Išgirsk, kaip skamba Lietuva

Išgirsk, kaip skamba Lietuva

Kaip skamba Lietuva? Ar kaip V. Kernagio dainos ir lietuviškos arijos? O gal kaip A. Šabaniausko šlageriai ir partizanų kūryba? Ko gero sutiktumėte, kad Lietuvos skambesys susideda iš turtingo ir stilistiškai įvairaus muzikinio palikimo, kurį puikiai pristato programa „Skambanti Lietuva“. Ją gegužės 22 dieną, 18.30 val. Klaipėdos koncertų salėje atliks bosas Liudas Mikalauskas ir sopranas Julija Karaliūnaitė, o dainininkams akompanuos pianistė Birutė Asevičiūtė. Šis koncertas – tai dedikacija 100-metį švenčiančiai ir dainuojančiai mūsų tėvynei!

Liudas Mikalauskas – ryški asmenybė Lietuvos kultūroje. Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro solistas šiemet buvo nominuotas Auksinio scenos kryžiaus apdovanojimui. Jo balsas skamba visuose Lietuvos muzikiniuose teatruose bei kitose didesnėse ar mažesnėse koncertinėse erdvėse. L. Mikalauskas neapsiriboja tik dainininko profesija ir pasirodymais didžiuosiuose šalies miestuose – jis organizuoja Tauragės, Paberžės, Skarulių muzikos festivalius.

Jo bosas skamba ir prestižinėse užsienio šalių scenose. Štai prieš mėnesį  Vašingtono „Kenedy Center“ salėje jis įsiliejo į tarptautinį solistų ansamblį, su Indianapolio simfoniniu orkestru ir vaikų choru atlikusį žymaus lenkų kompozitoriaus  Krzysztofo Pendereckio kantatą „Credo“.

Tačiau ypatingą dėmesį savo pasirodymuose L. Mikalauskas skiria lietuviškai muzikai, tad projektas „Skambanti Lietuva“ jam yra arti prie širdies.

Julija Karaliūnaitė – dainininkė ir matematikos pedagogė, sugebanti suderinti šias dvi tolimas veiklos sritis. Ji ne tik koncertuoja, dainuoja operos spektakliuose, tačiau dar yra matematikos mokslų daktarė, dėsto Gedimino technikos universitete ir Vilniaus kolegijoje. „Studijuodama matematiką padariau lemtingą dalyką – nuėjau dainuoti į universiteto chorą. Tapau jo soliste.“  – pasakoja dabar be dainavimo gyvenimo nebeįsivaizduojanti J. Karaliūnaitė. Dainininkė rengia vaidmenis Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre, dalyvauja ir šiuolaikinės muzikos projektuose. „Man kiekvienas buvimas scenoje – džiaugsmas, nepriklausomai nuo to, kur vyksta.“

Julija Karaliūnaitė. Organizatorių nuotr.

Solistams akompanuosianti pianistė Birutė Asevičiūtė irgi yra didelė operos meno bei šiuolaikinės muzikos entuziastė. Ji koncertuose lydi ryškiausias Lietuvos klasikinio vokalo žvaigždes. Tarp buvusių ir esamų jos scenos partnerių – Virgilijus Noreika, Merūnas Vitulskis, Jovita Vaškevičiūtė, Ramūnas Urbietis ir kiti. B. Asevičiūtė – tarptautinių konkursų laureatė, daugelio festivalių dalyvė, savo profesinį kelią pradėjusi Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje.

„Skambanti Lietuva“ – tai muzikinis Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio metraštis. Programoje skambės Lietuvos muzikos šedevrai – laikmečių ženklais tapusios dainos, operų, miuziklų arijos. Tai Danieliaus Dolskio, Antano Šabaniausko šlageriai, partizanų dainos, Vytauto Klovos, Balio Dvariono, Miko Petrausko arijos, Juozo Tallat-Kelpšos, Broniaus Budriūno, Stasio Šimkaus, Benjamino Gorbulskio, Giedriaus Kuprevičiaus, Laimio Vilkončiaus, Vytauto Kernagio, Gyčio Paškevičiaus rinktinės dainos ir duetai. Klausytojai išgirs lietuvių klasikų ir dabarties autorių kūrinius, įdomių istorijų iš kompozitorių gyvenimo.

Lietuva – dainų šalis, neįsivaizduojame jos be kartas vienijančių liaudies dainų, tautos dvasią žadinusios Dainuojančios revoliucijos, dainų švenčių... Kviečiame į ypatingą lietuviškos muzikos koncertą su Liudu Mikalausku, Julija Karaliūnaite ir Birute Asevičiūte!

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder