"Jazz voices" pavertė Klaipėdą džiazo sostine

"Jazz voices" pavertė Klaipėdą džiazo sostine

Praėjusį savaitgalį uostamiestyje nuaidėjusio tarptautinio džiazo vokalistų konkurso "Jazz voices" pagrindinis prizas iškeliavo į Latviją.

"Išsivešiu pačias geriausias emocijas. Esu nustebusi ir labai laiminga šitokiu įvertinimu", - džiaugėsi "Grand Prix" laimėtoja latvė Evilena Protektore vėlų sekmadienio vakarą džiazo klube "Kurpiai" vykusiame apdovanojimų vakare.

Džiaugsmo neslėpė ir kiti įvertinimo sulaukę konkurso dalyviai. Be "Grand Prix" dar buvo išskirti pirmos, antros bei trečios vietų laimėtojai. Atitinkamai: Liza Tobijas (Liz Tobias) iš Australijos, Ugnė Bakanauskaitė iš Lietuvos bei Kristijanas Ilumėje (Kristjan Ilumae) iš Estijos.

"Pirmą kartą esu Lietuvoje. Labai graži šalis ir puikus, aukšto lygio konkursas", - emocingai kalbėjo australė Liza Tobijas. Jai atiteko ir "Geriausio improvizatoriaus" diplomas.

Diplomas už laisvąją programą buvo įteiktas atlikėjai Paulai Grande (Paula Grande) iš Ispanijos. Publikos simpatijos ir profesionali gitara atiteko lietuvei Aušrai Paliušei iš Birštono.

DRAUGYSTĖ. Konkurso dalyviai džiaugėsi ir naujai užsimezgusiais draugystės ryšiais. Algirdo KUBAIČIO nuotr.

"Dalyvavimas šiame konkurse - galimybė tobulėti. Konkursas labai rimtas, bet, nepaisant to, visi dalyviai labai susidraugavome. Kad vienu metu scenoje pasirodytų tiek daug vokalinio džiazo atlikėjų - retas reiškinys, nes dažniausiai festivaliuose dominuoja instrumentinis džiazas. Iš viso tokių konkursų yra labai mažai. Lietuvoje - "Jazz voices" vienintelis. Tad tie, kurie čia dalyvavome tikrai turime kuo didžiuotis", - pagyrų konkurso rengėjams negailėjo publikos numylėtinė A. Paliušė.

Prizinių vietų laimėtojams buvo įteiktos solidžios piniginės premijos, kurių bendras fondas siekė per 3 tūkst. eurų, o taip pat - prestižiniai asmeniniai mikrofonai.

Šiemet jau 12 kartą surengtame "Jazz voices" konkurse dalyvavo Japonijos, Australijos, Rusijos, Estijos, Turkijos, Ispanijos Latvijos bei Lietuvos jaunieji džiazo dainininkai. Konkurse planavo dalyvauti ir Vengrijos atstovė, tačiau dėl asmeninių priežasčių negalėjo atvykti.

"Nors džiazas turi savo taisykles, tačiau įdomu buvo klausyti, kaip kiekvienos šalies atstovo pasirodyme išryškėja ir nacionaliniai bruožai", - sakė konkurso rengėjas ir žiuri pirmininkas, Klaipėdos universiteto Instrumentinės muzikos katedros docentas, legendinės grupės "Studija" vokalistas Steponas Januška.

"Jazz voices" - jau gerai žinomas tarptautiniu mastu konkursas. Kiekvienas sudalyvavęs jame drąsiai šį faktą įrašo į savo muzikinės biografijos aprašymą.

"Vokalistų konkursas svarbus ir reikšmingas karjeros tramplinas jaunimui. Šis konkursas atveria laureatams kelius į kitas džiazo scenas. Kasmet jame jėgas nori išbandyti vis daugiau dainininkų. Turime šalių, kurių atstovai jau metus į priekį teiraujasi apie galimybę sudalyvauti šiame konkurse. Taisyklėse yra numatyta, kad konkurse galima dalyvauti tol, kol nelaimi "Grand Prix", tad yra buvę ir tokių atlikėjų, kurie konkurse dalyvavo net 4 kartus ir ketvirtąjį kartą jiems pavyko laimėti. Taigi užsispyrimas - sveikintinas", - pasakojo S. Januška.

Šio konkurso gerbėjai laukė kone pusantrų metų, nes praėjusiais metais buvo padaryta pertrauka. 2013 metų rudenį buvo surengta "Jazz voices" Nacionalinė atranka, kad Lietuvos atstovai galėtų ilgiau ir nuosekliau rengtis sunkiam išbandymui.

"Lietuviai pasirodė labai sėkmingai. O tai yra labai svarbu, nes jie reprezentuoja lietuviško džiazo mokyklą", - minėjo komisijos pirmininkas S. Januška.

Dalyvius šiemet vertino kompetetinga komisija, sukaupusi ilgametę patirtį tarptautiniuose džiazo vokalistų konkursuose: Jonas Jučas - Kaunas jazz- prodiuseris, Zigmas Vileikis - Birštono džiazo festivalio meno vadovas, Artūras Novikas - vokalo pedagogas ir vokalo studijos "Jazz land" įkūrėjas, Skirmantas Sasnauskas - žinomas Lietuvos džiazo muzikantas ir LMTA docentas, Inga Berzina- dainininkė,Rygos muzikos akademijos dėstytoja bei Rygos Domo katedros choro studijos vadovė.

"Kai tik galiu, visada atvažiuoju į "Jazz voises", nes žinau, kad čia bus kokybė", - konkursu džiaugėsi ir "Empti" vokalistė Giedrė Kilčiauskienė.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder