Žvalgantis tarp eglių ir upių

Žvalgantis tarp eglių ir upių

Muziejuje nuo vasario 4 dienos veikia peizažų paroda iš muziejaus fondų „Tarp eglių ir upių“. Peizažai – tai užfiksuotas žvilgsnis į natūralius arba žmogaus sukurtus kraštovaizdžius. Nors dažnai jie būna fonas kitiems įvykiams, šįkart atidžiau pažvelkime į juos pačius. Iš muziejaus fondų atrinkti skirtingo laikmečio ir skirtingos stilistikos menininkų paveikslai.  

Seniausi eksponatai – iš Hugo Šojaus kolekcijos. Šilutės miesto mecenato Hugo Šojaus dvare dailės kūriniai, kaip šeimos relikvijos, dovanos arba interjero puošmenos, buvo kaupiami nuo XIX a. pabaigos iki XX a. vidurio. Dvarininko surinktas dailės rinkinys atskleidžia Klaipėdos krašto dvaruose buvusių dailės kūrinių meninę ir istorinę vertę. Žinoma, nebegalima atsekti, ar peizažai realūs, ar išgalvoti.

Sudėtingą laikotarpį mena Banaičių šeimos fondo eksponatai. Eva Banaitytė-Koch, pirmojo profesionalaus Mažosios Lietuvos kompozitoriaus Valterio Kristupo Banaičio sesuo, buvo viena paskutiniųjų Tilžės lietuvininkių, prieškariu nuo pat vaikystės dalyvavusių lietuviškoje veikloje. Antrojo pasaulinio karo metais su tėvais pasitraukė į Vokietiją, ten gyvendama, be kita ko, pradėjo kaupti ir dailės kūrinius (užsakydavo nutapyti Mažosios Lietuvos vaizdų). Veikliosios lietuvininkės palikimą muziejui perdavė jos dukra Evelyn Jovanovič. Parodoje pristatoma paveikslų iš Banaičių šeimos fondo.

Paprastumą spinduliuoja tautodailininkų tapytojų darbai. Daugelyje jų kruopščiai, detaliai įamžinti gamtos ar žmogaus veiklos vaizdai, o paveikslai dekoratyvūs, švelnių spalvų, vyrauja rami, lyriška nuotaika. Kartais kūrybinė mintis paprasta – tiksliai, be jokių įmantrybių perkelti į drobę atmintin įstrigusį vaizdą. Toks paprastas tapymas kartais vadinamas naiviuoju, išskiriamas net toks stilius primityvioji tapyba, kuri Lietuvoje glaudžiai susijusi su liaudies pasaulėjauta, apeigomis, papročiais, buitimi.

Naujausi parodoje eksponuojami darbai sukurti per 2006 m. Šilutėje vykusį tapybos plenerą „Mažosios Lietuvos beieškant…“ Jo dalyviai moderniai, nuošalyje palikę realizmą ir klasiką, perteikė lietuvininkų krašto vaizdus ir vaizdinius, kurie žiūrint lyg ir nutolę, tačiau jaučiant yra labai arti…

Paroda veiks iki balandžio 4 dienos.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder