Publikai pažėrė puokštę gražiausių itališkų dainų

Publikai pažėrė puokštę gražiausių itališkų dainų

Uostamiesčio Prano Domšaičio meno galerijoje surengtas Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro (KVMT) solistų koncertas „Itališkos dainos“ publiką nukėlė į saulėtą Apeninų pusiasalį. Renginio idėjos autorius – iš Mesinos kilęs šio teatro koncertmeisteris, klavesinininkas ir vokalo pedagogas italas Milo Longo.

Lietuvos dailės muziejui priklausančioje išeivijos dailininko P. Domšaičio kūrybos palikimą saugančioje meno galerijoje susirinkusiems muzikos gerbėjams puokštę gražiausių itališkų dainų dovanojo KVMT solistai - Rita Petrauskaitė, Artūras Kozlovskis, Mindaugas Rojus ir Aurimas Raulinavičius.

Tokį renginį sumanė KVMT koncertmeisteris M. Longo - Klaipėdoje iš meilės lietuvaitei apsigyvenęs italas, sukūręs čia šeimą. Šis kūrėjas Italijoje daugiau nei du dešimtmečius bendradarbiauja su Mesinos ir Taorminos teatrais, su žinomais dirigentais, dainininkais, režisieriais yra pastatęs daugybę operų - daugiausia itališkų.

Persikėlęs gyventi į Lietuvą M.Longo derina kūrybą ir pedagogiką Kalabrijos muzikos konservatorijos Lyrinio dainavimo katedroje. Pakviestas teatralų dažnai keliauja po įvairias šalis – padeda ten statyti itališkas operas.

„Lietuvius pakviečiau kelionėn į itališkų dainų XIX-XX amžių sandūroje pasaulį, kai klasikinė ir populiarioji muzika mano šalyje buvo kone susiliejusios: žmonės operų arijas traukė kaip dainas, žymūs kompozitoriai domėjosi liaudies muzika, naudojo ją savo kūryboje“, - pasakojo koncerto idėjos autorius M.Longo.

Tais laikais Italijoje klestėjusios dainos buvo populiarios tam tikruose regionuose, nes žmonės žinojo tik savo krašto dialektą, o dar galutinai nesusiformavusi bendrinė italų kalba buvo laikoma aukštesnės kultūros išraiška. Tarp įvairiais dialektais atliekamų itališkų dainų melodingiausios ir populiariausios - neapolietiškos.

P. Domšaičio paveikslų galerijoje nuskambėjęs KVMT solistų koncertas - gražiausių, visame pasaulyje žinomų, išrankiausių muzikos gurmanų pamėgtų itališkų dainų pynė. M. Longo į programą įtraukė ne vien tiktai Neapolio bet ir kitų Italijos vietovių dainas, kurių šlovė ir populiarumas iki šiol neblėsta.

Koncertas "Itališkos dainos" – dar vienas skambus pajūryje vykstančio tradicinio KVMT organizuojamo Tarptautinio operos ir simfoninės muzikos festivalio „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“ akordas.

Klaipėdiečiai nori atgaivinti kamerinės muzikos mažesnėse erdvėse koncertus – KVMT atlikėjų iniciatyvinė grupė festivaliui parengė net tris programas - „Išvirkščios dainos“, „Teisingos dainos“ ir „Itališkos dainos”.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder