Antroji "Mados infekcijos" diena: Skandinavijos kraštovaizdis, barzdoti vyrai, melancholija ir kiaulių gripas

Antroji "Mados infekcijos" diena: Skandinavijos kraštovaizdis, barzdoti vyrai, melancholija ir kiaulių gripas

Vilniuje tęsiasi vienintelis tradicinis mados ir stiliaus renginys šalyje "Mados infekcija". Antrąją festivalio dieną savo darbus pristatė septyni kūrėjai.

Penktadienio renginį pradėjo jaunųjų dizainerių - Aušros Urbanavičiūtės ir Dianos Kuzmickaitės - tandemas.

Svečiai "Pirosmani" iš Sankt Peterburgo prisistatė pateikdami savo vizitinę kortelę- sudėtingas, asimetriškas formas, grakščias drapiruotes, griežtą europietišką ir laisvą rytietišką kirpimą. Prieš dvejus metus "Pirosmani" startavo su kitokia kolekcijų pristatymo koncepcija - Antipodium. Dizaineriai reginyje paneigė tradicines sąvokas ir podiumą pavertė mados meno performansu, o pačius modelius - meno objektais. Kūrėjai sako, kad jie nesilaiko jokių mados krypčių ar sezonų.

"Mada - tai menas, o kelias nuo menininko iki žiūrovo turi būti kuo trumpesnis", - šiuo šūkiu vadovaujasi "Pirosmani".

"Mados infekcija" šiais metais suteikė galimybę pasirodyti ir jaunųjų talentų konkurso laimėtojam "Tribe", po kurio ženklu slepiasi Donata Maldonytė ir Marina Žuravliova.

Dizainerės kolekcijos inspiracijai įkvėpimo sėmėsi iš Skandinavijos šalių gamtos, natūralumo, kalnų, medžio gyvumo, ornamento, faktūros, žmonių, barzdotų vyriškių.

"Nevienodas, pasenęs, savo istoriją menantis, tikras, gyvas, natūralus, toks subtilus ir įvairus medis mus paragino numarginti audinius. Audiniai įgauna ne tik tradicinio, tikro medžio ornamento spalvas, bet ir "nusidažo" netikėta ir nebūdinga spalvų gama", - apie kolekciją kalbėjo "Tribe", pagrindine vyro įvaizdžio dalimi pasirinkę barzdą.

Antrąją festivalio dalį pradėjo mados namai C/Bruerberg, kuriems atstovauja norvegė Camilla Bruerberg. Įkvėpimo viešnia sėmėsi tiek iš tradicinių dirbinių, tiek ir iš šiuolaikinės visuomenės kūrinių. Dizainerė ypač domisi mezginiais ir jų santykiu su kūnu, - platūs, stori mezginiai tarsi meta iššūkį įprastai vyriškai aprangai, kviečia apsvarstyti pačią vyriškumo sampratą.

"Šią kolekciją vyrams įkvėpė nostalgija vaikystei, kurioje susipina žaismingi gamtos elementų ir gyvenimo mieste kontrastai. Tai atsispindi kolekcijos deriniuose - rankų darbo audiniuose, senuose ir šiuolaikiškuose motyvuose, raštuose, mezginiuose. Kolekciją kūriau jaunatviškiems vyrams, todėl joje dominuoja šviesios rudens ryto spalvos. Tekstūroje galima pajusti smėlio smiltelių rupumą, o šen bei ten užtiksite metalo atspalvių", - pasakoja dizainerė.

Jau nebe mados naujokė Diana Paukštytė šiais metais festivalyje pristatė kolekciją pavadinimu "Melancholija", susidedančią iš melancholiškų nuotaikų: spalvos - tamsios, audiniai- drapiruoti, formos - kampuotos, elementai - destruktyvūs, linijos - asimetriškos. D. Paukštytė drabužiuose siekė išlaikyti rudenišką jausmą, kai savaime iškyla egzistenciniai klausimai, pajuntamas būties laikinumas. Anot kūrėjos, kolekcija skirta dažnai susimąstantiems žmonės, kuriems svarbūs vidiniai išgyvenimai.

"Injekcijos" nugalėtojai estai Hans Schwarz kolekcijoje H1N1 (HORNY1NYMPHO1) pašmaikštavo kiaulių gripo tema.

Antrąją festivalio dieną pabaigė jo idėjos autorė, dizainerė Sandra Straukaitė. Publikai menininkė pristatė kolekciją " PYOKO PYOKO// strykt pastrykt".

"Neapsikrauti naujais medžiagų rulonais, sunaudoti viską, kad per N metų nugulė aštuoniose lentynose - kūrybinis iššūkis ir sportinis interesas. Sporto bazė - turtinga erdvė laisvoms interpretacijoms be rimtų įsipareigojimų. Su treningais. Lengvai ir bes streso, kraujospūdis kaip pas kosmonautus", - dar prieš kolekcijos pristatymą intrigavo S. Straukaitė.

"Mados infekcijos" festivalis tęsis šeštadienį. Paskutiniąją festivalio dieną savo darbus dar pristatys septyni dizaineriai.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder