Stereotipus apie vyresnio amžiaus žmones griaunanti paroda keliasi į virtualią erdvę

Stereotipus apie vyresnio amžiaus žmones griaunanti paroda keliasi į virtualią erdvę

Gegužę įvairiose Europos šalyse minint Įvairovės mėnesį, internete atidaroma stereotipus apie vyresnio amžiaus žmones griaunanti fotoportretų paroda #AmžiusNesvarbu. Metų pradžioje Vilniuje pristatyta ir dėl pandemijos, kaip planuota, kitų šalies miestų negalėjusi aplankyti paroda, papildo ją organizuojančios „Rimi Lietuva“ Įvairovės mėnesiui skirtų renginių bei susitikimų programą, skirtą stiprinti įmonėje puoselėjamą įvairovės kultūrą.

Tuo, kad dabar pats tinkamiausias metas kurti atvirą visuomenę, kitaip pažvelgti į skirtingų tautybių, religijų, seksualinių orientacijų, taip pat – įvairaus amžiaus žmones, įsitikinusi ir parodoje eksponuojamų portretų autorė, fotomenininkė Neringa Rekašiūtė.

Šalutinis pandemijos efektas – dėmesys vyresnio amžiaus žmonėms 

„Šis laikas, karantinas, leido mums įsisąmoninti, kokie pažeidžiami, kokie laikini visi esame, suprasti, kad mes šiame pasaulyje nieko nekontroliuojame ir nieko nevaldome, kad bet kas, net nematomas virusas gali išmušti pagrindą iš po kojų. Dėl to šiuo metu vyresnio amžiaus žmones mes labiau pastebime, atkreipiame į juos dėmesį, labiau dėl jų jaudinamės. Tai tarsi toks geras šalutinis pandemijos efektas, kai imame labiau branginti vieni kitus, ypač vyresnius žmones“, – sako fotomenininkė Neringa Rekašiūtė. Ji įsitinusi, kad šiuo metu „Rimi“ inicijuotas projektas tapo dar aktualesnis, nes būtent dabar atkreipiame dėmesį į pažeidžiamas visuomenės grupes.

„Nors amžius nesvarbu daugelyje aplinkybių, tokių kaip darbas, profesija, pomėgiai, bet šioje situacijoje jis tampa svarbus. Svarbu yra apsaugoti, mylėti, branginti ir rūpintis vyresnio amžiaus žmonėmis, todėl džiaugiuosi, kad labai plati auditorija galės pamatyti portretus – pamatyti vyresnio amžiaus žmones kiek kitaip nei mums priimtina, kitu kampu – besijuokiančius, nesigėdijančius savęs, atvirus“, –  sako N. Rekašiūtė. Ji prasitaria visai neseniai gatvėje sutikusi ir net iš nugaros atpažinusi vieną iš parodos herojų – „Rimi“ prekybos centre krepšelių surinkėju dirbantį septyniasdešimt keturių Antaną: „Visi parodos herojai man labai brangūs – su jais susidraugavome, aš žinau jų gyvenimo istorijas. Suprantu, kad negalėčiau, bet labiausiai norėčiau visus juos apkabinti ir pasakyti, kad labai jų pasiilgau“.

Laimingi likę namie, bet pasiilgę darbo ir kolegų 

Pasiilgę kolegų bei darbo sako ir parodos herojai, kuriems karantino laikotarpiu prekybos tinklas „Rimi“ suteikė galimybę nedirbi. „Visi labai pasiilgę vieni kitų ir, svarbiausia, darbo. Tikrai. Atsibodo namie būti. Žinoma, smagu, kai rūpinasi tavimi – supranta, kad vyresnio amžiaus žmogus turi šalutinių bėdų, tad susiduria su didesne tikimybe susirgti. Aš laiminga, kad galėjau likti namie, bet negalėjau matytis su šeimynykščiais, buvo liūdna ir be kolektyvo“, – pasakoja parodos herojė, šešiasdešimt septynerių „Rimi“ dirbanti kaunietė Greta.

„Mūsų darbuotojai šiuo sudėtingu laikotarpiu turėjo galimybę pasirinkti – dirbti arba ne. Puoselėdami įvairovės kultūrą įmonėje, suprantame rizikas, su kuriomis susiduria vyresnio amžiaus žmones šiuo laikotarpiu, gerbiame jų pasirinkimą, norime, kad jie jaustųsi saugiai“, – sako „Rimi Lietuva“ personalo vadovė Vaida Kaikarienė. Pasak jos, nors paroda #AmžiusNesvarbu dėl pandemijos taip ir nepasiekė kitų šalies miestų, dabar ją virtualiai gali apžiūrėti žymiai daugiau žmonių: „Antrus metus švęsdami įvairovės mėnesį, šiemet jam skirtus susitikimus, diskusijas organizuojame virtualioje erdvėje. Ten pat nusprendėme kelti ir parodą #AmžiusNesvarbu – taip dar kartą atkreipti dėmesį į vyresnio amžiaus žmones ir toliau griauti stereotipus apie juos“.

Pirmoji menininkės virtuali paroda 

Menininkė Neringa Rekašiūtė, pirmą kartą darbus pristatanti virtualioje parodoje, „Rimi“ vyresnio amžiaus darbuotojų fotografijoms sukurti naudojo platų objektyvą, kuris, pagal taisykles, yra netinkamas portretinei fotografijai. Ji iškart žinojo, kad nenori kurti nuspėjamų, taisyklingų senjorų portretų – norėjo juos pateikti šelmiškai ir linksmai, priartėti prie jų kiek įmanoma labiau, todėl ir pasirinko šią fotografavimo techniką, kuri leido būti per metrą nuo fotografuojamo žmogaus ir užmegzti betarpišką kontaktą. Parodos #AmžiusNesvarbu portretus galima pamatyti „Rimi Lietuva“ „Facebook“ paskyroje, su herojais ir jų istorijomis iš arčiau susipažinti įmonės interneto svetainėje www.rimi.lt.

Parodą inicijavusio prekybos tinklo „Rimi“ parduotuvėse ir administracijoje šiuo metu dirba daugiau nei 1100 vyresnių nei 50-ies metų amžiaus žmonių. Už jų, taip pat – įvairią negalią turinčių darbuotojų įdarbinimą, atsakingą įsipareigojimų vykdymą bei mažą darbuotojų kaitą Užimtumo tarnyba prie LR Socialinės ir darbo ministerijos praėjusiais metais apdovanojo „Rimi“ kaip socialiai atsakingiausią įmonę, o 2018-aisiais jos inicijuota kampanija #AmžiusNesvarbu pelnė nacionalinį lygybės ir įvairovės apdovanojimą, vadinamą žmogaus teisių „Oskarais“, bei du tarptautinius apdovanojimus Baltijos šalių komunikacijos konkurse „Mi:t&links“.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder