Tarptautinės emalio meno laboratorijos "Pamario ženklai" parodos atidarymas

Tarptautinės emalio meno laboratorijos "Pamario ženklai" parodos atidarymas

Paroda lankytojų lauks iki spalio 13 d. Klaipėdos galerija didžiuojasi galėdama pristatyti parodą, sudarytą iš 2018 ir 2017 metais Kintuose vykusios tarptautinės emalio meno kūrėjų laboratorijos „Pamario ženklai“ metu sukurtų darbų. Unikalioje vietoje, Kintų Vydūno kultūros centre, kur mokytojavo ir gyveno žymus Lietuvos filosofas ir rašytojas – Vydūnas, įkurta ir įveiklinta kone vienintelė Lietuvoje, profesionali metalo (juvelyrikos) ir emalio meno laboratorija.

2017 ir 2018 m. vasaromis buvo sukviesti menininkai, emalio meno kūrėjai, bendroms kūrybinėms laboratorijoms, skirtoms pažymėti svarbioms Lietuvai ir Baltijos valstybėms datoms: 2017 m. – Lietuvos senojo pamario krašto pašto kelio, o 2018 m. – trijų Pabaltijo respublikų Nepriklausomybės atkūrimo šimtmečio jubiliejams. Norėdami išsaugoti ir pratęsti 15-os metų darbo rezultatus ir užsimezgusius su tarptautiniais kūrėjais ryšius,

Kintų Vydūno kultūros centras bendradarbiaudamas su menininkus profesionalus, dėstytojus vienijančiomis organizacijomis siekia toliau plėtoti emalio meno meistriškumo platformą unikalioje pamario krašto vietovėje. Šiais metais dedikavę projektą Šimtmečiui, organizatoriai kvietė menininkus emalio meno kūriniais/atvirlaiškiais skleisti žinią apie trijų kaimyninių valstybių nepriklausomybės siekio istoriją.

Menininkai iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos buvo pakviesti sukurti nustatyto dydžio emaliuotą atviruką/atvirlaiškį, kuriame būtų kiekvienos šalies identitetą ryškiausiai atspindintys simboliai, ženklai ar kt. Savo menine kalba, išreikšti sveikinimą, linkėjimą emalio atviruko/atvirlaiškio koncepcijoje taip užfiksuojant jubiliejinio sveikinimo žinutę.

Tai – vienybės ir sutelktumo jausmo didinimas, broliškų santykių ir individualios meninės kalbos išraiškos, istorinės atminties sklaida visuomenei šiuolaikiniam menui būdingais principais. Na, o 2017 metais dailininkai buvo kviečiami improvizuotai kelionei SENUOJU PAMARIO KRAŠTO PAŠTO KELIU. Prisiminti ar susipažinti, kaip prieš kelis šimtmečius per šį kraštą iš Karaliaučiaus į Klaipėdą keliavo ne tik naujausios žinios, bet svarbūs asmenys, karališkos šeimos atstovai.

Šiuo keliu vykdavo mokytis žinių ištroškę krašto šviesuoliai. Vienas jų - Liudvikas Rėza, kuriam vėliau į Karaliaučiaus universitetą surinktą lietuvių tautosaką siuntė vietinis dvarininkas iš pamario - E.V.Berbomas. Sausumos ir vandens keliais į Tilžę ar Karaliaučių keliavo Vydūnas, H. Zudermanas, M. Jankus, J.Zaurveinas, knygnešiai ir kiti šviesos skleidėjai. Sujungus šių dviejų temų emalio meno kūrinius kurtus 2017-ųjų ir 2018-ųjų laboratorijose, pamatysite suformuotą labai įdomią eksponatų kolekciją, kurioje aiškiai identifikuosime autorinius menininkų braižus, Pamario krašto įtaką kūrybiniuose procesuose ir istorinės atminties reikšmę, galimybes emalio kūriniuose.


Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder