Klaipėdos kamerinio orkestro ir pianistės Guodos Gedvilaitės  koncertinis turas Vokietijoje

Klaipėdos kamerinio orkestro ir pianistės Guodos Gedvilaitės koncertinis turas Vokietijoje

Klaipėdos kamerinis orkestras energingai ruošiasi reprezentuoti miesto kultūrą koncertiniame ture Vokietijoje, kuris vyks vasario 13–19 dienomis. Jo iniciatorė yra pripažinta pianistė Guoda Gedvilaitė, su kuria orkestrą sieja ilgametė kūrybinė partnerystė.

Orkestro meistriškumas, kūrybinė energija ir polėkis stebina publiką netikėtais eksperimentais, įdomiomis klasikos ir šiuolaikinių autorių kūrinių interpretacijomis.  Šios savybės artimos ir G. Gedvilaitei, ryškiomis ir originaliomis idėjomis išsiskiriančiai pianistei, kuri mielai eksperimentuoja ir meta iššūkį nusistovėjusioms klasikinės muzikos taisyklėms. Tarp Lietuvos ir Vokietijos gyvenanti atlikėja pasirodo žymiausiuose tarptautiniuose renginiuose. Jos programos visuomet originalios, pilnos fantazijos ir laisvės jas interpretuojant.

Lietuva ir Vokietija jau kelis šimtmečius yra susijusios artimais kultūriniais ryšiais. G. Gedvilaitės ir KKO koncertinio turo metu bus pristatyta lietuvių ir vokiečių kompozitorių muzika, atstovaujanti skirtingiems laikotarpiams ir stilistinėms kryptims.

Vasario 14 ir 15 dienomis KKO ir G. Gedvilaitės pasirodymai vyks Frankfurto Dr. Hoch’s konservatorijos Claros Schumann salėje. Jie bus dedikuoti pianistei ir kompozitorei Clarai Schumann (2019 m. minimas jos 200-ųjų gimimo metinių jubiliejus) – talentingai savo vyro, garsaus kompozitoriaus romantiko Roberto Schumanno ir kitų to meto menininkų įkvėpėjai.

Vasario 16 ir 17 dienomis klaipėdiečių orkestras ir pianistė muzikuos Internationale Bad Wildunger Klaviertage festivalyje, kurio koncertai vyks Bad Wildungeno Wandelhalle Quellen Saal. G. Gedvilaitė yra šio, šiemet jau 10-ąjį kartą vykstančio festivalio meno vadovė.

Vasario 18 dieną KKO surengs nemokamą koncertą Vasario 16-osios lietuvių gimnazijoje Hüttenfelde, kuriame G. Gedvilaitė taip pat skambins fortepijonu.

Koncertinio turo metu bus atliktas Claros Schumann Koncertas fortepijonui ir orkestrui, kurio solo partiją gros „Claros Schumann salono“ ciklo sumanytoja G. Gedvilaitė. Vokietijos publika išgirs Ramintos Šerkšnytės kūrinį „De Profundis“ styginių orkestrui, pasižymintį stipria emocine įtaiga. KKO meno vadovas violončelininkas Mindaugas Bačkus kartu su savo kolektyvu atliks Nijolės Sinkevičiūtės „Kryžkelės apeigas“ violončelei ir styginiams. KKO taip pat grieš Felixo Mendelssohno Simfoniją styginiams Nr. 10 ir kartu su G. Gedvilaite interpretuos Roberto Schumanno Koncertą fortepijonui ir orkestrui a-moll.

Vasario 17 d. koncerte taip pat dalyvaus Vokietijoje gyvenantis aktyvia koncertine ir vadybine veikla užsiimantis pianistas Gintaras Januševičius. Šioje programoje dar skambės Claros ir Roberto Schumann, Johanneso Brahmso ir Franzo Schuberto kamerinė muzika bei Felixo Mendelssohno Capriccio brillant fortepijonui ir orkestrui.

Pažymėtinas tas faktas, kad minėta programa bus atliekama be dirigento. Nuolatinio dirigento neturinčio klaipėdiečių orkestro išskirtinumas – stiprius ansambliškumo pojūtis. Savitas kolektyvo skambesys, meniškumas ir meistriškumas pavertė jį patraukliu kūrybiniu partneriu pianistei G. Gedvilaitei parengti šią intriguojančią koncertinę programą ir vykti į koncertinį turą. Pasak G. Gedvilaitės, „mane įkvėpė orkestro ansambliškumas. Labai pasitikiu KKO meno vadovu M. Bačkumi, koncertmeistere Ingrida Rupaite-Petrikiene ir viso kolektyvo muzikiniu skoniu, todėl pasiūliau jiems atlikti dvi dideles simfonines partitūras – Claros ir Roberto Schumann fortepijoninius koncertus kamerine sudėtimi. Jau po pirmos repeticijos tapo aišku, kad tai pasiteisino. Mes žadame nustebinti publiką dar negirdėta šių kūrinių instrumentine interpretacija. “

Klaipėdos kamerinio orkestro gastroles Vokietijoje dalinai finansuoja Klaipėdos miesto savivaldybė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder