Legendinis "Gewandhaus" orkestras Vilniuje koncertuos pirmiau negu Zalcburgo festivalyje

Legendinis "Gewandhaus" orkestras Vilniuje koncertuos pirmiau negu Zalcburgo festivalyje

Vienu iš svarbiausių Lietuvos muzikos scenos įvykių laikomas Leipcigo "Gewandhaus" orkestro koncertas rugpjūčio 28 dieną Vilniuje taps pirmuoju šio orkestro pasirodymu Lietuvoje ir vieninteliu Baltijos šalyse.

Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro scenoje maestro Rikardo Šaji (Riccardo Chailly) diriguojamas "Gewandhauso" orkestras atliks Olivjė Mesiano (Olivier Messiaen) uvertiūrą "Et exspecto resurrectionem mortuorum" ir Gustavo Malerio (Gustav Mahler) Šeštąją simfoniją, kurią tuoj po koncerto Vilniuje atliks ir garsiajame Zalcburgo festivalyje Austrijoje.

Leipcigo "Gewandhaus" orkestras vadinamas seniausiu koncertuojančiu miesto orkestru pasaulyje. Šio kolektyvo ištakos siekia XVIII amžiaus vidurį - koncertuojančių asmenų sąjungą "Grand Concert" 1743 m. įkūrė šešiolika pirklių. 1781 m. jie persikėlė į naujas patalpas, kuriose paprastai susitikdavo tekstilės ir rūbų pirkliai ("Gewandhaus"), o pats ansamblis buvo pavadintas "Gewandhaus" orkestru.

Nedaugelis orkestrų prisidėjo prie simfoninės muzikos tradicijų plėtojimo tiek, kiek "Gewandhaus" kolektyvas. Pavyzdžiui, orkestras atliko visas Liudvigo van Bethoveno simfonijas kompozitoriui dar esant gyvam. 8-ajame dešimtmetyje "Gewandhaus" taip pat pirmą kartą pristatė pasauliui užbaigtus Antono Bruknerio (Anton Bruckner) ir Dmitrijaus Šostakovičiaus ciklus.

Orkestras gali pasigirti itin spalvingu repertuaru ir neįprastai dideliu koncertų skaičiumi. "Gewandhaus" yra koncertuojantis orkestras, Leipcigo operos orkestras ir kamerinis ansamblis, atliekantis kantatas drauge su visame pasaulyje garsiu Šv. Tomo berniukų choru.

Svarbiausių "Gewandhaus" orkestro muzikos vadovų sąraše - Feliksas Mendelsonas (Felix Mendelssohn), Arturas Nikišas (Arthur Nikisch), Filhelmas Furtvengleris (Wilhelm Furtwangler), Brunas Valeris (Bruno Walter), Kurtas Mazuras (Kurt Masur). Nuo 2005 m. orkestrui vadovauja vienas iš pačių ryškiausių mūsų laikų dirigentų R. Šaji.

Pasak dirigento Modesto Pitrėno, Leipcigo "Gewandhaus" orkestras yra vienas iš paskutinių Europos mohikanų, "dar turinčių savotišką orkestro dirigento kaip asmenybės - senovinio sukirpimo orkestro vadovo - įvaizdį".

Šio sezono "Gewandhauso" orkestro koncertų maršrute Vilnius įsiterpia tarp Helsinkio ir Zalcburgo festivalio bei Londono. Savaitgalį prieš pasirodymą orkestras koncertuos Helsinkyje, o kitą rytą jau vyks į garsųjį Zalcburgo festivalį. Numatyti ir du koncertai Londono Karališkojoje Alberto salėje ir koncertas Grafenego pilyje (Austrija) vykstančiame prestižiniame muzikos festivalyje. Vėliau orkestras grįš namo, į Leipcigą, kad pradėtų 232-ąjį "Gewandhauso" salės koncertų sezoną.

Ankstesniais sezonais Vilniuje buvo progos klausytis garsiųjų Londono, Niujorko, Pitsburgo, Sankt Peterburgo Marijos teatro simfoninių orkestrų.

Leipcigo "Gewandhauso" orkestro koncertą Vilniuje rengia Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras, VšĮ "Vilniaus festivaliai", Vilniaus miesto savivaldybė.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder