Klaipėdos centriniame pašte - paroda "Kai Klaipėda vadinosi Memeliu..."

Klaipėdos centriniame pašte - paroda "Kai Klaipėda vadinosi Memeliu..."

Klaipėdos centrinis paštas visus klaipėdiečius ir miesto svečius kviečia užsukti ir pasižvalgyti po istorinę fotografijų parodą „Kai Klaipėda vadinosi Memeliu...“.

Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos parengtoje parodoje eksponuojama dalis AdM archyvo eksponatų – nuotraukos, atvirukai, transporto bilietai ir pan.

Apžiūrėdami parodos eksponatus, lankytojai galės susipažinti su senąja Klaipėda, kai joje tik ką buvo atsiradę pirmieji automobiliai, autobusai bei miesto pasididžiavimas – tramvajus, kai iškilo pašto rūmai, buvo pastatyta geležinkelio stotis, ėmė kursuoti pirmieji traukiniai.

Būdama uostamiestis Klaipėda visada turėjo susisiekimą vandeniu, tačiau ne mažiau svarbūs ir sausumos ryšiai – geležinkeliai ir visuomeninis miesto transportas, o paštas buvo ne tik susisiekimo objektas, jis savo pastatais puošė ir dabar tebepuošia miestą.

AdM archyvą sudaro įvairių rūšių dokumentai: knygos, paveikslų iškarpos iš laikraščių, atvirukai, žemėlapiai, teatro afišos, programos ir t. t. Ypač vertingi rankraščiai, asmeniniai dokumentai bei laiškai puikiai atspindintys krašto gyvenimą.

Tarp gausios ikonografinės medžiagos – įvairių fotografijų, atvirukų, skaidrių, išsiskiria XX a. pirmosios pusės stiklo negatyvai bei unikalūs 1937 m. „Memeler Dampfboot“ spaustuvės pastato brėžiniai su architekto H. Reismann ir leidėjo W. Siebert parašais, taip pat originalūs paveikslai, kuriuose vaizduojami Klaipėdos ar Klaipėdos krašto fragmentai.

Archyvo turinys aprėpia daugelį Klaipėdos miesto bei krašto gyvenimo sričių: kultūrą, meną, pramonę, žemės ūkį, žvejybą, laivybą, sportą, literatūrą.

Ši kilnojamoji paroda – pirmoji iš parodų serijos „Kai Klaipėda vadinosi Memeliu“. Paroda Klaipėdos centriniame pašte veiks iki gruodžio 1 dienos.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder