Seimas paminės tragiško likimo signataro Gintaro Ramono 55-metį

Seimas paminės tragiško likimo signataro Gintaro Ramono 55-metį

Antradienį Seime bus paminėtos Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataro Gintaro Ramono 55-osios gimimo metinės ir 20-osios jo mirties metinės.

Seimo rūmuose Lietuvos laisvės gynėjų galerijoje eksponuojama fotografijų paroda „Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras Gintaras Ramonas (1962 11 06-1997 11 11)“.

1990 m. kovo 4 d. Joniškio rinkimų apygardoje G. Ramonas buvo išrinktas Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos deputatu. 1990 m. kovo 11 d. paskelbus Aktą „Dėl Lietuvos nepriklausomos valstybės atstatymo“, jam buvo tik 28 metai. Aukščiausiojoje Taryboje-Atkuriamajame Seime priklausė Sąjūdžio centro frakcijai. Jis aktyviai įsitraukė į tris pagrindines veiklos sritis: Lietuvos valstybės atkūrimo darbus, savivaldos institucijų kūrimą ir žemės ūkio reformą. Nuo 1990 m. kovo 20 d. iki 1991 m. lapkričio 21 d. dirbo Valstybės atkūrimo komisijoje, taip pat buvo Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo trečiosios sesijos posėdžių balsų skaičiavimo komisijos narys. Nuo 1991 m. lapkričio 26 d. iki kadencijos pabaigos dirbo Savivaldybių reikalų komisijoje, o nuo 1992 m. sausio 30 d. - dar ir Mandatų ir etikos komisijoje. Per savo kadenciją Gintaras Ramonas kartu su kitais deputatais dalyvavo Tarptautiniame taikos kongrese Italijoje, stebėjo Armėnijos Respublikos referendumą.

1992 m. spalio 25 d. balotiravosi Seimo rinkimuose Pakruojo ir Joniškio rinkimų apygardoje, bet išrinktas nebuvo. Po šių rinkimų G. Ramonas visam laikui grįžo į gimtąjį Joniškį. Grįžimas į gimtinę Gintarui buvo ypač sudėtingas, o prisitaikymas prie naujų sąlygų - fatališkai nesėkmingas. Gyvenimo ir likimo išbandymų palaužtas, 1997 m. lapkričio 11 d. pasitraukė iš gyvenimo.

Seimo kanceliarijos Informacijos ir komunikacijos departamento Parlamentarizmo istorinės atminties skyriaus parengtoje parodoje - fotografijos iš Lietuvos centrinio valstybės archyvo, Seimo archyvo fondų, G. Ramono šeimos archyvo.

Paroda Lietuvos laisvės gynėjų galerijoje bus eksponuojama iki lapkričio 13 d. Ją apžiūrėti galima penktadieniais atvirų durų valandų metu nuo 11 iki 15 val.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder