistė Rita Liutikienė. Šios meistrės įsiliejimas į kolekcijos kūrėjų gretas Sonatą ypač sujaudino, kadangi prieš 30 metų, kai ji dar tik mokėsi rūbų dizaino, būdavo kirpėjos modeliu šukuosenų konkursuose, kuriose kirpėja stilistė skindavo grand prix.

VINIS. Kolekcijos "vinis" - S. Žiži vąšeliu pačios megzta nuotakos suknelė buvo papildyta ir videoprojekcija. Egidijaus JANKAUSKO nuotraukos

Reikšminga komandos dalimi tapo ir trys S. Žiži padėjėjos siuvant modelius, ir, žinoma, manekenės. Daugelis jų demonstruoti suknelių buvo pakviestos tiesiog ilgomis kojomis prabėgančios Menininkų kiemelį. Modeliais tapo ir Muzikinio teatro balerinos, kūrusios reginio atmosferą.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder