Kviečia į Neringos Poškutės-Jukumienės kuratorinę parodą „Nuojauta”

Kviečia į Neringos Poškutės-Jukumienės kuratorinę parodą „Nuojauta”

Š.m. liepos 3 d. (penktadienį) 18.00 val., kviečiame Jus į Neringos Poškutės-Jukumienės kuratorinę parodą „Nuojauta”, kurioje dalyvauja LDS Klaipėdos skyriaus nariai Agnė Matulionytė, Alfonsas Lekavičius, Gražina Eimanavičiūtė Kaščionienė ir Neringa Poškutė-Jukumienė. Visus eksponuojamus kūrinius sieja geros arba blogos ateities nuojautos, laukimo, kuris gali būti ir nekaltas kasdieninio kvapnaus kavos puodelio lūkuriavimas eilėje arba kiek rimtesnis ateities permainų nujautimas.

Išgyvenę COVID-19 bangą nerimaujame, kas mūsų laukia ateityje. Menininkai kaip orakulai bandydami išpranašauti, kas bus pasitelkia ir fantaziją ir mokslą – menininkės iš Palangos Gražinos Eimanavičiūtės Kaščionienės darbuose pateikiami mokslinių gamtos stichijų stebėjimų grafiniai rezultatai. Daug sutapimų, egzoterinių ieškojimų bei skaičiavimų kūriniuose jungia priežastinio ryšio paieškos – sekdami gamtos permainas, įvykių statistiką, tikimės atskleisti ir ateities širmą.

Grafikės Agnės Matulionytės iliustracijos, atliktos skaitmenine technika, šiuolaikine menine kalba perteikia tam tikrą požiūrį į mus supantį pasaulį. „Žiūri ir pamatai“, kaip sako pati autorė. Tai ne vien sapnų, kai nežinai, kas tu esi, kur tu esi, kokiame laike ar erdvėje galėtum būti, perteikimas vizualia kalba. Tai ir gana racionali santykio su aplinka, jausmų, požiūrio į tam tikrus reiškinius išraiška. Dailininkės meninė kalba gana santūri, išgryninta, asociacijų pagrindu perteikianti savo tiesą, bet ne brukanti savąjį požiūrį, o leidžianti žiūrovui savaip interpretuoti kiekvieną kūrinį. Žavi subtilus humoro jausmas, situacijų paradoksalumas bei netikėtumas. Kavos puodelyje plaukiojančios gulbės, iš vaikino galvos išaugantis vijoklis – šie poetiški vaizdiniai perduoda vidinį būsimo laiko nujautimą, kuriam nebūtinai reikia išorinių veiksnių ar logikos.

Skulptorius, tapytojas, grafikas Alfonsas Lekavičius savo kūrybiniame procese pasitelkia įvairias meno atlikimo technikas bei žanrus. Krtitikai pažymi, kad „savo darbuose autorius atspindi postmodernios kultūros esmę, o dauguma jo kūrinių yra socialiai angažuoti <...> plakatiški, būdingi dabartinei dailininkų kūrybai“. Šioje parodoje menininkas eksponuoja savo abstrakčios tapybos kūrinius.

Šiuolaikinę juvelyriką, emalio ir metalo meną, mažają plastiką, formą ir instaliacijas kurianti Neringa Poškutė-Jukumienė parodoje pristato parodoje pristato savo kūrinių ciklą „Borders/Ribos”: „Kaip kūrėja vadovaujuosi nuojautos jausmu, kuris gal ir nuvalkiotai vadinamas šeštuoju, bet mano kūryboje yra lydintis. Kūrinio realizacijai dažnai neturiu daug laiko, nes nuojauta seka kitą nuojautą. Amžinas ratas nuolatiniame adrenaline puikiai atsispindi ir šiame mano kūrinių cikle. Ribas žyminčios juostos, kaip pagrindinio kūrinio elemento pasirinkimas yra svarbiausia koncepcijos dalis reflektuojanti į dar nepamirštas, tačiau kai kur smarkiai nusitrynusias (išsitrinsiančias ir iš minčių ir iš vizualinio lauko) įspėjančias, ribojančias, sustabdančias ir kitaip paveikiančias žmogiškąsias dėmesio sutelktumo, atpažįstamumo ir interpretavimo galias. Emaliuotus juostos fragmentus dėlioju kaip mozaiką. Grafinėmis interpretacijomis nutolinu atpažįstamumo ribą nuo žiūrovo, kur juosta tampa fono dekoru, o ne bortu/riba/užkarda. Emalio vokas intriguoja žiūrovą laukti žinios, ją pasiimti arba ją palikti pačiam. Kokia tai žinia, tegu sprendžia kavos kvapo gerbėjai. Kvapui sienų/ribų/bortų/užkardų nėra :)“

Vieta: 10 Tiltų kavinė, Turgaus g. 19, Klaipėda

Laikas: 2020 m. Liepos 3 d., 18.00 val.

Muzika: Diskonektai

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder