Palangos dailės geografija

Palangos dailės geografija

Gruodžio 9 d. 17.30 val. I. Simonaitytės bibliotekos Gerlacho pelėpėje vyks Palangos dailininkų (P. Barono, J. Griušio, J. Grundos, V. Kuso, J. Meškio, R. Pauliko, G. Oškinytės, R. Ščerbakovienės, R. Užpelkytės, G. Venckaus, A. Žulkaus) darbų pristatymas ir Ado Sendrausko leidinio "Palanga. Dailės įžvalgos" sutiktuvės.

Palangos dailės savitumą lėmė geografinė vietovės padėtis: pajūris visada buvo genčių ir tautų migracijos takas, vikingų grobikiškų žygių tikslas, karinių veiksmų placdarmas, plačių prekybinių ryšių teritorija, o naujaisiais laikais, kai Palanga tapo kurortine vietove - neįtikėtinai plačių įvairiataučių kultūrinių mainų vieta.

Leidiniuose apie Palangą paprastai dailės kūriniai įterpiami kaip iliustracijų dalis, bet nė karto nebuvo pabandyta sukurti vientiso leidinio apie Palangos dailę. Iš tiesų, mieste ir jo visuomeninės paskirties pastatuose išskirtinai daug vertingų skulptūrų, vitražų, pano, paveikslų ir kitų dailės kūrinių.

Leidinyje "Palanga. Dailės įžvalgos" iliustratyviai pateikiami Palangos regione nuo akmens amžiaus iki šių dienų sukurti ir išsaugoti dailės kūriniai; pristatoma Palangos kūrybinės grupės "Mostas", nepriklausomų dailininkų, dailės mokytojų sambūrio narių ir šviesios atminties Anapilin iškeliavusių dailininkų paskutinių dešimtmečių kūryba - nuo tautodailės iki vitražo, nuo estampo iki skulptūrų... Albumas ne tik atskleidžia Palangos dailės įvairovę, bet ir siekia paskatinti skaitytoją giliau pažinti Palangos dailės vertybes.

Leidinio autorius A. Sendrauskas tikisi, kad nedidelės apimties albumas ne tik parodys Palangos dailės įvairovę, bet ir paskatins skaitytoją giliau pažinti menines vertybes.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder