Artėja Vakarų Lietuvos krašto dainų šventė

Artėja Vakarų Lietuvos krašto dainų šventė

2012 m. birželio 10 diena Klaipėdoje rengiama Vakarų Lietuvos krašto dainų šventė, skirta pirmosios Mažosios Lietuvos lietuvių dainų šventės 85-čiui, kompozitoriaus Stasio Šimkaus 125-čiui bei Klaipėdos miesto 760-čio jubiliejui paminėti.

Šie metai yra reikšmingi Vakarų Lietuvos krašto dainų švenčių, o ir visos Lietuvos kultūros istorijai. Dainų švenčių kelias tampriai susietas su mūsų tautos keliu į laisvą, taurią ir dvasiškai stiprią Lietuvą.

 Prieš aštuoniasdešimt penkerius metus, 1923 metų istorinių įvykių pasėkoje žlugus daugiaamžei germanizacijos epochai, 1927-jų metų birželio mėn. 6 d. Klaipėdos miestas, kartu ir visa Mažoji Lietuva, atšventė savo pirmąją laisvą visuotinę MAŽOSIOS LIETUVOS LIETUVIŲ ŠVENTĘ. Vydūno, Antano Vaičiūno, Adomo Brako, kitų lietuvių šviesuolių bei krašto Direktorijos sutelktų pastangų dėka, Šventė tapo dar neregėta visų lietuvininkų dvasinės kultūros, tautinio gyvybingumo manifestacija. Istorinės, kultūrinės, kartu ir politinės dainų šventės reikšmės to meto sudėtingoje krašto situacijoje pervertinti neįmanoma. O vieno ryškiausių Klaipėdos muzikų – Stasio Šimkaus reikšmė to meto Klaipėdos muzikinei kultūrai yra ypač reikšminga. Artėjant Šventės 85-mečiui bei kompozitoriaus 125-čiui, neįmanoma tų dienų įvykių neprisiminti, deramai jų nepaminėti.

Šios istorinės datos reikšmingos Klaipėdos kultūriniam vyksmui, - tai puiki dovana Klaipėdos miesto 760-čio jubiliejui, o tuo pačiu ir kiekvienam mūsų. Klaipėdos miesto chorinė bendrija „Aukuras“ ėmėsi iniciatyvos kuo platesniam šių istorinių įvykių paminėjimui - 2012 m. birželio mėn. 10 diena surengiant dainų šventę. Džiaugiamės, jog ši iniciatyva sulaukė Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos bei respublikinių institucijų pritarimo. Dainų šventės organizatoriai ir rengėjai yra Klaipėdos miesto chorinė bendrija „Aukuras“, kartu su Klaipėdos miesto savivaldybe, Lietuvos Liaudies kultūros centru, Lietuvos chorų sąjunga. Lietuvos Respublikos kultūros ministerija šią dainų šventę įtraukė į prioritetinių Lietuvos kultūros renginių sąrašą. Vakarų Lietuvos krašto dainų šventės globėjas yra Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Į šventę atvyks per 200 vaikų, jaunimo ir suaugusiųjų kolektyvų iš visos Lietuvos, - tai chorai, liaudies instrumentų orkestrai ir ansambliai, šokėjai, bus daugiau nei 5000 dalyvių. Dainų šventėje gros Lietuvos karinių jūrų pajėgų orkestras, šventės dalyviams vyks Klaipėdos karilionų sveikinimo koncertas, miesto gatvėmis žygiuos iškilminga eisena ir Vasaros koncertų estradoje vyks pagrindinis renginys – Dainų šventė.

Informaciją apie šventės repertuarą, kitas pasirengimo detales, rasite tam skirtame Klaipėdos miesto savivaldybės tinklalapyje www.klaipeda.lt ir Lietuvos liaudies kultūros centro tinklapyje www.llkc.lt.

Visų Šventės rengėjų ir organizatorių vardu bei Klaipėdos miesto chorinės bendrijos „Aukuras“ Tarybos vardu nuoširdžiai kviečiu visus klaipėdiečius ir miesto svečius, šventės rėmėjus ir dalyvius į Vakarų Lietuvos krašto dainų šventės renginius ir ypač į pagrindinį šventės koncertą birželio 10 d. 17.00 val. Vasaros estradoje.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder