Prasidedant teatrų metams, užsimenama apie jų reformą

Prasidedant teatrų metams, užsimenama apie jų reformą

2014 metai Lietuvoje yra paskelbti teatrų metais. Pasak kultūros ministro Šarūno Biručio, šiemet apie teatrą bus kalbama daug, o ta proga verta pradėti diskutuoti ir apie pribrendusią teatrų reformą.

"Kultūros ministerija šiemet skirs daug dėmesio teatrui, galbūt kalbėsimės apie teatro reformą. Žinau, kad yra įvairių nuomonių, vieni sako, kad viskas yra gerai ir kad galime ir toliau turėti teatro palikimą, kuris jau 25 metus nesireformavo ir yra atėjęs dar iš anos sistemos. Aš manau, kad būtent šiais metais turime apie tai kalbėti atvirai ir ieškoti geriausių teatro gyvavimo formų mūsų valstybėje, net ir su tomis lėšomis, kurios yra skiriamos", - skelbdamas teatrų metų pradžią kalbėjo ministras.

Š. Birutis kvietė visus teatro gerbėjus, mylėtojus, kritikus ir teatralus įsijungti į jau netrukus prasidėsiančią diskusiją.

Kultūros ministro teigimu, teatras yra neatsiejama mūsų valstybės kultūros ir sceninio meno dalis.

"Teatras yra mūsų gyvenimas, kartais sutirštintas, kartais pagražintas, bet vienaip ar kitaip, sukeliantis jausmus ir išgyvenimus žiūrovams salėje", - teigė ministras.

Teatrų metų atidarymas surengtas Kultūros ministerijoje. Žiūrovams pristatytas "Knygos teatro" spektaklis pagal Vinco Mykolaičio Putino romano "Altorių šešėly" III dalį.

Teatrų metais planuojama su profesionaliais teatrais parengti edukacines programas ir projektus, surengti Nacionalinės teatro premijos "Auksiniai scenos kryžiai" konkursą, pristatyti teatro meno kūrėjus per LRT, surengti konferenciją "Lietuvos teatrai vaikams ir jaunimui", parengti dramaturgijos skaitmeninimo ir vertimų projektą "Pjesių bankas", atlikti tyrimą "Nevyriausybinių scenos menų organizacijų veikla, administravimas ir finansavimas".

Tarp planuojamų projektų - ir videofilmo iš ciklo "Lietuvos teatro kūrėjų portretai" kūrimas, mokinių kino filmų konkursų ir tarptautinio teatro festivalio "Cool!/Jėga"!" organizavimas.

Taip pat planuojama rodyti spektaklius socialiai pažeidžiamoms ir socialinę atskirtį išgyvenančioms visuomenės grupėms, surengti spektaklių vaikams ir jaunimui ciklus, sukurti internetinį Teatrų metų kalendorių, surengti parodą "Būti ar nebūti", skirtą Viljamo Šekspyro (William Shakespeare) 450-osioms gimimo metinėms.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder