"Permainų muzika" - skambantis dabarties laikas

"Permainų muzika" - skambantis dabarties laikas

Šiuolaikinės muzikos festivalis "Permainų muzika" rugsėjo 15-spalio 1 dienomis Klaipėdos koncertų salėje pristatys geriausius XX-XXI a. muzikos pavyzdžius ir moderniausias raiškos formas.

Festivalio programoje bus atliekami kūriniai, lėmę praėjusio amžiaus muzikos istorijos permainas, ir šių dienų autorių muzikiniai ieškojimai. Skambantis dabarties laikas juose išsiskleis įtaigia ir inidividualia menine kalba, kuri gali šokiruoti ir stebinti, arba sužavėti grožiu ir suteikti atgaivą.

"Geismo mašina", "Evakuacija", "Titaniko skendimas" - tai intriguojantys pradedamajame festivalio koncerte, vyksiančio rugsėjo 15-ąją, skambėsiančių kūrinių pavadinimai. Radikalusis kompozitorius Šarūnas Nakas, prieš tris dešimtmečius parašęs "Merz-machine" bei "Vox-machine" ir pavadintas "mašinistu", šiam festivaliui sukūrė "Geismo mašiną".

Pasak autoriaus, "Geismo mašina" - tai prancūzų filosofų Gilles'io Deleuze'o ir Felixo Guattari sukurta sąvoka nesąmoningam mašininiam produktyvumui įvairiose srityse nusakyti. Kūrinio premjerą grieš violončelininkas Mindaugas Bačkus ir jo vadovaujamas Klaipėdos kamerinis orkestras.

Rugsėjo 16 d. vyksiančiame koncerte "Žmogaus balsas" soprano partiją atliks portugalė Raquelė Camarinha. Jos demonstruojamas natūralus balso grožis ir jo galimybės išties įspūdingi. Pasitelkusi savo vokalinį ir aktorinį meistriškumą ir keliaudama per bemaž visus žmogaus balso registrus - nuo monologo iki lyrinio dainavimo, nuo kvatojimo iki džiazo - ji atlieka savo vaidmenį visomis šio žodžio prasmėmis.

Kaip galėtume išsivaduoti iš negrįžtamai bėgančio laiko idėjos ar iliuzijos? Atsakyti į šį klausimą bus galima rugsėjo 18-ąją, dalyvaujant prancūzų bei italų sukurtoje garso ir vaizdo instaliacijoje.

Johnas Williamas Dunne'as parašė knygą "Laiko eksperimentas". Ilgame esė autorius išdėstė savo teoriją apie praeities ir dabarties vienalaikiškumą, pranašingų ir niekaip nei su prisiminimais, nei su ateities nuojautomis nesusijusių sapnų sambūvį

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder