"Miestas", persmelktas autentiškų žmonių gyvenimų

STUDENTŲ TEATRAS

Klaipėdos universiteto Mokomajame teatre Režisūros katedros III kurso studentai rodo Gyčio Padegimo režisuotą spektaklį "Miestas", kuriame originaliai pasakoja Klaipėdos miesto istoriją.

Ryškiomis ir metaforiškomis mizanscenomis studentai perteikė uostamiesčio namų, sulig nauja epocha keitusių savo šeimininkus ir paskirtį, metamorfozes, pirmykštį jų spindesį ir skurdą. Geležinkelio stotyje, ligoninėje, pašte, kino teatre "Aurora" bei gyvenamuose būstuose jie išgyveno paprastų miestelėnų likimus, subtiliai atskleidė politinius kataklizmus, represijas, baimę dėl išlikimo.

Didžiulę įtampą ir sukrečiamus personažų sielos reiškinius žiūrovui padėjo "atlaikyti" spontaniško humoro dozės, rimtų ir gaivališkų situacijų komizmas. Į spektaklį įvesti groteskiški personažai - mėšlamusės ir pelės - išryškino prisitaikiusių, sutrikusių ir godžių savanaudžių žmogelių ydas, aklą patriotizmą ir menkumą.

"Šis spektaklis - ne pramoginis, jis - apie tai, kas yra mūsų istorija, mūsų miestas, mūsų namai ir juose gyvenę žmonės. Kai kurie dalykai - autentiški, kiti - mūsų fantazija. Įdomiausia buvo tai, kad vaidinome neturėdami teksto, tik situacijas ir idėją", - sakė per pertraukėlę pakalbintas vienas iš jaunųjų aktorių Tomas Benetis.

"Mums tai buvo gera proga susipažinti su Klaipėda, patirti, kuo ji unikali. Sužinoti namų istorijas ir jas sujungti buvo sudėtinga, bet tai praplėtė požiūrį į daugelį dalykų, ir padėjo suvokti, kaip gyveno żmonės, kol mūsų nebuvo", - sakė studentė Agnė Banytė.

"Kadangi spektaklio siužeto nebuvo - mokėmės kurti dramaturgiją, perprasti jos dėsnius. Man teko skaityti žmonių prisiminimus apie tai, kaip žydus persekiojo fašistai, kaip žmonės gatvėse į juos spjaudė, primušdavo. Visai kitaip sausi istorijos faktai atgijo vaizduotėje", - pasakojo Loreta Vaskova.

"Galėjome statyti parašytą pjesę, bet spektaklis "Miestas" buvo sugalvotas kaip edukacinis projektas, nes iš mokyklų atėję vaikai apie Klaipėdą žino labai mažai. Norėjau, kad jie pasidomėtų architektūra, skaitytų, susitiktų su įvairiais žmonėmis, klausytų senelių muzikos, fantazuotų, - sakė režisierius Gytis Padegimas, pabrėžęs, jog visi įvykiai spektaklyje parodyti dabartinės kartos akimis, remiantis jos įžvalgomis.

Paklaustas, koks likimas laukia būrio būsimųjų režisierių, Gytis Padegimas patikino: "Aš, būdamas kaunietis, tik dėl šito kurso studentų ir gyvenu Klaipėdoje, kad su jais dirbčiau. Dabar ieškome rimtesnės pjesės, studentai prašo, kad statytume Dostojevskį.

Kas jų laukia? Aš galiu tik tiek pasakyti, kad Klaipėdos muzikinio teatro vadovas R. Kaubrys sutiko su sąlyga, kad po jo stogu aš statysiu spektaklį, ir galėsiu paimti studentus asistentais. Dėl to sutarta ir su Šiaulių bei Kauno teatrais. Taigi, atsiveria didelės galimybės".

Ivona ŽIEMYTĖ

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder