Pirmasis Žvejų rūmų rudens svečias – Lietuvos rusų dramos teatras

Pirmasis Žvejų rūmų rudens svečias – Lietuvos rusų dramos teatras

Naujojo teatrinio-koncertinio Žvejų rūmų sezono afišos pradžią papuoš Lietuvos rusų dramos teatro gastrolės. Spalio 5 d. (šeštadienis)18 val. čia svečiai iš sostinės publikai pristatys vieną naujausių savo spektaklių – Annos Jablonskajos 2-jų dalių dramą „Stabmeldžiai“ („Язычники“).

Jaunos ukrainiečių dramaturgės A. Jablonskajos gyvenimas (1981-2011) tragiškai nutrūko teroro akto Maskvos Domodedovo aerouoste metu. Per savo trumpą kūrybinį gyvenimą ji sukūrė per tuziną pjesių („Bermudų kvadratas", „Monodialogai", „Du.rys" ("Две.рь"), „Laiškas zoologijos sodui", „Kaubojaus be šuns šou" ir kt.), tapo daugelio tarptautinių dramaturgijos konkursų laureate.

„Anna Jablonskaja žuvo pačiame pakilime, sukūrusi savo geriausią, taikliausią tekstą – pjesę „Stabmeldžiai": žiaurią dramą apie šiuolaikinio žmogaus tikėjimo krizę. Apie mūsų tikėjimo sutrikimus ir individualaus išganymo paieškų kraštutinumus“ – rašė teatro kritikas Pavelas Rudnevas.

Režisieriaus Jono Vaitkaus režisuotame spektaklyje pasakojama istorija apie šeimą, kurioje vyrauja chaosas ir psichologinė prievarta, šeimą, kurioje trys buitinių rūpesčių nužmogintos būtybės bando sudurti galą su galu. Valdinga, nekilnojamuoju turtu užsiimanti žmona, bedarbis vyras, paslapčia svajojantis groti klarnetu orkestre, savo dėstytoją įsimylėjusi ir į mokslus universitete nusispjovusi dukra bei alkoholikas kaimynas, atsakingas už šeimos buto remontą, tačiau pinigus statybinėms medžiagoms laisva ranka švaistantis gėralui. Čia dažniau rėkiama, nei kalbamasi. Čia supratimo ir atlaidumo vienas kitam nebelikę jau senokai. Čia laviruojama ties riba: iš vienos pusės – pragaištis, iš kitos – staigiai veikianti panacėja.

Ar Dievas „atsidėkos" stebuklu mainais į karštas maldas? Kas yra religija: ar tai tėra tikėjimas(is) sulaukti nepertraukiamos stebuklų virtinės? O gal iš pažiūros net giliai tikintys žmonės tėra stabmeldžiai? – klausia pjesės autorė ir spektaklio kūrėjai...

„J. Vaitkus dėlioja scenas it pasakoje, visas veiksmas vyksta lyg prie vartų į rojų, tačiau už jų ne rojus, o didelis chaosas, kvepiantis mirtimi. Atvertęs bedievius į tikėjimą, Vaitkus sudaro puikią lygtį: neleidžia žmogui tikėti sektantiškai ir stabmeldiškai. Taip jis įmena dramaturgės pjesės esmę, kuri analizuoja žmones, pragmatiniais tikslais pasirenkančius tikėjimą, atsiverčiančius į jį, o tai yra kur kas žiauriau už tikėjimo neigimą, nes šitoks tikėjimas yra nebylus, bukas, vienprasmis. Taip šiandien gyvena tūkstančiai žmonių, kuriems tikėti patogu, tai atitinka jų materialinį gerbūvį, po mirties „leidžia" keliauti tiesiai į dangų“ (Daiva Šabasevičienė, Menų faktūra, 2013 01 28).

Spektaklis skiriamas suaugusiems žiūrovams (rusų kalba su lietuviškais titrais).

Bilieto kaina – 22-32 Lt (moksleiviams, studentams ir senjorams – 50 % nuolaida bilietams).

Bilietais prekiauja Žvejų rūmų ir TIKETA kasos.

Plačiau – www.zvejurumai.lt

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder