Skulptūros prabils apie tradicijas.

Kretingoje kuriamas astronominis Kalendorius

Neoficialiai Lietuvos Vatikanu tituluojamoje Kretingoje kuriamas astronominis kalendorius su pagoniška simbolika. Projektą realizuoja Kretingos muziejus. Nuo praėjusio antradienio susirinkę tautodailininkai medžio drožėjai dvi savaites gamins skulptūras kalendoriui.

Vienintelis Europoje

Pasak muziejaus direktorės Vidos Kanapkienės, nieko panašaus į šį Kalendorių nėra ne tik Lietuvoje, bet, ko gero, ir Europoje. Tiesa, Čekijos sostinėje Prahoje yra astronominis laikrodis, kuris rodo ne tik valandas bei minutes, bet ir Zodiako ženklus bei Mėnulio fazes.
Tuo tarpu Kretingoje, miesto parko pietinėje dalyje būsiantis astronominis Kalendorius su Saulės laikrodžiu, rodys įvairias lietuvių metines šventes bei laiką joms pažymėti. Tokio kalendoriaus kol kas dar niekur nėra.
Šio darbo tikslas - gaivinti ir propaguoti lietuviškas šventes, humanizuoti aplinką. Taip pat atgaivinti tradicijas, mūsų protėvių išmintį, jų filosofiją.
Kalendorinės šventės bus nustatomos įvairiu metų laiku, vidurdienį, pagal Saulės padėtį danguje ir jos metamą šešėlį.

Trylika skulptūrų

Šio unikalaus Kalendoriaus idėja priklauso Vilniaus Dailės akademijos Vizualinio meno katedros absolventei Ritai Gorodckienei. Prieš penketą metų projektą įgyvendinti norėta ant Birutės kalno Palangoje. Ten jau anksčiau buvo rasta astrologinio kalendoriaus požymių.
Idėjos autorės mokslinis vadovas, architektas ponas Tiškus kreipėsi į Palangos savivaldybę. Tačiau idėja buvo įvertinta skeptiškai. Vėliau parką įkurti norėta Kretingos rajone, Darbėnų gyvenvietės teritorijoje. Ir tik iniciatyvą palaikiusio Kretingos muziejaus dėka originali idėja pagaliau realizuojama.
Skulptūras kuria tautodailininkai medžio drožėjai, kalviai ir akmentašiai iš keleto šalies rajonų. Jie sukurs trylika autorinių skulptūrų, simbolizuojančių senosios Baltų kultūros tradicijas, lietuviškas šventes.
Skulptūrų ansamblio centre dominuos šešių metrų aukščio Saulės laikrodis. Aplink jį - simboliniai elementai bei paminklai Žalgirio mūšiui, Vėlinėms ir kt.
Pasak architektės, visas Kalendorius suprojektuotas taip, kad lankytojų judėjimo keliai ir geriausios kūrinio vietos sutaptų. Kitaip tariant, gražiausios idėjiniu bei meniniu požiūriais elementų dalys bus atgręžtos taip, kad geriausiai matytųsi.

Siekia harmonijos

Paklausta, kaip į pagoniško parko kūrimą reaguoja Kretingos Pranciškonų ordino vienuolynas, Vida Kanapkienė atsakė, jog vienuoliai sumanymą sveikina. Jie džiaugiasi kultūros paveldo puoselėjimu bei miesto gražinimu. Patys projekto kūrėjai žvelgia filosofiškai: idėjinė pusiausvyra suteiks miestui sodresnį įvaizdžio koloritą.
Nuo 1992 metų Kretingoje veikiantis muziejus siekia pritraukti kuo daugiau lankytojų. Direktorės nuomone, žmonėms reikia atrakcijų, be to, nepakanka ir akademinių ekspozicijų. Pertvarkius nykiąją parko dalį šios problemos bus išspręstos. Bus organizuojamos ekskursijos. Etnokultūriniai lauko ekspozicijos aspektai sukurs aplinką tiek apmąstymams, tiek švietėjiškoms iškyloms.

Gelbsti patriotai

Kalendorių planuojama užbaigti rugpjūčio pradžioje. Tada ketinama suorganizuoti ir Kretingos Dvaro šventę. Tai bus ne tik pramogų fiesta, bet ir Kalendoriaus inauguracija. Šventė vyks rugpjūčio 10 dieną.
Kretingos muziejaus direktorė Vida Kanapkienė užsiminė, jog astrologinio projekto sąmata siekia 130 tūkst. litų. Miesto savivaldybė skyrė vos 5 tūkstančius. Visi kiti pinigai - geranoriškų rėmėjų aukos. Pasak direktorės, mūsų krašto žmonės - dideli patriotai. Muziejus nuoširdžiai dėkoja savo geradariams.
Tačiau tam, kad ši unikali idėja būtų įgyvendinta, turimų lėšų nepakanka. Tad muziejus prašo pagalbos iš tų, kam rūpi krašto tradicijų puoselėjimas. Kretingos muziejaus telefonas: 8-258-53505.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder