Parodoje - Rytprūsių moteriškumo triumfas

Parodoje - Rytprūsių moteriškumo triumfas

Kovo 10-ąją – Prūsijos karalienės Luizės gimimo dieną – Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės bibliotekoje atidaryta šiai istorinei asmenybei bei visoms dailiosios lyties atstovėms dedikuota Rytų Prūsijos dailės mylėtojų draugijos „Nidden“ paroda „Moterys tarp gėlių“.

Ekspoziciją savo pavadinimą atspinti pažodžiui – užsukę į bibliotekos naujojo pastato trečiojo aukšto fojė, galite pasigrožėti XIX-XX a. Mažosios Lietuvos ir Nidos kolonijos dailininkų tapytais moterų portretais bei spalvingais gėlių natiurmortais.

Vokietijos aukcionuose per trejetą metų apie 800 paveikslų įsigijusios viešosios įstaigos „Nidden“ vienas iš įkūrėjų, uostamiesčio verslininkas ir filantropas Aleksandras Popovas pripažino, kad nedidukėje salėje pusšimtis parodos paveikslų vos išsitenka. Tačiau ši erdvė, jo manymu, kaip reta jauki. Tai įrodė ir parodos atidarymo svečių gausa.

Jaukumas, nuoširdumas būdingas daugeliui parodos darbų. Juo įdomiau juos tyrinėti žinant, kad šių paveikslų autoriai kadaise vaikščiojo ta pačia žeme, kvėpavo tuo pačiu oru, kaip ir dabartiniai klaipėdiečiai.

Parodoje apsilankiusios uostamiesčio mero pavaduotojos Juditos Simonavičiūtės pastebėjimu, istoriniu požiūriu šių dienų Klaipėdos gyventojai – vaikai, mat po karo naują miesto gyvenimo puslapį atvertė žmonės, iki tol su juo nesusiję. „Šiuo metu miesto ir krašto istorijos pažinimo procesas įsibėgėja, dažnai dėl vieno ar kito objekto išsaugojimo kyla diskusijų. Tad draugijos „Nidden“ veikla atveria tolimą ir viliojančią perspektyvą domėtis ir pažinti krašto istoriją bei meno istoriją“, – sakė J. Simonavičiūtė.

Paveikslų veikėjų įvairovę – nuo vėjavaikiškų kokečių iki žvejo žmonos vėjų nugairintų veidu – vainikuoja karalienė Luizė (1776-1810 m.), vadinta Prūsijos madona. Iškili istorinė asmenybė, Napoleono karų metu, 1807-1808 m., su šeima rezidavusi Klaipėdoje bei miestiečiams įstrigusi kaip išminties ir atjautos kupina valdovė, žvelgia iš 1802-aisiais Josefo Grassi tapyto portreto kopijos. Luizės laikmečio Klaipėdoje istorines detales susisirinkusiesiems priminusi literatūrologė Jovita Saulėnienė išsakė viltį, kad ilgainiui miestas įprasmins šį praeities tarpsnį įsteigdamas atskirą ekspoziciją arba muziejų istoriniame miesto rotušės pastate Danės gatvėje 17.

Draugijos „Nidden“ rengiamų parodų ciklas I. Simonaitytės bibliotekoje prasidėjo pernai, esama planų jį tęsti ir kitą sezoną.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder