Menas nugali mirtį. Arūnui Mėčiui - 50

Menas nugali mirtį. Arūnui Mėčiui - 50

2015 m. kovo 26 dieną garsiam Klaipėdos menininkui Arūnui Mėčiui būtų sukakę 50 metų. Ta proga jo draugai dailininkai kviečia visus į ciklą renginių, atspindinčių įvairialypę Arūno asmenybę, ir jo atminčiai skirto bronzinio ženklo, sukurto skulptorių Sergejaus Plotnkovo ir Svajūno Jurkaus, atidengimą.

Arūnas Mėčius buvo labai spalvinga asmenybė, kuriai apibrėžti neužtenka vieno žodžio – dailininkas.

Jo ypatinga tapybos maniera, tarpstanti po storu blizgaus lako sluoksniu, atpažįstama ir įdomi daugeliui meno mylėtojų. Bet tapyba nebuvo vienintelis jo pašaukimas. Arūnas buvo Mokytojas. Neatsitiktinai – iš didžiosios raidės. Vaikai, jų pasaulis, jų noras pažinti spalvas, formas, susidraugauti su menu buvo vienas rimčiausių Mėčiaus gyvenimo iššūkių. Tad neatsitiktinai Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyrius ir Klaipėdos Adomo Brako dailės mokykla susivienijo, puoselėdami prieš beveik du metus Anapilin iškeliavusio dailininko atminimą.

2015-03-25 dieną, 17.30 val., Klaipėdos Adomo Brako dailės mokykloje (Paryžiaus Komunos g. 12, Klaipėda) bus atidaryta Arūno Mėčiaus mokinių diplominių darbų paroda „Kūrybos aidas”.

„Mokytojas vaikams yra labai svarbus. Arūno gebėjimas perduoti savo įgūdžius mokiniams akivaizdus, kai retrospektyviai apžvelgi jo dvylikos metų pedagoginį darbą. Gaila, kad mes neturime statistikos, kiek jo mokinių studijuoja dailę. Tikriausiai būtume priblokšti, – sako Klaipėdos A. Brako dailės mokyklos direktorė Violeta Beresnevičienė. – Arūnas gebėjo sudominti ir motyvuoti vaikus. Manau, ši A. Mėčiaus mokinių diplominių darbų paroda turėtų būti įdomi visiems meistro rankos gerbėjams: tai embrionai, iš kurių išaugs didūs talentai, sudygę derlingoje Arūno Mėčiaus kūrybos dirvoje. Todėl parodą pavadinome “Kūrybos aidas: Arūno Mėčiaus talento aidai jo mokinių drobėse”.

2015-03-26, 17. 30, tikrąją Arūno gimimo dieną, Klaipėdos galerijoje ir bare „Senamiestis” (Bažnyčių 6, Klaipėda) atidaroma Arūno Mėčiau darbų paroda „Didis mažo miesto gyventojas”. Vyks atsiminimų vakaras-koncertas. Daugelį metų Arūnas savo gimtadienio proga dovanodavo parodas draugams. Pernai Mėčiaus gimtadienio proga jo gyvenimo draugė Dalia Bielskytė pristatė visuomenei Arūnui dedikuotą poezijos knygą „Vardas debesies”, iliustruotą jo paveikslais. Šiemet A. Mėčiaus gimtadienis taip pat nepamirštas – menininką mylėję draugai ir giminės parodai paskolino Arūno Mėčiaus jiems dovanotus darbus, o jo bičiuliai skulptoriai Sergejus Plotnikovas ir Svajūnas Jurkus savo iniciatyva ir lėšomis sukūrė Arūno atminimui ženklą, kurį jo penkiasdešimtmečio dieną įkurdins ant uostamiesčio menininkų lankomo baro „Senamiestis”, kur Arūnas Mėčius mėgdavo leisti laiką, sienos.

Darbų, kuriuos paskolino Arūno Mėčiaus draugai, parodos pavadinimas – veidrodinis jo paties posakio „Esu mažas didelio miesto gyventojas” atspindys. „Jis – didis mažo miesto gyventojas, – sako jo gyvenimo draugė ir viena iš A. Mėčiaus jubiliejui skirtų renginių organizatorių Dalia Bielskytė. – Gaila, kad tai pasakyti ir net pavadinti taip parodą galiu tik dabar, kai jo nebėra. Arūnas buvo ypač kuklus žmogus. Šiemet mes su draugais nutarėm parodą pavadinti taip, kaip manome verta – Arūno talentas liko gyvas, juo didžiuojasi miestas, valstybė. Tvirtai žinau – menas visada nugali mirtį ir mes su draugais rinksimės ketvirtadienio vakarą ne verkti, o džiaugtis, kad mūsų Arūnas savo darbais ir nuoširdžia draugyste amžinai bus su mumis.”

Programa:

• 2015-03-25 dieną, 17.30 val., Klaipėdos Adomo Brako dailės mokykloje (Paryžiaus Komunos g. 12, Klaipėda) retrospektyvinės (2002–2013) Arūno Mėčiaus mokinių diplominių darbų parodos „Kūrybos aidas“ atidarymas. Renginį ves Klaipėdos Adomo Brako dailės mokyklos direktorė Violeta Beresnevičienė, gros Marijus Kučikas (klavišiniai), eiles skaitys Dalia Bielskytė ir Petras Bielskis, kalbės draugai ir kolegos, vyks nuotraukų peržiūra.

• 2015-03-26, 17.30, tikrąją menininko gimimo dieną, Klaipėdos galerijoje ir bare „Senamiestis” (Bažnyčių 6, Klaipėda) vyks Arūno Mėčiau darbų, dovanotų draugams ir artimiesiems, parodos „Didis mažo miesto gyventojas” atidarymas. Vyks atsiminimų vakaras-koncertas, kurį ves žurnalistas Gediminas Pilaitis, gros Pranas Narušis, eiles skaitys Dalia Bielskytė, Petras Bielskis, Nijolė Sabulytė, kalbės draugai ir kolegos, vyks nuotraukų peržiūra.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder