Kultūros ministras ramina dėl Klaipėdos dramos teatro

Kultūros ministras ramina dėl Klaipėdos dramos teatro

Suprasdamas viešojoje erdvėje kylančius svarstymus dėl Klaipėdos teatro ateities, kultūros ministras Šarūnas Birutis paskelbė atvirą laišką aktoriui Henrikui Savickui.

Ministrui, kaip pats teigia, sunku suprasti nuolat kurstomą nepelnytą ažiotažą šia tema ir metamą nepasitikėjimo šešėlį jau vykstančiam konkursui eiti Klaipėdos dramos teatro vadovo pareigas.

"Noriu paminėti, kad 2013-2015 m. įvyko ne vienas toks konkursas. Visi jie praėjo sklandžiai, skaidriai, laimėję vadovai sėkmingai vadovauja teatrams ir koncertinėms įstaigoms, todėl sunku įvertinti sklandančias apkalbas ir jas kuriančių žmonių siekius. Noriu paminėti, kad 2013 m. vyko konkursas eiti Lietuvos rusų dramos teatro vadovo pareigas, jį laimėjo Juozas Vaitkus, taip pat valstybiniam pučiamųjų orkestrui "Trimitas" pradėjo vadovauti konkursą laimėjęs Deividas Staponkus. 2014 m. konkursą laimėjo Juozas Marcinkevičius, vadovaujantis Vilniaus teatrui "Lėlė". Šiais metais vyko ir vyksta net keli konkursai. (Koncertinė įstaiga Valstybinis Vilniaus choras, laimėjo Vladas Bagdonas. Kauno valstybinis Lėlių teatras, laimėjo Sigitas Klibavičius). Paskelbtas konkursas į Kauno valstybinį muzikinį teatrą, tačiau dėl šio teatro nekyla nepagrįstų kaltinimų, kaip nekilo ir dėl kitų", - primena ministras.

Anot Š. Biručio, teatro vadovas turi būti kompetentingas ir profesionalus daugelyje sričių, nes ant jo pečių gula atsakomybė ne tik už efektyvų teatro trupės darbą, bet ir už teatro kaip plataus kultūrinių procesų lauko veiklą. Todėl Kultūros ministerija konkursus vykdo atsakingai, skirdama tam daug dėmesio. Klaipėdos teatras yra rekonstruotas, šiuo metu tai - moderniausios, geriausia technika ir įranga aprūpintos patalpos, tad veiklos galimybių yra tikrai daug.

Ministras primena, kad konkursai vyksta pagal kultūros ministro patvirtintą Konkursų nacionalinių, valstybės ir savivaldybių teatrų ir koncertinių įstaigų vadovams tvarkos aprašą, ir pažymi, kad, laikantis etikos ir nešališkumo principų, pretendentų pavardės neviešinamos. Komisija, į kurią kviečiami ilgametę patirtį ir kompetencijas turintys, kultūrai ir teatro menui atsidavę žmonės, savo srities profesionalai, vertina pateiktas programas, ateities viziją, vadybinę patirtį ir kompetenciją, ir tai tikrai yra specialistai, kuriems rūpi teatro ateitis. Būtent Komisija ir priima sprendimą.

"Kaip žinome, teatro vadovo kadencija numatyta 5 metams. Kultūros ministerijos iniciatyva buvo priimtos įstatymu įtvirtintos nuostatos, numatančios neribotą kadencijų skaičių tam, kad būtų užtikrintas efektyvus teatrų darbas, tęstinumas, o kartu ir galimybė keisti vadovą, jei jo vadovavimas neatitinka keliamų reikalavimų", - atvirame laiške aktoriui H. Savickui teigia kultūros ministras.

Baigdamas ministras dėkoja H. Savickui už rūpestį miesto, kuris svarbus gerbiamam aktoriui, teatru.

"Kiek žinau, gerbiamas H. Savickas jau daugelį metų gyvena ir dirba Kaune. Tikiu, kad jam lygiai taip pat kelia nerimą jau du kartus vykęs ir, deja, be rezultatų pasibaigęs konkursas Kauno kamerinio teatro direktoriaus pareigoms eiti bei dabar vykstantis konkursas Kauno valstybinio muzikinio teatro vadovo pareigoms.

ELTA primena, kad Kultūros ministerija yra paskelbusi konkursą eiti Klaipėdos dramos teatro vadovo pareigas. Konkursas rengiamas mirus ilgamečiam teatro direktoriui Gediminui Pranckūnui, kuris šiam teatrui vadovavo nuo 2001 metų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder