Klaipėdos pilies džiazo festivalis plečia žanrų įvairovę

Klaipėdos pilies džiazo festivalis plečia žanrų įvairovę

Šiemet festivalis pristatys naują žanrą – džiazo ir poezijos bei prozos dialogą. Šiam projektui reikalinga kamerinė aplinka, tad abu projektai vyks Klaipėdos I.Simonaitytės bibliotekos kiemelyje (H.Manto 25). Birželio 1 d. 17 val. vyks “Literatūros ir istorijos vakaras” su vedėju - raštininku Linu Poška ir akordeonistu Žygimantu Laurinavičiumi, Na, o birželio 2 d. 17 val. klaipėdiečių laukia ypatingas renginys – garsaus Lietuvos saksofonininko Petro Vyšniausko ir klaipėdiečio rašytojo Gintaro Grajausko projektas "Susikalbėjimai. Džiazas ir poezija". Spaudos konferencijos metu festivalio globėjas Vytautas Grubliauskas pasidžiaugė, kad festivalyje plečiasi žanrų įvarovė, nes tai tik parodo festivalio gyvybingumą.

Projektų autorių Gintaro Grajausko, Petro Vyšniausko ir Lino Poškos paprašėme trumpai pristatyti šiuos renginius.

Gintarai, ko žiūrovai gali tikėtis Jūsų renginyje su Petru Vyšniausku?

Improvizuosim, bandysim „gaudyti“ vienas kitą, klausytis ir vienas kitam atsiliepti. Toks - gyvas daiktas, viskas gimsta ten pat, vietoje.

Gerbiamas Petrai, festivaliui didžiulė garbė, kad Jūs sutikote dalyvauti šiame projekte. Kaip Jūs jį pristatytumėte?

Mano bendravimas su literatais yra užsimezgęs gana seniai. Per garsą į žodį, per žodį į garsą. Sigitas Geda, Antanas A. Jonynas, Vladas Braziūnas, Marcelijus Martinaitis, Kornelijus Platelis, Juozas Erlickas, Lena Eltang, Lidija Šimkutė... Tai deimantai, su kuriais man teko bendradarbiauti jungiant muziką ir poeziją, žodį ir garsą. Šiais metais mudu su sūnum buvome pakviesti atidaryti “Poezijos pavasarį” Nacionalinėje galerijoje Vilniuje, taigi Klaipėdoje vyks logiškas tęsinys. Matau poezijos atgimimą Lietuvoje.

G. Grajauskas visada buvo "prie džiazo" - jis yra muzikalus. Jo rašytas žodis yra vaizdingai muzikalus. Įvardinčiau - kaip skambantis vaizdas. Skaitant jo darbus jaučiasi, kad šis talentingas žmogus yra grojęs muzikos instrumentu. Klaipėdos Pilies džiazo festivaliui labai tinka G . Grajausko pavardė. Mes sieksime tos skambančios kokybės ir pabandysime nerti į gylį.

Smagu, kad šiame festivalyje, nors ir skirtinguose projektuose, dalyvauja dvi Vyšniauskų kartos. Jūs – poezijos-džiazo projekte kamerinėje bibliotekos aplinkoje, o Dominykas – pagrindinėje scenoje Teatro aikštėje gros su tarptautine grupe Secret Swing Society. Ar nesinorėtų apsikeisti vietomis su sūnumi?

Manau, abu šiek tiek jaučiamės ir klaipėdiečiais. Esame “šimkiukai”. Klaipėda gali didžiuotis Dominyku Vyšniausku. Jis yra pirmasis Lietuvos trimitininkas, studijavęs pas Dizzy Gilespie geriausią mokinį J.Faddis, Niujorko Purchase Universitete.

Linai, Jus profesorius Leonidas Donskis knygoje “99 Baltijos istorijos” apibūdino, kaip „liberalų miesto patriotą“ ir „pogrindžio intelektualą“. Pažymėdamas Jūsų kūrybos „švelnų ironiškumą“, jis teigia, kad kai kurie Jūsų raštai „yra tikri lietuviško humoro šedevrai – žinoma, ne vulgaraus televizinio, o veikiau bohemiško ir literatūrinio“. Ką šį kartą, skambant muzikai, skaitysite šiame projekte?

Tai tarpinių žanrų tekstai, tarp eseistikos, publicistikos ir tiesiog grožinės literatūros. Atrinkau juos pagal du pagrindinius kriterijus: kad nebūtų labai nuobodūs ir kad nebūtų labai ilgi. Ir, kadangi tai džiazo festivalio renginys, – su žiupsniu improvizacijos ir paradokso.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder