Skulptūrų parko tapatybės paieškos

Skulptūrų parko tapatybės paieškos

Klaipėdos skulptūrų parkas - unikali vieta, dėl kurios tapatybės ir ateities vizijos miestas niekaip neapsisprendžia, - iki šiol daugeliui tėra "koridorius" iš miesto centro skubant į sutobusų stotį. Siekdamas suaktyvinti viešąją diskusiją šia tema ir iškelti istorinio parko kūrimo idėją, Mažosios Lietuvos istorijos muziejus (MLIM) inicijavo renginių ciklą.

MLIM direktoriaus pavaduotojos Skulptūrų parkui Sondros Simanaitienės teigimu, parodomis, moksline konferencija ir kūrybinėmis dirbtuvėmis siekiama ne tik apžvelgti turtingą parko istoriją, bet ir nubrėžti galimas jo ateities gaires.

Vakar muziejuje (Didžioji Vandens g. 2) atidaryta istorinė paroda "Klaipėdos skulptūrų parkas. Veidai, faktai, daiktai" bei E. Balsio menų gimnazijos moksleivių grafikos darbų paroda "Parkas. Linija", kurios veiks iki spalio 23 d.

Istorinėje parodoje pristatoma vertinga medžiaga - gausybė nuotraukų, kurioje įamžintos senosios Memelio kapinės ir vėlesnis jų virsmas miesto parku, prasidėjęs 1977-aisiais ir kasmečių menininkų simpoziumų forma vykęs 15 metų.

Tai - pirmoji tokio pobūdžio parko praeities apžvalga, parengta bendradarbiaujant su Klaipėdos Ievos Simonaitytės viešąja biblioteka, administruojančia turtingą miesto metraštininko Bernardo Aleknavičiaus fondą, menotyrininku Petru Šmitu, dailininke Sofija Kanaverskyte ir kt.

"Informacija bei medžiaga šiai parodai pasidalijo nemažai žmonių, kurie puikiai prisimena, kaip buvo kuriamas parkas. Svarbu tai padaryti ilgai nelaukiant, nes laikas bėga nepastebimai. Nelaukėme sukakčių ar kitokių progų - nusprendėme rengti parodą bei kitus renginius čia ir dabar", - sakė S. Simanaitienė.

Muziejus kviečia klaipėdiečius pasidalyti nuotraukomis iš šeimos archyvų, kuriuose įamžintos simpoziumų akimirkos, renginiuose dalyvavę skulptoriai ir t. t. Fotografijos bus nuskenuotos, o originalai - grąžinti šeimininkams. Taip pat laukiama ir iš lūpų į lūpas perduodamų istorijų, prisiminimų apie pokario situaciją miesto kapinėse prieš joms tampant parku - juos užfiksuotų muziejaus darbuotojai.

Kitą penktadienį, rugsėjo 23 d., 10 val. kultūrologai, menotyrininkai, paveldosaugininkai iš Klaipėdos bei Vilniaus rinksis į MLIM vyksiančią mokslinę konferenciją "Klaipėdos skulptūrų parkas ir jo tapatumų iššūkiai", kurios metu bus gvildenama parko, kaip šiuolaikinio paveldo bei meninio ir socialinio reiškinio, tematika.

Vėliau planuojamos kūrybinės dirbtuvės "Klaipėdos skulptūrų parke susitinka istorija ir menas", kurių rezultatai visuomenei bus pristatyti baigiantis spaliui. Anot S. Simanaitienės, dalyvaujant architektams, kraštovaizdžio architektams, filosofams, ketinama subrandinti galimą parko koncepciją bei paraginti miestiečius pareikšti savo nuomonę.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder