80-imt metų nuo Klaipėdos krašto aneksijos

80-imt metų nuo Klaipėdos krašto aneksijos

Klaipėdos žydų bendruomenė ir Mažosios Lietuvos istorijos muziejus kovo 24 d. (sekmadienį) 15 val. kviečia miestiečius į konferenciją „1939 m. Klaipėdos krašto aneksija ir pasekmės“. Ji vyks Klaipėdos piliavietėje, šiaurinės kurtinos salėje (Priešpilio g. 2). Įėjimas nemokamas.

 

Programa:

  1. Prof. dr. Šarūnas Liekis (VDU) „Klaipėdos krašto praradimo politinės priežastys ir aplinkybės“
  2. Dr. Hektoras Vitkus (BRIAI) „Apie Klaipėdos žydų padėtį Klaipėdos krašto anšliuso laikotarpiu“
  3. Prof. dr. Ruth Leiserowitz (Berlyno Humboldto  universitetas) „Žydų pabėgimas iš Klaipėdos 1939 metais“
  4. Doc. dr. Arūnas  Baublys (KU) „Lietuvių tarnautojų likimai Klaipėdoje po 1939 m. Raudonojo kryžiaus ligoninės atvejis“
  5. Doc. dr. Julius Žukas (KU) „1939 m. kovo 23 d. pasekmės Klaipėdos krašto ekonomikai“

 

1939 m. kovo 22 dienos laikraščio „Vakarai“ antraštė skelbė: „Vokietijos reikalavimas priimtas“. Lietuvos vyriausybė sutiko dėl Klaipėdos krašto atskyrimo nuo Lietuvos ir prijungimo prie Vokietijos. Tą dieną Vokietijos kariuomenės padaliniai įžengė į kraštą. Adolfas Hitleris, sėdęs į šarvuotą karo laivą „Deutschland“ Svinemiundėje, pasuko link Klaipėdos. Šiame laive kovo 23 d. 1 val. 30 min., gavęs užsienio reikalų ministro von Ribbentropo telegramą, jis pasirašė Klaipėdos krašto prijungimo prie Vokietijos įsakymą. Klaipėdoje iš teatro balkono Hitleris pasakė kalbą, kuria pasveikino krašto gyventojus sugrįžus į Reichą.

Apie Hitlerio kalbą iš teatro balkono žino daugelis, tačiau kas iš tikrųjų tuo metu vyko Klaipėdos krašte ir Europoje, kokie buvo žydų, lietuvių ir kitų tautybių žmonių migracijos keliai, kokios pasekmės ištiko Lietuvą po Klaipėdos krašto aneksijos... tai klausimai, į kuriuos atsakys istorikai mokslininkai prof. dr. Ruth Leiserowitz, prof. dr. Šarūnas Liekis, dr. Hektoras Vitkus, dr. Julius Žukas ir dr. Arūnas Baublys.

 

Renginio organizatorius – Klaipėdos žydų bendruomenė

Renginio partneris – Mažosios Lietuvos istorijos muziejus

Informaciniai partneriai: dienraščiai „Klaipėda“ ir „Vakarų ekspresas“, radijo stotis „Laluna“

 

Kviečiame dalyvauti!

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder