Klaipėdietė - Rygos džiazo konkuso prizininkė

Klaipėdietė - Rygos džiazo konkuso prizininkė

"Pasaulyje džiazo konkursų yra nedaug: Europoje 4-5, Amerikoje - vienas, tad jauniesiems menininkams pasirodyti yra labai svarbu", - sakė iš balandžio 3 - 5 d. Rygoje vykusio tarptautinio džiazo vokalistų konkurso "Riga Jazz Stage" sugrįžęs vokalistas Steponas Januška, dalyvavęs komisijos darbe.

"Konkursas turi ilgą istoriją, pirmasis įvyko 2004 m., paskui keletą metų buvo pertrauka, ir pernai vėl buvo atgaivintas. Aš ten vykau, nes mes turime džiazo vokalistų konkursų grandinę, kuriai priklauso ir mano rengiamas "Jazz Voices". Daugelį metų bendradarbiaujame su rygiečiais, vykstame į vieni kitų konkursus, rekomenduojame vieni kitiems jaunuosius talentus. Toks palaikymas suformuoja tam tikrą tradiciją ir tikslus jauniems menininkams save įteisinti", - sakė S. Januška, pabrėžęs, jog konkursas buvo sklidinas įspūdžių bei netikėtumų. Renginys vyko Latvijos sostinės centre, restauruotoje unikalioje buvusio kino teatro, pastatyto 1927 m. neobaroko stiliuje, salėje. Buvo puiki akustika, ir visas 3 konkurso dienas ta salė buvo pilnutėlė.

Paraiškas dalyvauti konkurse pateikė apie 20 pasaulio šalių, buvo užsiregistravę 44 dalyviai, iš kurių tarptautinė komisija atrinko 19 vokalistų ir 7 saksofonistus. Kasmet konkursas skiriamas vis kitam instrumentui.

Tarp 19 vokalistų iš 17 šalių šiais metais Rygos konkurse dalyvavo dvi atstovės iš Lietuvos, kiti, pateikę paraiškas, nepateko. Klaipėdietė Vytautė Pupšytė, baigusi Vilniaus muzikos ir teatro akademijos magistrantūrą, konkurse laimėjo II vietą. Vilnietė Eglė Petrošiūtė, šiuo metu studijuojanti Danijoje, į finalą nepateko kaip kiti 8 vokalistai ir 4 saksofonistai. I vietą laimėjo latvė Kristine Praulina, o III - Alina Rostovskaja. I vietą užėmė Turkijos instrumentalistas. II - Latvijos, III - Suomijos atstovai.

"Kaip visada, komisijoje dalyvavo solidūs nariai, atstovaujantys pasaulyje garsius džiazo festivalius Suomijoje, Švedijoje, Estijoje, Londone, Turkijos džiazo klubo savininkas. Komisijoje buvo maestro Raimondas Paulsas. Konkurso tikslas ne vien tas, kad jaunieji laimėtų vietas ir prizus, bet dar didesniu laimėjimu laikoma kai menininką į pasaulinio lygio džiazo festivalį pakviečia prodiuseriai, atveriantys duris į didžiąją muzikinę areną", - sakė pokalbininkas.

Pasak jo, vien profesiniu meistriškumu sunku prasibrauti į muzikos pasaulį - be protekcijų, be pažinčių ir tiesioginio kontakto su įtakingais žmonėmis. Senos džiazo kultūros atstovai vertina konkursą, pristatydami savo kūrybines biografijas ir iškart įrodydami, ko yra verti.

S. Januška apgailestavo, kad šį pavasarį turėjęs įvykti XII Klaipėdos "Jazz Voices" konkursas yra nukeltas į lapkričio mėnesį, ir jo gyvavimui iškilusi grėsmė.

"Kaip pagrindinis organizatorius labai pasigendu palaikymo - iš Klaipėdos miesto savivaldybės ir Kultūros rėmimo fondo, nes ilgamečiai rėmėjai patiria finansinių sunkumų, o valstybinės institucijos, nuo kurių priklauso muzikinės kultūros puoselėjimas į tuos dalykus žiūri atsainiai.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder