Klaipėdos birbynininkai pagerbti Italijoje

Klaipėdos birbynininkai pagerbti Italijoje

Klaipėdos universiteto (KU) Menų fakulteto Liaudies muzikos katedros birbynininkų trio balandžio pabaigoje skynė laurus tarptautiniame jaunųjų atlikėjų konkurse "Citta di Barletta", vykusiame Italijoje. Čia jie kamerinių ansamblių kategorijoje pelnė III vietą.

Pasak KU Menų fakulteto dekano Vytauto Tetensko, kuris į Italiją vyko kartu su birbynininkų trio, šis tarptautinis konkursas - išties solidus. Jame varžosi atlikėjai iš įvairiausių pasaulio kampelių - nuo Azerbaidžano iki Australijos. "Visi atlikėjai itin stiprūs. Itin sužavėjo smuikininkai", - pasakojo V. Tetenskas.

Klaipėdos universiteto ansamblis tokiame konkurse dalyvavo pirmą kartą. Iš pradžių baimintasi, jog liaudies instrumentai nebus priimtini įvairių atlikėjų ar ansamblių konkursuose, tačiau paaiškėjo, jog juos čia mielai sutinka ir vertina.

Birbynininkų trio sudarė trys Menų fakulteto studentai - Gedvydas Puškorius, Irmantas Mikalonis ir Rokas Aleksandravičius. Jie publiką Italijoje stebino ne tik birbynių garsais, bet papildė juos ir lumzdeliu, tenorine birbyne, skudučiais, o pats fakulteto dekanas talkino grodamas ragais.

Sunkiausia besiruošiant konkursui, pasak V. Tetensko, buvo atrinkti programą: "Nėra daug kūrinių, parašytų būtent birbynininkų trio. Teko kai kuriuos, pavyzdžiui, orkestrinius kūrinius pakeisti ir pritaikyti, kad tiktų būtent mums. Dažnai taip tenka daryti."

Vis dėlto programą sudėlioti pavyko. Be to, lietuvaičiai nustebino ir savo kruopštumu. Tai buvo vieninteliai atlikėjai, kūrinius išmokę mintinai ir groję be natų. Tai, anot fakulteto dekano, leidžia labiau atsipalaiduoti scenoje, bendrauti su publika bei savo partneriais.

Konkurse Italijoje 13 konkurentų savo kategorijoje įveikęs birbynininkų trio jau dabar galvoja apie galimybes kitąmet dalyvauti ir kituose pasaulyje vykstančiuose konkursuose. "Pamatėme, kad vartai birbynininkams yra atviri, todėl dabar nesustosime", - šypsojosi V. Tetenskas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder