Birutė Petrikytė: "Šlageriai - tai nemirštantys kūriniai"

Birutė Petrikytė: "Šlageriai - tai nemirštantys kūriniai"

Rugpjūčio 5 d. 20 val. Palangos koncertų salėje vyks Tarptautinis šlagerių festivalis. Šiame populiariosios muzikos renginyje, kuris pajūryje vyksta nuo 2001 metų, dalyvauja ryškiausi profesionalūs Lietuvos ir užsienio šalių atlikėjai bei meno kolektyvai.

Festivalio įkvėpėja ir siela Birutė Petrikytė įsitikinusi, kad šis renginys tapo gražia Klaipėdos krašto puošmena bei tradicija.

Apie "karalius" ir "karalienes"

Kuo šiemet išsiskirs festivalis? Kodėl pajūrio gyventojai turėtų jame apsilankyti?

Šis festivalis gyvuoja, nes yra atviras ir unikalus savo idėja bei konceptu ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse.

Jaunieji atlikėjai turi puikią progą atskleisti savo sugebėjimus, pasirodyti. Scenoje jie dainuoja gyvai kartu su orkestru. Jaunuoliams tai turėtų būti didelė šventė - juk dažniausiai jie kūrinius atlieka pagal fonogramą.

Rugpjūčio 5 dieną pasirodys jaunieji atlikėjai, kurie daugelyje konkursų tapo laureatais ir grand prix laimėtojais. Pavyzdžiui, atlikėja iš Bulgarijos dainuos Vitni Hiuston (Witney Huston) šlagerį "Always love you". Tai - labai talentinga dainininkė, kuri, neabejoju, ateityje dainuos didžiosiose pasaulio scenose.

Šlagerių festivalį rengiate nuo 2001 metų. Renginio metu renkami Šlagerių karaliai ir karalienės. Kiek jų per tiek metų buvo išrinkta?

2001 metais, kai festivalis buvo rengiamas pirmą kartą ir dar nebuvo "karaliaus" ir "karalienės" apdovanojimo, Edmundui Kučinskui buvo įteikta Antano Šabaniausko premija.

2002 metų Šlagerių karaliumi buvo paskelbtas Steponas Januška, o karaliene tapau aš, Birutė Petrikytė. 2003-2012 metais Šlagerių karaliais ir karalienėmis tapo Rytis Cicinas, Giulija Baužienė, Simonas Donskovas, Birutė Dambrauskaitė, Žilvinas Žvagulis, Vitalija Katunskytė, Kastytis Kerbedis, Irena Starošaitė, Egidijus Sipavičius, Janina Miščiukaitė, Gytis Paškevičius, Asta Pilypaitė, Viktoras Malinauskas, Rosita Čivilytė, Merūnas Vitulskis, Vaida Genytė, Ovidijus Vyšniauskas, Rasa Kaušiūtė, Romas Bubnelis, Evelina Sašenko.

2017 metais Šlagerių karaliumi tapo Gediminas Norvaiša, o karaliene - Alise Haijima (Latvija). Taigi galite suskaičiuoti, kiek karalių ir karalienių buvo išrinkta per visą festivalio istoriją (juokiasi. - Aut. past.).

Kokie šiemet atlikėjai festivalyje pasirodys?

Visų pirma, norėčiau pabrėžti, kad šiųmečio festivalio dalyviams akomponuos "Vilniaus Sinfonietta" kartu su charizmatiškuoju, nepakartojamu dirigentu Vytautu Lukočiumi.

Festivalį ves Eglė Kernagytė ir Ignas Andriukevičius.

"Karaliumi" ir "karaliene" pretenduos tapti Aistė Pilvelytė, Neringa Nekrašiūtė, Roma Mačiulytė, Monika Marija, Rolandas Petrikis, Povilas Meškėla, Tadas Juodsnukis, Kazimieras Likša, Paulius Bagdonavičius, Tina Notte (Latvija), Elline Day (Baltarusija), Aidyn Žumabaev(Kazakhstanas), taip pat atlikėjai iš Estijos, Bulgarijos, Armėnijos, Gruzijos, Italijos, Čekijos, Serbijos.

REGALIJOS. Šlagerių karaliams ir karalienėms kasmet įteikiamos specialiai šiam festivaliui kurtos regalijos. Tačiau šiemet panašios regalijos bus teikiamos ir vicekaraliui ir vicekaralienei. Nuotraukoje - 2009-ųjų Šlagerių karalius Viktoras Malinauskas. Asmeninio albumo nuotr.

Scenoje taip pat pasirodys ankstesniųjų metų šlagerių karaliai ir karalienės: Rytis Cicinas ir šokių grupė "Rokada", Steponas Januška, Giulija Baužienė, Viktoras Malinauskas, Rasa Kaušiutė, Asta Pilypaitė, Romas Bubnelis, Vaida Genytė, Gediminas Norvaiša ir aš.

Šimtmečio šlageriai

Kokių smagių nutikimų įvyko nuo tada, kai festivalis buvo pradėtas rengti?

Vienas linksmas atvejis įvyko 2005-aisiais. Pamenu, Vitalija Katunskytė sudainavo kūrinį ir išėjo į darbą. Na, o komisija paskelbė ją Šlagerių karaliene.

Visa salė laukė, kol ji sugrįš ir pasiims savo apdovanojimą.

Kokia festivalio istorija? Kaip kilo mintis jį apskritai rengti?

Ši mintis kilo Sauliui Vaičiuliui - labai talentingam žmogui. Šią idėją priėmiau su entuziazmu, tad kibome į darbus.

Pamenu, 2002-2003 metais, kai rengėme pirmuosius festivalius, dar nebuvo tokių įmantrių šiuolaikinių technologijų ir galimybių papuošti sceną, taigi tik pastatėme ekraną, kuriame buvo matyti pėdutės su užrašu "Veža". Visi labai džiaugėsi. Kita scenografija buvo suverti diskai. Ji išliko iki šiol.

Juokingiausia, kad 2008 metais Palangos vasaros estradoje sceną papuošėme "svarovskiais", kurių ryte neberadome (juokiasi. - Aut. past.).

Beje, Šlagerių karaliams ir karalienėms kasmet įteikiame specialiai šiam festivaliui kurtas regalijas. Tačiau šiemet panašias regalijas teiksime ir vicekaraliui ir vicekaralienei. Kadangi nuo pat pirmo festivalio mus remia ištikimas festivaliui Saulius Povilaitis.

Festivalis kasmet surenka pilnutėles koncertų sales. Turbūt turite platų ilgamečių gerbėjų ratą?

Ne tik ilgamečių gerbėjų ratą, bet ir ilgametį kolektyvą, kaip savo "antruosius namus" - LRT, kurie šiemet filmuoja ir rodo Šlagerių festivalį. Palinkėkime gražios šventės mūsų gerbėjams ir mums, kurie ruošia tikrą šlagerių puokštę.

Kaip apibūdintumėte šlagerius? Tai turbūt nemirštantys kūriniai?

Šiemet švenčiame Lietuvos šimtmetį, tad kūrinius, kurie skambės scenoje, pavadinome šimtmečio šlageriai. Tai - nemirštantys ir visada gerbėjų širdyse esantys kūriniai.

Jaunatviškumas užkoduotas genuose

Scenoje pasirodysite ir jūs. Kiek metų jau pati esate scenoje ir kaip dažnai tenka rengti koncertus?

Nors kartais atrodo, kad galbūt užteks, nebereikia, bet noras dainuoti scenoje niekur nedingo. Palaikymą jaučiu ir iš gerbėjų, kurie mane ragina vis dar dainuoti. Scenoje aš jau 44-erius metus. Kitąmet gegužės 25 dieną "Švyturio" arenoje žadu surengti 45 metų jubiliejinį koncertą.

Kaip apibūdintumėte savo nueitą muzikinį kelią? Jei galėtumėte, ką keistumėte?

Nieko nekeisčiau, mes jaunystėje turėjome fantastinį gerbėjų palaikymą, didžiosiose pilnutėlėse Vilniaus ir Kauno salėse rengėme po dvidešimt koncertų per mėnesį. Gėles, liaupsės... Ne visi tai mėgome, bet teko prie to priprasti.

Kadaise priklausėte kolektyvui "Nerija". Kokie prisiminimai iš tų laikų?

Patys gražiausi. Su šiuo kolektyvu tapau populiaria Lietuvos dainininke.

Nors įkopėte į septintą dešimtį, esate labai jaunatviška moteris. Kur slypi jūsų paslaptis? Kaip prižiūrite savo išvaizdą is sveikatą?

Mano mama įkopė į šimtmetį, jai šiandien 91-eri. Manau, sveikata ir jaunatviškumas, visų pirma, susiję su genais. Taip pat dievinu gamtą ir vandenį. Ištisus metus maudausi jūroje. Matyt, tai - dar viena jaunatviškumo paslaptis (juokiasi. - Aut. past.). Taip pat būtina kasdienė mankšta ir gera nuotaika nuo pat ryto iki vakaro. Žinoma, būna, verkiu, ir tai yra žmogiška.

Viename interviu esate minėjusi, kad didžiausias jūsų gyvenimo turtas - šeima. Turbūt didžiausi jūsų muzikos gerbėjai - artimieji?

Tai - mano vyras Igoris, jis nuolat klausosi mano dainų, o man norisi vis naujų dainų ir naujų idėjų.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder