Su naujais vėjais - nauji ir pašto ženklai

Su naujais vėjais - nauji ir pašto ženklai

Nors pirmasis pašto ženklo, kaip atsiskaitymo už pašto paslaugas priemonės, idėją 1834 m. pasiūlė britas Džeimsas Čalmersas, šiandien be šio žmogaus unikalios idėjos neapsieina nė vienas laiškas, o jo sukurta ženklinimo idėja tapusi ne vieno žmogaus aistra. Taigi kaip ir kasmet, pašto ženklų kolekcionieriai vėl turėtų suklusti - šiemet bus išleisti 25 šie nauji mažulyčiai paveiksliukai. O neilgai trukus pasaulį turėtų apkeliauti naujai pasipuošę laiškai, į kolekcininkų lobyną pretenduoja patekti 11-os lietuvių dailininkų darbų.

Nugalėtojai jau žinomi

Kasmet Lietuvos paštui paskelbus apie būsimą pašto ženklų kūrybos konkursą, norinčiųjų įamžinti savo kūrybą būna daug, vis dėlto akylos komisijos akys turi atrinkti jų nuomone geriausius pretendentus sukurti ženklus.

Anot Lietuvos pašto atstovės Aurelijos Jonušaitės, pasidalinti pašto ženklų atvaizdų temomis nebuvo lengva - mat daugybės bandomųjų pašto ženklų darbų projektų komisija sulaukė ir Lietuvos raudonajai knygai, Kinų Naujiesiems metams, Lietuvos tautinei olimpiadai, technikos paminklams.

Reikalauja istorinių žinių

„Visi labai norėjo kurti Kalėdų ir Naujųjų metų tema, nes tai labai lengvai ir įvairiapusiškai interpretuojama, tačiau man atiteko kur kas vyriškesnė tema, todėl didelės konkurencijos konkurse neteko pajusti - kursiu pašto ženklą „Mokslo laimėjimai. Lazerių pramonė Lietuvoje“, - sakė grafikos dizaino mokslus baigusi Evelina Paukštytė, jau spėjusi įsisukti į pašto ženklų pasaulį. Per atsitiktinumą patekusi į Pašto ženklų leidybos departamentą, jauna mergina tapo atsakinga už pašto ženklų leidimą, paruošimą spaudai, kontaktavimą su dailininkais.

Jauna menininkė sakė, kad kurti pašto ženklus yra tarsi savotiškas žaidimas ir pomėgis. „Miniatiūriniame vaizdinyje galima sukurti ir ištisą istoriją. Kompiuterinės technologijos leidžia išdidinti vaizdą ir taip sukurti smulkiausius atvaizdus“, - apie pašto ženklų kūrimo ypatumus pasakojo mergina ir pridūrė, kad nors kasmet pašto ženklų konkurso rengėjai pateikia vis kitų ženklų reikalavimų, pagrindiniai niuansai išliko jau nuo pirmojo pašto ženklo atsiradimo.

„Pašto ženkle būtinai turi būti pavaizduota šalis Lietuva, nominalas, temos pavadinimas ir, be abejo, autoriaus pavardė“, - juokėsi E.Paukštytė, pati susižavėjusi cirko tema leidžiamais pašto ženklais.

O jau ketvirtus metus iš eilės kuriantis pašto ženklus dizaineris Tomas Dragūnas sakė, kad vien meninių sugebėjimų čia nepakanka - dailininkai turi išmanyti ir istoriją.

„Pašto ženklų kūrimas yra neatsiejamas nuo istorijos - menininkas turi išmanyti pasaulinę kultūrą, istorinius įvykius, į juos žvelgti plačiu kontekstu, kad galėtų tinkamai ir kūrybiškai interpretuoti savo kūrybines idėjas“, - kad kuriant pašto ženklus yra plečiamas ir jų pačių akiratis, sakė T.Dragūnas, šiemet kursiantis du pašto ženklus - „Tarptautinei Raudonojo Kryžiaus organizacijai - 150 metų“ ir „Pirmajai Lietuvos tautinei olimpiadai - 75 metai“ temomis.

„Kad ir kaip būtų liūdna, visos informacinės technologijos po truputį naikina įsisenėjusį pašo ženklų bumą. Dabar pašto ženklus kolekcionuoja tik senyvo amžiaus žmonės, o jaunimas ir tų pačių laiškų neberašo tiek daug, kiek rašydavo mūsų seneliai, todėl susidomėjimas šiaip unikaliais paveiksliukais nyksta“, - apgailestavo pašto ženklų kuratorė ir pridūrė, kad Lietuvoje nuo Nepriklausomybės atkūrimo į apyvartą spėjo išeiti jau daugiau kaip 600 lietuviškų pašto ženklų.

Apdovanoti piniginiu prizu

Nors menininkai vienbalsiai tvirtina - sukurti proginį pašto ženklą visų pirma yra garbės dalykas, iliustratoriai apdovanoti ir piniginiais prizais.

Anot Lietuvos pašto atstovės A.Jonušaitės, pirmos vietos nugalėtojams už sukurtą vieną pašto ženklą atiteko 1000 litų, antros vietos - 750, trečios - 450 litų premijos.

Geriausio dviejų pašto ženklų serijos ar pašto bloko su trimis pašto ženklais projekto autoriui įteikta 1500 litų premija. Antrosios vietos laimėtojui skirta 1000 litų, trečiosios - 750 litų premija.

Pašto ženklų konkurso nugalėtojus rinko speciali komisija, kurią sudarė Susisiekimo ministerijos, Lietuvos pašto atstovai, dailininkai, istorikai ir kitų sričių specialistai.

Tiesa, žinomi dar ne visų kitais metais išleidžiamų pašto ženklų autoriai. Pakartotinai bus skelbiamas konkursas pašto ženklams „Lietuvos kariuomenės uniformos“, „Kauno arkikatedrai bazilikai - 600 metų“ ir „S.Dariaus ir S.Girėno skrydžiui per Atlantą - 80 metų“ iliustruoti bei ženklintų atvirukų konkursas tema „Šv. Kalėdos ir Naujieji metai“.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder