Klaipėdoje - geriausi Lietuvos spaudos fotografų darbai

Klaipėdoje - geriausi Lietuvos spaudos fotografų darbai

Penktadienį Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės bibliotekoje pristatyta jau aštuonioliktoji Lietuvos spaudos fotografijos paroda. Parodoje eksponuojami geriausių Lietuvos žiniasklaidoje dirbančių spaudos fotografų darbai.

„Aštuoniolika metų dirbau laikraščio reporteriu: fotografavau žmones, įvykius, renginius. Po devynių metų pertraukos aktyvaus darbo fotožurnalistikoje grįžti į konkursą ir tapti „Gamtos“ temos nugalėtoju yra dėsninga. Mes, matydami šiandieninius karščius, šalčius ir potvynius, pradedame vis daugiau galvoti apie gamtą. Esame jos dalis ir esame atsakingi už ją. Po 18 metų dalyvavimo šiame projekte baigiu savo darbą ir tikiuosi, kad jaunieji kolegos perims organizuoti šį konkursą“, – sakė Lietuvos spaudos fotografų klubo prezidentas Jonas Staselis.

Šiais metais konkursas atsisakė temos „Spindesys“. Dėl to konkursas, pasak menotyrininkės Sandros Umbrasienės, tapo grynesnis ir labiau gyvenimiškas.

Šiame konkurse dalyvauja įvairaus amžiaus fotožurnalistai.

„Dabar jaunam fotožurnalistui trūksta laiko ir gyvenimiškos patirties. Atsiradus internetinei žiniasklaidai nebeliko analizės ir pajutimo. Greitai siųsdamas redakcijai nuotraukas gali praleisti gerąsias fotografijas“, – teigė J. Staselis.

Turinio kokybė kiekvienas metais vis geresnė.

„Nebūtų reikalo kalbėti apie konkurso dalyvius diferencijuojant juos į lytis, tačiau daug metų šis konkursas buvo vyriška teritorija, mat spaudos fotografų dauguma yra vyrai. Tačiau matant konkurso finalo nuotraukas, akivaizdu, kad pokyčiai ryškūs ir verti paminėjimo“, – sakė menotyrininkė S. Umbrasienė.

J. Staselio nuomone, dažnai fotožurnalistai "nubėga paskui" socialinius tinklus ir pernelyg gražina vaizdus, todėl žmonės pradeda jais netikėti.

"Nori, kad vaizdas būtų ryškus, hiperaktyvus, dėl to pradingsta tikrosios fotografijos prasmė. Siūlyčiau jiems neskubėti ir nebėgti priešais traukinį, nes traukinys visada bus greičiau“, – samprotavo J. Staselis.

Konkursui beveik keturis tūkstančius fotografijų pristatė 111 autorių. Temos įvairios: „Naujienos“, "Gyvenimas“, „Portretas“, „Kultūra“, „Kariuomenė“, „Sportas“, „Pramogos“, „Gamta ir jos apsauga“, „Reportažas“, „Fotopasakojimas“ ir „Europos metai“.

Šiemet konkurse auksinį kadrą laimėjo 4 moterys fotografės – Aida Aurelija Garastaitė („Portretas“), Rūta Šaltmerytė („Kariuomenė“), Laura Vansevičienė („Pramogos“) ir Inga Dinga („Europos metai“).

Didžiausią metų reportažą apie popiežių Pranciškų ir auksinį kadrą už jį gavo bene geriausias šalies spaudos ir meninės fotografijos kūrėjas Ramūnas Danisevičius. Ilgai laukto ir visą šalį paveikusio įvykio fotografijos puikiai perteikia atmosferą, tvyrojusią prieš ir pontifiko vizito metu.

Parodos nuotraukos dar bus eksponuojamos Renavo dvare, Mažeikiuose, Kaune, Tauragėje, Panevėžyje, Alytuje, Marijampolėje, Utenoje, Anykščiuose, Kupiškyje.

Klaipėdoje paroda veiks iki rugpjūčio 4 d.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder