"Žvelgiu aš į tave, manoji jūra..."

"Žvelgiu aš į tave, manoji jūra..."

"Kai kada man atrodo, kad jūra - visas mano gyvenimas. Toks visiems prieinamas, toks viešas... Bet aš dėl to nekaltas. Kiti žmonės taip pat nekalti", - toks atsivėrimas nustebino klaipėdiečius, susirinkusius į I. Simonaitytės bibliotekoje vykusį gydytojo Jono Sąlygos fotografijų ir poetinių impresijų albumo bei parodos "Jūra nepozuoja" pristatymą.

Jau beveik dešimtmetį Klaipėdos jūrininkų ligoninės vadovas, biomedicinos mokslų daktaras Jonas Sąlyga vaikšto jūros pakrantėmis dieną ir naktį, kai saulė leidžiasi ar kabo virš galvos. Į albumą tilpo 500 fotografijų, nors archyvuose jų susikaupė kur kas daugiau.

Daktarui J. Sąlygai pažinti fotografijos ypatumus padėjo marinistinės fotografijos korifėjus Vytas Karaciejus. Vakaro metu jis pasidžiaugė, kad bendraminčių gretos auga, ir prisipažino, kad dirbdamas kartu su J. Sąlyga, pasisėmė vertingos patirties.

Albumą išleido J.Sąlygą nuo vaikystės pažįstantis leidyklos-spaustuvės savininkas Saulius Jokužys. Pirmą kartą jis gydytojo fotografijas pamatė vos prieš porą metų, kai reikėjo gyvų ir romantiškų jūros nuotraukų. Jau vasarį albumas "Jūra nepozuoja" bus pristatytas Vilniaus knygų mugėje.

Banguojanti mūza

"Vaikystėje skaptavau medinius laivus ir leidau juos pasroviui Luknės, kuri įteka į Dubysą, upeliu, vildamasis, kad šie mano rankų kūriniai pasieks ne tik marias, bet ir jūrą. Jūra žadino mano svajones. Norėjau tapti kapitonu. Ūgtelėjęs jai kūriau dainas. Vėliau pasirinkau gydytojo profesiją, tačiau karjeros ir gyvenimo kelias mane vis tiek atvedė prie jūros", - sakė J. Sąlyga, patikinęs, kad būtent jūra jį išmokė pastabumo ir kantrybės.

Gyvenantis Labrenciškėse gydytojas su žmona kone kasdien dviračiais važiuoja į pajūrį, prie Olando kepurės. Juokėsi prisiminęs, kaip prieš 10 metų jo žmona prie jūros skaitydavo, o jis spardydavo akmenukus, tikėdamasis aptikti gintarų.

"Fotografuoju jūrą - smėlėtą ir akmenuotą, visokią, kokios tik nori. Bet ir vis kitokią. Pamėgau fotografuoti šventinę jūrą: per Jonines, Sekmines, Kalėdas... Baisiausia, kad spindulėlis, kurio bergždžiai laukei tris valandas, pasirodo, kai jau būni grįžęs namo. Negali išlaukti, kol jūra pozuos. Tačiau klausantis jos simfonijos nebelieka rūpesčių", - kalbėjo J. Sąlyga, pasakęs, kad fotografijoje kartais ieško atspalvių, kokie būna tapytojo marinisto Edvardo Malinausko drobėse. Jiedu vakaro metu padainavo: "Prie gintaro jūros, ant marių krantų, stovėjo jūreivis prislėgtas minčių"... Gydytojas dar ir akordeonu pagrojo.

Vakaro svečiai kalbėjo apie daktaro iš didžiosios raidės žmogiškumą, atjautą, gyvybingumą. Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkas skulptorius Arūnas Sakalauskas pavadino gydytoją renesansine asmenybe, kurioje telpa daugybė kūrybinių galių: poeto, dainininko, muzikanto, kas be ko, gydymas žodžiu. Rašytojas Juozas Šikšnelis, sutikdamas, jog talentai gydo kūną ir sielą, juokavo, kad jeigu visi gydytojai būtų tokie, farmacijos pramonė žlugtų, ir labai rimtai palinkėjo J. Sąlygai įstoti į Dailininkų ir Rašytojų sąjungų gretas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder