Pamirštasis Vasario 16-osios akto signataras

Pamirštasis Vasario 16-osios akto signataras

Klaipėdos apskrities viešojoje I. Simonaitytės bibliotekoje Lietuvos katalikų Mokslo akademijos akademikas, profesorius, hab. dr. Stasys Vaitekūnas visuomenei pristatė savo knygą "Justinas Staugaitis. Vyskupas. Politikas. Tautos dvasios ir valstybės puoselėtojas."

"Daugumos žmonių dvasinis pasaulis per daug chaotiškas: čia klausomės Dievo žodžio, čia tuojau pat pasiduodame agresyviam nemąstančios minios diktatui: nebūk balta varna, griebk kuo daugiau naudos sau, savo grupei, savo klanui pinigų, valdžios, malonumų. Po to dejuojame, kiek daug susipriešinimo, melo, apgaulės yra, atrodytų, išsilavinusioje mūsų visuomenėje. Dėl to tiek praeityje, tiek mūsų dienomis populiarios daugybės viena kitą neigiančių "tiesų" teorijos", - skaitome pirmuosius knygos apie Justiną Staugaitį puslapius.

J. Staugaitis - Vasario 16-osios Akto signataras, Steigiamojo, I ir II Seimų narys, vicepirmininkas, pirmininkas, galėjęs pavaduoti ir Lietuvos prezidentą, jam išvykus. Daug kur jis buvo pirmas: "Žiburio" draugijos steigėjas ir pirmininkas, pirmasis Lekėčių parapijos klebonas, Pirmasis Telšių diecezijos vyskupas... Mažai kam žinoma, kad jis buvo ir Lietuvių mokslo draugijos (Mokslo akademijos) vienas steigėjų ir jos narys. Šio vyskupo iniciatyva Telšių vyskupijoje buvo įsteigta 12 naujų parapijų ir bažnyčių, 5 vyrų ir 12 moterų vienuolynų. 1927 metais J. Staugaitis įkūrė Telšių kunigų seminariją. Nesulaukęs tuometės Lietuvos valdžios paramos steigiant seminariją jis į Jungtines Amerikos Valstijas pasiuntė du dvasiškius rinkti aukų, kurių pakako, kad Telšiuose atsirastų seminarija.

Pristatomos knygos puslapiuose atskleidžiama dramatiška vyskupo ir Tėvynės nepriklausomybės puoselėtojo Justino Staugaičio gyvenimo istorija per kelias skirtingas epochas: carinės Rusijos priespauda, kaizerinės Vokietijos okupacija, lietuvių ir lenkų konfliktai, atkuriant jų valstybių nepriklausomybę, autoritarinis Antano Smetonos valdymas, dvi - sovietinė ir nacių - okupacijos. Skirtingos epochos, skirtingi išbandymai, tačiau vienas ir tas pats apsisprendimas tarnauti Tėvynės visų žmonių dvasinei ir medžiaginei gerovei, jų išganymui bei Tėvynės laisvei ir nepriklausomybei. Tarnauti net tada, kai viskas atrodo jau prarasta, net beviltiškiausioje situacijoje nebijant prarasti, pražudyti save. Apie tai ir kalbėta renginyje "Pamirštasis Vasario 16-osios akto signataras. JUSTINAS STAUGAITIS: diplomatas, pirmasis Telšių vyskupas." Dalyvavo: prof. S. Vaitekūnas, doc. V.Anuškevičius, kun. dr. V. Gedgaudas, p. B. Aleknavičius.

I. Simonaitytės bibliotekos informacija

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder